söndag 24 september 2017

Yttrandefrihet?

Det är ju mkt tal om yttrandefrihet i samband med att nassar ska få gå eller inte gå på stadens gator.

Detta inlägg kommer dock handla om ängsligheten hos storföretagen och hur aktivister styr debatten.

För några år sedan hade jag ett inlägg om en ordlista för att se SVT debatt, där jag skojade om olika ord och deras PK betydelse, eller inte.


I dagarna publicerade Katerina Janouch en liknande lista på facebook (ej hennes lista).

Det resulterade i en avstängning från facebook, för politisk satir!!

Detta är bara ett i raden av ängsliga storföretag som låter högljödda aktivister diktera agenden. Vi minns ju google, patreon och diverse svenska ftg som sparkar eller tystar folk med fel åsikt.

Jag vet exempel när storftg i USA kontaktat svenska PR byråer för att de fått reda på att ngn i koncernen påvisat olämplig åsikt.
Vill ni läsa listan finns den hos Katerinas blogg.3 kommentarer:

 1. Folk säger DDR Sverige om 70 talet. Är vi inte närmare DDR nu än då?

  SvaraRadera
 2. Att facebook har rätt att bestämma vad som ska gälla på en privat tjänst de tillhandahåller är ju en sak. det finns alternativ. det som är läskigare är när länder som tyskland/storbrittanien börjar öva påtryckningar att högerpolitiska grupper/meddelanden etc. ska censureras på facebook. då handlar det om en offentlig aktör/stat som utövar påtryckningar på yttrandefriheten, vilket är något annat. yttrandefriheten är ju en grundbult för ett fritt samhälle, ja även om det förespråkar nazism, islamism etc. bara direkt uppmaning till våld/samhällsstörning bör censureras.

  SvaraRadera
 3. 70-talet var otrevligt på sitt sätt, väldigt rött och att gilla ABBA, schlagerfestival eller rösta på Gösta var inte möjligt i vissa sammanhang.

  Men jag upplevde nog debatten som friare, tex i skolan. Visst, hade vänsterlärare som satte ner mitt betyg pga min frispråkighet, men många andra lät det vara högt i tak på ett sätt som skulle vara helt omöjligt med dagens lättkränkta snöflingor.

  Mycket var illa redan då, men det var bättre förr.

  SvaraRadera