måndag 20 juli 2015

Zara Larsson

Egentligen skrivs det alldeles för mkt om vad Zara tycker. Men jag har noterat att många inte riktigt vet vad hon egentligen skriver. 

Varför får ngn som bara häver ur sig klichéer så mkt utrymme i media? Jo många politiker är likadana så hon är väl bara ett barn (no offence) av sin tid. Men politikers plakatpolitik skall man ju iaf (snart du också Zara) rösta för eller emot i val.

Zara slog igenom som liten knodd i en talangtävling. Sen var det tyst några år tills hon 2013 blev nominerad som årets rookie, typ. Under tidigt 2014 talades det om USA karriär. Av den bidde det dock intet. Zara var inte särskilt omskriven och risken fanns väl att hon skulle bli ett av alla one hit wonders.

På hennes blogg kan man under 2012-2013 mest läsa om semestrar, plugg, killar och sådant som tonnåringar sysslar med. Inte ett ord om manshat, pigmentsanalyser eller så.

Zara höll på falla i glömska, eller hon fick iaf inte den uppmärksamhet som hon själv, eller hennes manager, tyckte behövdes. 

Zara ger sig sen in i våldtäktsdebatten. Viktig debatt såklart och det blir en del uppmärksamhet. Efter detta har det eskalerat allt mer i takt med att hennes uttalanden får mer och mer mediautrymme. Mkt lite skrivs om hennes musik, det mesta handlar om HATET mot henne. Och om hennes diverse uttalanden ang män och pigment.

Anledning till att hon initialt lyftes fram var nog det rådande mediaklimitet då. Allt som gick i linje med Romson et all:s hat mot vita män skulle lyftas fram. Att det sedan var en lovande 16-åring med USA drömmar sket media i. Inom åsiktskorridoren, även i dess extrema ytterkanter, finns en hel kader med extremister som hyllar allt extremt som sägs. Man får tydliga sektvibbar..... Zara sögs snabbt in i detta och då hon verkar gilla och söka uppmärksamheten måste hon hela tiden bli mer och mer extrem för att hålla kvar intresset. 

En lustig sak jag noterat är att Molly Zandén också misslyckades i USA och kom hem som radikal feminist (officiellt tröttnade de på LA etc etc). Vad röker de därborta?

Zara hävdar ofta att hon blivit feltolkad, att ord lyfts ur sitt sammanhang osv. Hon har nyligen lagt ut en punktlista vad hon menar. I korthet hatar hon män i grupp. Det rådande förtryckande patriarkatet. Som alla flumtyckare hänvisar hon till "strukturer" och google (eftersom det aldrig hänger ihop logiskt blir svaret från radfems ofta "googla det"). Hur hon i så unga år och på bara ngt år plötsligt upplevt allt detta förtryck är imponerande. Eller så har hon förläst sig på SCUM-manifestet. Borde kanske gått kvar i skolan som hennes mamma ville (enligt artikel i kvällspressen).

Zara har också helt anammat läran att man bara får uttala sig om ngt om man själv tillhör den "förtryckta gruppen". Hon går alltså på synligt biologiskt kön och hudfärg när hon avgör vem som får säga vad. Mkt fräscht ellerhur? Och hur det hänger ihop med att könet är en social konstruktion har jag ännu inte begripit. 

I TV skröt Zara om att hon tjänade 40 papp i månaden. Såklart bra jobbat av en 17-åring. Men under gränsen för värnskatt. Hon har alltså inte åsiktsföreträde att uttala sig om det strukturella skattetrycket i Sverige....med hennes logik.

Det senaste är lite tjohej om Adam Tensta uttåg ur TV4 soffan. Ni vet han som sjunger om "bitches n hoes." Hur det går ihop med radfem vette tusan, men han är en i gänget så Zara kastar sig in i debatten.

 Vad är det som säger att Gudmundsson på SvD inte anser sig vara en svart kvinna?Efter ett "uttalande" som det nedan kommer oftast en artikel i Aftonbladet om HATET. Det är såklart förkastligt oavsert vem som drabbas av hat och personangrepp. Oavsett om det är Marcus Birro eller Zara. Då Zara bor hemma kan man undra om hon suddade på spegeln innan pappa skulle gå på dass....En del av det Zara verkar vara arg på är att folk förringar henne pga hennes ålder. Jag får dock lite känslan av att hon är en tonnåring som vill bli behandlad som en vuxen, men gnäller när hon blir det. Känns det igen? Jo det låter som en rätt vanlig tonnåring. 

Vad jag kunnat utröna beter sig Zara som en rätt vanlig tonnåring. Lite skrik å gap, lite revolution och identitetssökande samt längtan efter uppmärksamhet. Det kanske försvinner lika snabbt som det kom när hon kommer ur tonnåren, eller så står hon för djupt i radfem sektens dy för att själv kravla sig upp (ngt media inte har ngt intresse av eftersom de utnyttjar Zara till max som en radfem klichémaskin).


Återstår att se om Zara är mest känd för artisteriet om 5 år eller om hon fortsätter i samma spår och bara spelar på radfem festivaler.

Bifogar hennes egen punktlista7 kommentarer:

 1. Två kommentarer:
  USA är ett land där attityder till jämställdhet ligger långt efter Sverige. Som kvinna behöver du inte röka på för att uppleva det.
  När det gäller Zara Larsson och alla kommentarer om henne så undrar jag om du (eller andra kommentatorer) har suttit ned någon gång och pratat med unga kvinnor om hur det är att ta buss eller spårvagn hem en sen kväll. Jag (medelålders vit man) har hört berättelserna många gånger, från bekanta, vänner och vänners döttrar. Jag gillar inte heller uttrycket "manshat" men efter att ha hört de historierna har jag mer förståelse för ilskan och frustrationen hos mångs unga kvinnor idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt ber jag att få referera till brottsstatistik som visar att män är betydligt mer utsatta för brott. Feminismen lär kvinnor att vara rädda.

   Radera
  2. Även om du har rätt i sak Kristian så vill jag av egen erfarenhet påstå att kvinnor oftare hamnar i otäcka situationer. (Är man själv)
   Det bör ju vara ganska självklart med tanke på att det faller på mannens lott att vara den som söker kontakt, endel män vet helt enkelt inte hur man gör men försöker endå.

   Dessa situationer faller naturligtvis inte inom BRÅ's statistik, men bidrar till den upplevda otryggheten hos endel kvinnor. (Gissningsvis)

   Radera
  3. Efter genomläsning konstaterar jag att det kan låta lite konstigt att som man ha egen erfarenhet att kvinnor hamnar i otäcka situationer.. Det bjuder jag på =)

   Radera
 2. Men "din egna erfarenhet" är att betrakta som anekdotisk bevisföring och är därför ingenting värd. MIN erfarenhet är motsatt din. Varför ska din erfarenhet ha tolkningsföreträde?


  SvaraRadera
 3. Många kristna och Yazidier känner oro av känd anledning. Bör man hata alla muslimer då? Samma logik. Galet såklart.

  I Sverige har vi lagstadgat vad som är brottsligt att göra. Allmän och individualpreventionen måste stärkas så att alla känner sig säkra i sin vardag. Inte ok att ngn människa utsätts för brott, oavsett kön etc.

  SvaraRadera
 4. Är inte det där klassisk härskarteknik ? Något av männens paradgren enligt kvinnliga feminister. Om jag kommer med en obekväm åsikt eller en åsikt diametralt motsatt till din behöver du inte komma med en relevant replik eftersom relativismen per automatik förminskar och nullifierar min åsikt eller påstående. Dvs istället för att svara Gudmundson och visa att man respekterar sin "motståndare" säger Zara kort att Pers åsikt inte spelar någon roll i alla fall för han hör till fel grupp. Med den logiken borde väl Zara Larsson ha diskriminerat sig själv från att ha åsikter om det sk patriarkatet eller dylika maktstrukturer. Som man blir jag också djävligt lack för det är ingen som bjudit in mig till några patriarkat seminarier eller andra planeringsmöten för hur vi män skall fortsätta förslava kvinnor och hbtqz personer. Det hade kanske varit roligt att bli tillfrågad i alla fall....

  SvaraRadera