torsdag 19 januari 2017

Moderaternas utspel

Anna Kinberg Batra gick idag ut och sa att man borde lägga en alliansbudget, och därmed fälla regeringen.

Annie Lööf var dock snabbt ute och sa att hon absolut inte vill leda landet


I dessa tider behövs det nämligen stabilitet, trygghet och ledarskap. Ngt Lööf tydligen inte anser att en alliansregering skulle ge, med facit i hand har hon kanske rätt. Det ör ju inte direkt ordning och reda i samhället idag, ngt som alliansen bär en stor skuld till. Rätt komiskt är det dock vilken otrolig ovilja hon har att leda landet. Centern går dock ok i opinionen och min tro är att hon fiskar efter att samregera med S eller alliansen efter nästa val. För att inte bränna några broar så vill hon inte fälla Löfven nu. Hur S med 27% ska kunna samregera med C på max 10% vette tusan. Men makten är väl viktigast av allt så man går kanske ihop med Mp och L (som också avvisade AKBs förslag) och regerar med stöd av V. Härlig soppa efter nästa val alltså.

Personligen är jag av rent egoistiska skäl emot att alliansen fäller Regeringen nu. Det skulle nämligen försämra kronkursen, ngt som är illa för de av oss som tänker emigrera i närtid. Höga skatter och fina statsfinanser är däremot mumma (att kommunerna kommer konka är ju trist, men påverkar inte kronkursen på samma sätt).

Apropå V så klämma Linda Snecker ur sig följande visdomsord. Graden av brist på intellektuell spänst behöver knappast påpekas.


16 kommentarer:

 1. Kriminella kanske inte blir mindre kriminella av att sitta på kåken, men de har i alla fall svårare att leva ut sina kriminella impulser medan de sitter inne. Menar Linda Snecker på allvar att vi bör skrota fängelsesystemet? Eller skrota sjukhusen?

  Vänligen
  Roten

  SvaraRadera
 2. Utspelet från AKB innebär rimligen att jag har haft fel i mina spekulationer om ett dolt avtal mellan M och S. Detta är mycket glädjande! Det finns inget jag gillar bättre än att få fel i mina dystra prognoser och antaganden. Kanske finns det nu verkligt hopp för demokratin i Sverige inför 2018.

  Det blir mycket spännande att se vad som händer nu. Om man spekulerar fritt kan man kanske säga ungefär följande:

  Det är bara 2 av partierna i 7K som ser hyggligt friska ut opinionsmässigt och det är C och V. Dessutom går det bra för F!. I princip verkar dessa 3 partier gluffa i sig MPs väljare, med C som den största vinnaren.

  Så om F! kommer in (ser rimligt troligt ut), L håller sig kvar (känns osäkert), så kan nog Löfven realistiskt få ihop en regering med S+C+L, med passivt stöd av V+F!. MP lär vara borta. Om L byter ut Björklund mot Birgitta Ohlsson, kommer alla att trivas jättebra med varandra……

  Å andra sidan kan man också tänka sig SD på 30%, M på 15% och KD eller MED på 5%. Då lär AKB tvingas gå och sen kan M sitta i en regering med JÅ som statsminister.

  Spännande, som sagt. Och helt plötsligt en mycket öppnare spelplan.

  Vad gäller kronkursen har vi gått från 1 kring 1974 mot CHF till 9 nu. Visst kan vi gå till 8.3 eller liknande på kort sikt om kroninnehavarna har tur, men räkna kallt med att SEK/CHF bryter 20 inom 5-10 år.

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1970 fick man betala 1,20 SEK för 1,00 CHF

   /Klimathotet

   Radera
  2. De nuvarande växelkurserna speglar väl hur "marknaderna" (omvärlden) anser att det har gått för respektive land sedan dess...
   /Sverige-bilden

   Radera
  3. Ja, Utlandssvensk, så ser det ju ofta ut i kollapsade länder. Sveriges offentliga sektor och bidragssystem är helt beroende av en frisk privat sektor som levererar. Börjar den hosta så är alternativet kraftigt ökad upplåning, till allt högre kostnad, och till slut kreditgivare med krav på säkerheter (tex LKAB) och/eller strukturreformer (bidrags- utgiftsreduktioner).

   I den förra fastighetskrisen minns jag att fastighetsägare med mindre attraktivt belägna fastigheter ibland fick "sälja" mot revers. Det är alltså inte ens säkert att man kan få loss ens den fjärdedel man har kvar i hårdvaluta, om man stannar för länge (givet 50% valutatapp + 50% bostadskrasch). Nu är detta extremt dystopiskt, men verkligt utfall behöver inte bli så mycket bättre. Plus..en olycka kommer sällan ensam. Räkna med ökad kriminalitet (plundring, upplopp) vid snabbt indragna bidrag..

   Jag tror fö inte så mycket på sofistikerade hemliga överenskommelser. Det verkar mer vara dårarnas julafton, ad hoc jonglerande dag-för-dag, som gäller. Inte särskilt skarpa knivar om man jämför med slipade politiker i andra länder, vana att granskas av media och opposition.

   Bar det faktum (om det nu stämmer) att de sitter och SMS-ar varandra viktiga utspel som berör nationens styrelse gör ju att man undrar...

   Radera
  4. "Det är alltså inte ens säkert att man kan få loss ens den fjärdedel man har kvar i hårdvaluta"

   Det där, dvs. att priserna faller med 75% i hårdvaluta, är realistiskt. Sen är det väldigt svårt att uttala sig om vilken andel av prisfallet som sker nominellt i den inhemska valutan.

   Min gissning är att merparten av fallet kommer att ske via valutan. Historiskt har svenska politiker mycket gärna offrat denna och nu skulle det vara en mycket mindre smärtsam väg, på kort sikt.

   "Jag tror fö inte så mycket på sofistikerade hemliga överenskommelser."

   Att det var något sofistikerat mellan S och M har jag aldrig trott. Men jag ansåg att mycket pekade mot någon form av DÖ 2.0 under bordet. Det som hände nu motsäger detta. Kvar blir bara ungefär vad du säger, dvs. "dårarnas julafton".

   Utlandssvensk

   Radera
  5. Ja, du har nog rätt. Man vill nog dämpa nominellt fastighetsprisfall i SEK. Som vanligt blåser man svenne genom att göra henom fattigare med valutadepreciering, en svensk klassiker. Det lär sätta fart på inflationen då vissa importvaror med nödvändighet blir dyrare, bensin tex. Med tanke på att man höjt drivmedelsskatten och har för avsikt att autohöja den med KPI +2% så lär det bli svindyrt när importpriset stiger (i SEK).

   Bil o fastighet är bland de sista utgiftsposterna man stryker så övrig handel lär gå riktigt, riktigt kasst i detta scenario. Lägg därtill indragen köpkraft pga sänkta bidrag och det kan bli en djävulsk spiral. De uppsagda inom handel ska ju ha A-kassa (från statskassan).

   En smygare som jag funderar över är hur turistsektorn drabbas när våldet bryter ut i Sverige. Turister är rätt känsliga och tex kinesiska turistföretag kan snabbt styra om trafik från Sverige till Norge eller Finland. Turism har växt på senare år och lämnar numera viktigt bidrag till BNP (och arbetstillfällen). Uppsagda inom turistnäringen kommer också att behöva A-kassa. Osv..

   Radera
  6. "En smygare som jag funderar över är hur turistsektorn drabbas när våldet bryter ut i Sverige. Turister är rätt känsliga och tex kinesiska turistföretag kan snabbt styra om trafik från Sverige till Norge eller Finland. Turism har växt på senare år och lämnar numera viktigt bidrag till BNP (och arbetstillfällen). "

   Jag har grävt en del i det där och min uppfattning är att de fina siffrorna för turistbranschen är en illusion. Migverket och kommunerna har handlat upp mellan hälften och en tredjedel av alla bäddar i landet, så självklart ser det bra ut nu. Men de verkliga turisterna blir dels snabbt bortskrämda av utvecklingen, dels finns det inga hotell de kan boka!

   Utlandssvensk

   Radera
  7. Det där är iofs en intressant påverkan, att en köpstark och prisokänslig köpare (Migverket/Staten) lägger beslag på hotellkapacitet, men den riktiga turismen har ändå ökat en hel del i Sverige på senare år, det är en hyfsat stor industri.

   Var det inte nyligen alla besökandes bilar länsades av organiserade ligor på Astrid Lindgrens Värld fö? Sveriges öppna gränser kostar skötsamma svenskar på så många sätt, skyhöga skatter, höjda försäkringspremier, minskande livskvalitet, ökande friktion, minskande tillit (=höjda transaktionskostnader).

   Radera
  8. "men den riktiga turismen har ändå ökat en hel del i Sverige på senare år"

   Det betvivlar jag! Jag har läst en del rapporter och mycket av siffrorna verkar utgå från antalet övernattningar, som i sin tur kommer från beläggningen på hotell, stugbyar etc. Det är inte uppenbart för mig att man rensar ut påverkan från migranterna här.

   Det var t.ex nyligen en snackis kring att det går så bra för Malmö, baserat just på hög beläggning på hotellen. Om man sen grävde lite visade det sig att kommunen hyrde massor av rum för hemlösa och sen tillkommer de rum som MigVerket och kommunen hyr för migranter.

   Jag skrev lite om saken här:

   http://iotakt.se/stark-medvind/

   US

   Radera
  9. Jag säger inte emot. Likväl är det sannolikt en tillräckligt stor sektor för att lämna ett avsevärt bidrag även rensat. Sen finns det förstås roliga effekter som att det inte är självklart att betalande turister som skrämts iväg från hotellanläggningar återvänder så snart Bert Karlsson fått upp sina modulhus åt dem..

   "Turismen i Sverige omsatte totalt 284,4 miljarder kronor under 2013, en ökning med 3,9 procent sedan 2012. Utländska besökare spenderade 105,7 miljarder kronor och svenska fritids- och affärsresenärer 178,8 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 2,3 respektive 4,8 procent jämfört med fjolåret. Sedan år 2000 har den totala omsättningen för turismen i Sverige ökat med drygt 89 procent i löpande priser. Turismens andel av Sveriges totala BNP har sedan 2000 pendlat mellan 2,7 och 3,1 procent, vilket visar att turismens andel ligger på en ganska konstant nivå i förhållande till den totala ekonomin."

   Det visar de beräkningar som Nationalräkenskaperna på Statistiska Centralbyrån gör på uppdrag av Tillväxtverket. Beräkningarna presenteras i Fakta om svensk turism som är en årlig rapport där turism och resande belyses från ett stort antal olika perspektiv som till exempel ekonomi, export, sysselsättning, volymer, beteende, utbud och efterfrågan.

   Radera
  10. Jo, jag har läst (eller mer skummat igenom) Fakta om svensk turism.

   I den rapporten förefaller mycket bygga just på rapporterade siffror om antalet övernattningar och intäkter från hotell, stugbyar osv. Problemet är att det är mycket svårt att rensa för migrationens effekter här.

   Om MigVerket köper upp alla bäddar i ett hotell, räknas de då bort? Om de köper upp en del av bäddarna? Om de köper upp endast under en period? Sen blir det samma frågor för kommunerna, som också köper MASSOR av hotellrum.

   Jag har inte sett någon som ens försökt att bena upp detta och anser att man bör vara ytterst skeptiskt till alla siffror om turismen tills detta är gjort. Sen innebär inte detta att jag tror att turistsektorn har upphört, utan mer att jag starkt misstänker att den är påtagligt mindre än vad man ger sken av.

   US

   Radera
  11. En annan drar sig lite för att turista i landet. Tidigare var det kul att åka runt i landet med alla dess sevärdheter, bad och natur men det har förfallit enormt de senaste tio åren. För att inte tala om varg i skogen, vem blir först? Varenda håla verkar dessutom nu endast ha nytt friskt blod gående ute på Storgatan. Själv funderas på Polen som reservland, men historisk sett är Sverige bättre att leva i, eller inte.

   Man är i alla fall inte utlänning här... än. Media har nog snart ändrat det. Segraren skriver historien.

   Radera
 3. När det börjar gå utför, så går det utför, och de tär lite som en snöboll, när det väl fått fart, så blir den rätt massiv. Det är väldigt många snöbollar i rullning nu, som rullar parallellt, där det inte finns kraft att kontrollera fart eller riktning, typ möta hejda slå, handlar inte minst om polisen, som inte ens har resurser att hantera den grövsta kriminaliteten, och då är det fritt fram för övrig, varpå buset frodas, och poliser slutar varpå missnöjet sprider sig, dessutom har media och politisk elit missuppfattat kraften i verkligheten, det spelar ingen roll hur många gångar media tar in en favoritprofessor i kriminologi, om det han påstår inte stämmer med att grannen just fått inbrott och andra grannens barn går i en skola ordningsproblem, och en släktings dotter blivit misshandlad, så sprider sig detta, och alla känner någon, som känner någon, så genom social media blir verkliga fall, snabbare spridda "Hörde du vad som hände med tant Signes katt Misse förra veckan" ja vanligt skvaller.

  Så det går att anta att snöbollen är i rullning och att det bara kommer att bli sämre med det som professor Kano kallar basbehov, dvs sådant vi tar för givet och som kostar stora resurser att åtgärda och ger liten politisk effekt, eftersom vi är invaggade i att detta ska vara självklart, tex mat, husrum och trygghet på gator och torg, därför har politiken växlat till basbehovens motsats, oförväntade behov, som kostar väldigt lite resurser, men ger väldigt stor tillfredsställelse, och vips kan man dölja bristande resurser för basbehov. S.W

  SvaraRadera
 4. Fast utspelet är ett sätt att förhandla inom alliansen, och genom utspelet så öppnar akb upp strategins grund, handlingsfrihet, och därmed kan spelet börja. De kan ju inte regera tillsammans nästa period, utan att ha stöd för en budget, och om akb ska vara statsminister med en moderat finansminster, med en ekonomi i fritt fall, och den rådande säkerhetspolitiska situationen, där först ordf Persson och sedan hövdingen sas försatt oss i en liten knipa, och dessutom behålla generös flyktingpolitik, så kommer det att gå käpprätt (vi bortser nu från ekonomin) utan käpprätt i kammaren, eftersom man då har SD mot sig, och kommer att åka på patrull i var enda fråga som är moderata angelägenheter, så moderaterna är helt enkelt körda, om de ska regera med Centerns migrationspolitik, och eftersom C inte vill ändra på sin position, och det går bra för Lööf, men inte får L och för Kd, så är det som det är, internt i våra partier.

  Det är bara att vänta, 2017 kommer inte att vända avseende polisfrågan, dvs Kanomodellens mest grundläggande frågor, eftersom det är dyrt och strukturellt omständligt, tex polis, försvar, bostäder, sjukhusplatser och skolväsende. Så snöbollarna rullar vidare, och väljarna ska möte två verkligheter, verkligheten och den politiska förespeglingens verklighet, och ju fler snöbollar som rullar desto mer snömos, typ Janouchaffären, kommer politiken finna upp, och så kör man in hårt i en vägg, och då, vet ingen vad som händer med opinionen. S är bundna vid masten med mp, och m är bundna vid masten med sina allianspartners, och det som är Svensk mitten, dvs mp, fp och C har samma uppfattning om flyktingar, så ser inte ekvationen riktigt ut som den framställs i media. S.W

  SvaraRadera
 5. SCB alltså

  --------q4 q1 q2 q3 q4 q1 q2 q3 q4

  Alli 39,2 40,0 40,7 40,0 39,2 39,3 39,3 38,7 38,0

  På två år har alliansen tappat 1 % i opposition, och detta efter Mona-affären, Mehemet- affären, Kommunal-affären, och att regeringen har svårt att regera, eftersom man helt enkelt inte har majoritet,

  --------q4 q1 q2 q3 q4 q1 q2 q3 q4
  C+L+Kd 15,0 15,1 15,1 15,4 15,7 15,2 14,6 14,9 15,2

  Bärvåg, moderaternas stödtrupper har inte lyckats med någonting alls, trots politiskt guldläge i mitten, som man ger bort till SD, självfallet.... och logiken säger att det parti som försöker, bestraffas av väljarna, självfallet.
  S.W

  SvaraRadera