måndag 20 november 2017

Kommunpanik - Flen

Idag blir det återigen ett nedslag i ert avlånga land. Denna gång i en kommun som ligger mig ganska nära då jag har mkt släkt som bor där. Nämligen Flen.

Flen var en mkt duktig gosse i klassen under migrationspuckeln och öppnade sina kommuninvånares plånbok. Vad kunde väl gå fel? Sandviken lät ju, med hjälp av PwC, meddela att det fanns stora pengar att tjäna på migranter.

Flen har länge varit ganska migranttätt och man hade en av migrationsverkets stora anläggningar i kommunen redan på 90-talet. 

Nåväl föga förvånande börjar nu verkligheten hinna ifatt kommunens rosa drömmar.

2016 var var fjärde elev i grundskolan nyligen migrerad till Sverige (mindre än 4 år i landet) och det ser likadant ut idag.

Går man runt i Flen (eller lilla mogadishu som jag har hört att en del kallar det) slås man av hur mkt migranter det är och hur icke mångkulturella de är. Huvuddelen verkar nämligen vara från Somalia. Monokultur snarare. Även i kransorterna som exempelvis Malmköping har statsbilden ändrats enormt de senaste åren. Nu är det hijab som gäller istället för jeansvästen!

Det verkar som att skolorna i flen har en del övrigt att önska....


Jag har återkommande skrivit om de ekonomiska problem som kommer uppstå i kommunerna. När jag påtalat detta för politiker jag haft kontakt med så har man hänvisat till att staten betalar de första åren och att migranterna därefter kommer vara en stor tillgång.

Men så var det verkligheten.....staten är sen med utbetalningarna och man har även minskat bidragsbeloppen. Följden är att över 17% av kommunerna måste låna pengar till den dagliga driften. Man lever alltså på krita i 1/5 av landets kommuner. Vem ska betala och när? Sandvikenrapporten kan man ju inte stämpla mynt från....Flen har exempelvis fått säga upp personal och måste nu på allvar sortera hårt bland utgifterna. Det är ju politikernas uppgift att ställa grupper mot varandra, men istället för att bortprioritera kamelfarmer och annat trams så har man fått denna grannlaga uppgift. Migranterna är där de är och har enligt lag rätt till det ena och andra medans andra välfärdsområden inte är lagstadgade varken till art eller lägstanivå.Man måste också lägga massa tid och pengar på att processa mot staten för att få de pengar man trodde man blivit lovade.Flen är bara en av många kommuner där det går snabbt utför. En trolig utveckling är att folk på allvar kommer börja migrera inom landet i större utsträckning. Frågan är bara var? Med det ideligen förändrade kommunutjämningssystemet och anvisningslagen finns det få ställen att fly till. Alla ska med ned i avgrunden!

Man kan tänka sig att den nu pysande bobubblan kommer gör det svårare att flytta. Vissa tror att priserna kommer drivas upp i Danderyd, Vellinge och Lidingö men man måste ju sälja sin gamla lya för att kunna köpa där. Och även dessa kommuner följer ju med ned i träsket vilket jag skrivit om tidigare.

Själv tycker jag mest synd om de gamlingar som bor i de nu havererande kommunerna. Kanske har de jobbat på någon gård eller på GB i Flen och sitter nu och tror att de skall kunna ha det lite bra på ålderns höst, men det ser inte så bra ut om man ska tro rapporterna från bl.a. Flen. Pengarna är slut sedan länge och man lånar till driften. Hur länge kommuninvest får fortsätta sin upplåning är oklart, men det lär iaf bli dyrare även om kommuner än så länge ses som stabila låntagare.

Ni som har möjligheten att emigrera, vad håller er kvar? De flesta brukar svara släkt och jobb. 
Hur tror ni Sverige ser ut om 10-15 år? Vad kommer ni säga till era barn när de frågar varför ni inte emigrerade medans fönstret var öppet.

Enligt min analys så håller nämligen fönstret på att stängas för många. Är du rik så fine, då kan man alltid göra som man vill. Men om "rikedomen" är din bostads nuvarande värdering? Hur kommer det gå för kronan? Att emigrera förutsätter ett visst startkapital i de flesta fall, köp av bostad och nyetablering kostar pengar. Ju fler som bestämmer sig att dra desto snabbare kommer fönstret stängas.

Här nere i Spanien är det ngt av ett lämmeltåg ned från Sverige nu, inte bara av pensionärer utan av barnfamiljer och välutbildade yngre människor. Vilket börjar avspegla sig på bostadsmarknaden. Priserna är på väg upp, skolorna fylls på och det är kö till många skolor nu.  Många nya arbetstillfällen skapas dock här då många företag börjar lägga verksamhet här nere eftersom man faktiskt kan jobba på distans med rätt mkt nu. 

Vill ni nå mig finns jag på mensanbetraktelser at gmail.com Jag tar gäna emot tips om ämnen eller ger er råd om emigration.


28 kommentarer:

 1. Emigrerar gärna men blir svårt just nu. Investerar friskt, dock inte i svenska aktier eller tillgångar. Hyr billigt. Hoppas kunna lösa emigrerande genom jobb, men det kräver något år till. Tills dess så sparas det som sagt i tillgångar ej kopplade till SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, huvudsaken är att man inte tappar valmöjligheten.

   Radera
 2. det smartaste man kan göra är att ta sig till EUs ytterkanter, eller ännu bättre till USA, vars ekonomiska och geopolitiska motorer kommer börja gå igång nu på allvar.

  SvaraRadera
 3. Mycket sunt resonemang!

  Men det här med flytt inom landet har redan pågått en längre tid. Sannolikt är vi nära slutet på den processen, för som du påpekar finns det ingenstans att fly. Danderyd och Lidingö har jag tittat på i detalj och man kan,för att uttrycka sig på modern svenska, fetglömma de orterna om man vill undkomma mångkulturen.

  Täby börjar redan uppvisa tydliga tecken på snabbt förfall:

  ”Sylvia Rezania och Pernilla Lundblad var fortfarande vakna när det började smälla på en parkering i Erikslund natten till fredagen. Smällarna kom från fyra bilar som satts i brand.

  Händelsen är en i raden av bränder som drabbat Täby den senaste tiden. ”
  ”I förra veckan rapporterade Mitt i Täby om att bilar fått brinnande handdukar på sina motorhuvar. Enligt en av de drabbade ska polisen inte velat ta emot en övervakningsfilm som fångat gärningsmannen på bild”

  https://mitti.se/nyheter/tabybor-oroliga-bilbrander/

  Förvisso rätt åt alla gamla reinfeldtare ute i Täby, men även en mycket tydlig varningsflagga för alla som vill trygga sina barns framtid. Den bistra sanningen är att det går inte i Sverige.

  Slutligen instämmer jag i tankarna kring att fönstret för utlandsflytt kan stängas ganska snabbt. Det finns redan miljoner kvalificerade och duktiga
  människor i t.ex Sydamerika som helt enkelt inte kan flytta, för att de inte har råd. Bli inte en av dem......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan vi flyttade ur landet gjorde vi en flytt inom detsamma, men verklkgheten hann snabbt ikapp oss (eller tecknen på det började synas iaf). Hur går det med dina spanska planer? Var ni här nere i somras?

   Radera
  2. Frun har varit i Spanien nyligen och vi kollar på ställen att köpa. Få se om vi hinner nu i vinter.

   Vi åkte också och kollade på Portugal, vilket jag gillade allmänt. Men det blir nog något i Marbella. Vi har varit där mycket och det är lätt att leva och trivas där.   Radera
  3. Sverige förändras. Även i Täby. Hur mycket kostar villorna om några år när privat bevakning är det nya.

   http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-gar-tabybor-ihop-for-att-anlita-vaktbolag/repqku!qNr6xtsRTCNaBzh9drJ8w/

   Radera
  4. Portugal verkar inte vara så bra i längden, många som gjort utflyttning dit slutar ändå i Marbella ;)

   Radera
 4. Flens värdegrund :-)

  Följande formulering till värdegrund antogs av fullmäktige i januari 2015:

  Värdegrunden är baserad på jämställdhet och ett antal centrala värdeord: stolthet, öppenhet, omtanke, respekt, kvalitet, ansvar.

  Jag bemöter alla med respekt och omtanke utifrån alla människors lika värde.
  Mitt arbete ska kännetecknas av öppenhet, ansvar och kvalitet.
  Jag är stolt över vårt arbete och vår verksamhet.

  Flens kommuns vision

  I Flens kommun är det enkelt att bo, verka och leva.

  Vi som bor i hjärtat av Sörmland är stolta över vår fantastiska natur och våra orters särprägel.

  Vår kommun är det självklara alternativet för dem som söker det goda livet med bra boende, goda kommunikationer och ett bra näringslivsklimat.

  Vi har skolor med hög kvalitet.

  Vi driver vår egen utveckling i ansvarsfull samverkan med omvärlden.

  Vi som verkar i Flens kommun tar plats, syns och påverkar utvecklingen i regionen.

  Vårt arbete gör skillnad! Med varsamhet och eftertanke värnar vi om vårt sjörika sörmländska landskap och tar ansvar för en hållbar utveckling.

  Vi är det vänligaste och mest gästfria besöksmålet i Sörmland.

  I Flens kommun har vi nära till varandra och delar gärna med oss av tillgångar och möjligheter. Tillsammans skapar vi en anda som bygger på öppenhet och omtanke.

  Man vill gärna citera:

  I Flens är det enkelt att bo, verka och leva.

  Vi som bor i hjärtat av Sörmland är stolta över våra orters särprägel.

  Vår kommun är det självklara alternativet för dem som söker det goda livet
  - bra boende,
  - goda kommunikationer, (stannar snelltågen?)
  - ett bra näringslivsklimat. (GB?)

  Vi har skolor med hög kvalitet. (sämst i Sverige)

  Vi driver vår egen utveckling i ansvarsfull samverkan med omvärlden. (egen var ordet)

  Vi som verkar i Flens kommun tar plats, syns och påverkar utvecklingen i regionen….

  Vi är det vänligaste och mest gästfria …..målet i Sörmland. (alla ska med)

  I Flens kommun har vi nära till varandra och delar gärna med oss av tillgångar (Skattemedel)

  Tillsammans skapar vi en anda som bygger på öppenhet och omtanke.

  (Utom då de som flyttar, och att de som sitter i ledningen och står för policyn inte betalar skatt i kommunen, så det går att anta att några andra ska ro båten, men vem?


  Källa:
  https://flen.se/om-flen/vision-vardegrund/
  SW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart..de glömde bara sista raden.

   ..och framförallt är vi bäst i Sverige på tomma ord och floskler.

   Radera
  2. "allt kan ni begära, av det litterära" tror jag Ulf Peter Olrog diktade en gång i tiden.
   23/11 och 18 grader. Inget regn.
   Kanske lite svårt med julstämning i södra Frankrike, men det får gå...

   Radera
  3. "23/11 och 18 grader. Inget regn."

   14 grader och sol i CH. Fast snö i bergen....

   Radera
 5. Sverige blir inte bättre än så, och vid en snabb kontroll av den kommunala förvaltningsledningen framgår att man byter personal rätt mycket och att de som sitter i ledningen inte är folkbokförda i kommunen. Kollar man dirren, så framgår att den förförde, Lars Rådh, efterträddes av en förskolefröken från Stockholm
  https://www.ekuriren.se/nyheter/cecilia-vikstrom-ny-kommunchef-i-flen/
  som nu rekryterats vidare och ersätts med en ny snubbe från Eskilstuna. Det finns alltså ingen som helgs grund eller motiv för "ledaren" att göra annat än att kamma hem lönen, räkna av 1 - 2 år och sedan flytta på sig och ge plats för nästa trollkarl. Det är så klart så där i väldigt många fler kommuner, men Flen ligger nog farligt till för flykt av den lilla medelklass som finns kvar, och flyttar de, så flyter de först sig själva och sina barn till andra småorter, och det är skolan man ska studera, hur många infödda Svenska barn som går i centralorten. En snabb sökning visar att kommunen försökte genomföra en centralisering av alla skolor före valet 2014, och det blev tydligen pannkaka, dvs uppror, så det ser ut som att kommuninvånarna, de som finns kvar, kör iväg ungarna och kommunpamparna har gett upp att försöka blanda ungarna. Skulle vara intressant att se om lärarna är behöriga och vad de har för löner. Någon polisstation verkar inte heller finnas :-)

  När man ändå snabbkollar och är på sin vänliga sida, valstatitiken…..2014

  http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/kommun/04/82/index.html

  Ser ut som att SD gått som en raket, och att s verkar har tappat mindre än moderaterna, vilket alltså indikerar på vilka grupper som endera byter parti och/eller röstar med fötterna. Det ser kärvt ut för Liberalerna och Mp. Ska man gissa är kommunpolitikerna helt utan verktygslåda och är alltså mest upptagna med att upprätthålla fasaden i väntan på att något under ska inträffa. och vad drar man får stor politisk slutsats av detta?

  Sannolikt att allt arbete från ansvarskommittén och framåt, om hur våra politiker i på riskplanent ska sopa problemen under mattan, med fotröstandet, är kommunsammanslagningar, och man var rätt nära ett ett tag, men….

  Det är Sörmland som är problemet. Inga borgerliga politiker med vett i skallen vill inkorporera denna bygd med Stockholm, eftersom då faller Stockholm till det röda laget för all framtid, så nu har de suttit i 15 år med pusslet, valkretsarna, och har väl hittat en hyfsad lösning på läggspelet med dessa storregioner, som ska ersätta landstingen, och påföljande kommunsammanslagningar, men Sörmland alltså, ingen annan region vill ha denna värdefulla bygd, eftersom det helt enkelt är hopplöst läge. Men…. det finns hopp:-)
  I takt med att moderater flyttar och Liberaler upphör att existera, och sossarna fortsätter att minska, nästa val ner mot 30 % så ökar SD….. hehe, så man vet inte, kanske kommer Flens kommun att bli great again, med en ny värdegrund, får man anta. S.W

  SvaraRadera
 6. En väldigt god beskrivning av vad vi ser nu kan man läsa av Branko Milanovic, tidigare vid Världsbanken:

  http://glineq.blogspot.se/2017/03/the-welfare-state-in-age-of.html

  Kom nu ihåg att även om Flen aldrig räknats till de mer prestigefyllda platserna i Sverige socialt eller ekonomiskt så är det förstås ett himmelrike för en stor del av jordens befolkning rent materiellt att få bo som i Flen.

  " in the era of globalization more developed welfare states might experience a perverse effect of attracting less skilled or less ambitious migrants. Under “everything being the same” conditions, a decision of a migrant where to emigrate will depend on the expected income in one country vs. another. In principle, that would favor richer countries. But we have also to include migrant’s expectation regarding where in the income distribution of the recipient country she expects to end up. If she expects to be in the low income deciles, then a more egalitarian country with a larger welfare state will be more attractive. An opposite calculation will be made by the migrants who expect to end up in the higher ends of recipient countries’ income distributions. If the former migrants are either less skilled or less ambitious than the latter (which is reasonable to assume), then the less skilled will tend to choose countries with more developed welfare states. Hence the adverse selection.


  In very abstract terms, the countries that would be exposed to the sharpest adverse selection will be those with large welfare states and low income mobility. Migrants going to such countries cannot expect, even in the next generation, to have children who would climb up the income ladder. In a destructive feedback, such countries will attract the least skilled or the least ambitious migrants and once they create an underclass, the upward mobility of their children will be limited. The system then works like a self-fulfilling prophecy: it attracts ever more unskilled migrants who fail to assimilate. The natives tend to see migrants as generally lacking in skills and ambition (which may be true because these are the kinds of people their country attracts) and hence as “different”. At the same time, failure to be accepted will be seen by the migrants as confirmation of natives’ anti-migrant prejudices, or, even worse, as religious or ethnic discrimination."


  Brankovics lösning är inne på att man med den typen av invandring SE/DE haft bör ge temporära arbets- och uppehållstillstånd utan att få tillgång till alla välfärdsförmåner. Du måste jobba in dig i samhället, etablera kontaktnätverk och liknande först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan sammanfattas: till Sverige kommer man för att få bidrag, vill man jobba åker man ngn annanstans. Funkar tills skattebetalarna tar slut, typ.

   Fullt väntad utveckling nu att pensionsåldern höjs, höjer man den ett år varje år sån kan svennarna slava till sin dödsdag för att betala bidrag till unga friska utlännigar :)

   Radera
 7. Gillar den här bloggen men i bland blir man så förbaskat deprimerad över hur landet ligger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det hade ju varit roligare med mensansens sminkblogg ;)

   Radera
  2. Jo ska fanimej snart bara läsa sminkbloggar...

   Radera
  3. Hört att Maggan ska köra en blogg Sminka Grisen fram till Sept 2018..

   Try it.

   Radera
 8. Både kommunen Flen och utlandsflytt tas upp här:

  https://detgodasamhallet.com/2017/11/22/gastskribent-hans-jensevik-ursprungsbefolkningens-valfard-ar-invandringens-alternativkostnad/

  SvaraRadera
  Svar
  1. US, har du lust att repetera SEK hedgen du föreslog? Behöver addera en quick fix för att balansera min valutaexponering mot SEK, som tyvärr är bortemot 50% (troligen mindre då mkt SEK-denominerat är globala bolag). Jobbar på att kasta ut svenskt, men det tar ett tag att komma ur en del optimalt.. Tack på förhand! 6-10

   Radera
  2. @ 6-10,

   "US, har du lust att repetera SEK hedgen du föreslog?"

   Jag är inte säker på att jag själv kommer ihåg vad jag föreslog! Jag har en bakgrund som trader och fondförvaltare och sysslar mycket med olika former av spekulation, så jag grubblar ständigt kring dessa frågor. Det är även delvis därför jag "lever framför skärmen" och gillar att debattera.

   SEK har ju fallit lite på senaste tiden, men knappast dramatiskt. Jag gillar långdaterade valutaoptioner med höga lösenpris.

   Som det ser ut nu, skulle jag t.ex titta på EURSEK med strike 12 och 1 till 2 års löptid, eller USDSEK med strike 10 och samma löptid. Av dessa två, gillar jag den mot dollarn bäst nu.

   Men optioner på valutor är inte alls lika tillgängliga som optioner på aktier. Om man inte har tillgång till dessa instrument, är det bästa man kan göra att maximera sin belåning i SEK, fast det innebär högre risk.

   Ett annat alternativ som har varit populärt historiskt i Sverige, är att gå lång renodlade exportbolag. T.ex kommer jag ihåg 1992 (så gammal är jag!) och skogsaktier var då ett av de bästa alternativen för att tjäna pengar när kronan kollapsade.

   Nu följer jag inte den svenska börsen så noga och vet inte riktigt vilka bolag som är renodlade exportörer, men det måste väl finnas några stycken.

   Radera
  3. @ Utlandssvensk

   Hjärtligt tack för att du tog dig tid, intressanta tips. Jag är ju själv mer av en "slow frequency trader" men faktum är ju att min portfölj är min huvudsakliga "pensionsförsäkring" och att jag vill bort från SEK är inte bara pga landrisk utan av den enkla anledningen att jag ser framtida konsumtion betalad med andra valutor än SEK. Alltså finns inget behov alls av någon korrelation mot Sverige.

   Skogen är en intressant tips och jag har nedsparat någonstans hur lyrisk aktiestinsen var över Holmen, med hans katalog över hur många m3 skog och kW vattenkraft man får med en Holmen-aktie.

   Tyvärr tycker jag att svensk skog är relativt högt värderad, och i mitt tycket inte helt utan risker. Skogen kan ju faktiskt dö av sjukdom eller brinna ner (sabotage/krig/olyckor) och ett desperat Sverige kan ju lägga exportskatt eller annat embargo på en sådan tillgång. Långsökt, kanske men riskerna är förknippade med just det sinnesslöa land jag vill undvika. Men som realtillgång är det sannolikt bra, jag håller med.

   Har funderat lite på defensiva aktier i USD och haft ögonen på General Mills, lite tråkig, men stabil, bra varumärken. Har försökt köpa lite men den har tyvärr dragit lite på senare tid och ingen order har gått till köp än. Vad tror du om den?

   Som du skriver har många folk-mäklare dåligt utbud. Handlar mest via AVA och de har några produkter typ BULL USD, LONG CHF, men jag gillar inte hur produkterna dels är dyra (spread + avgifter) dels är stackade till motpartens fördel, och därtill kommer ju just motpartsrisken. LONG CHF är väl den jag haft ögonen på. Har du några tankar kring schweizing intervenering om CHF börjar dra (alltså inte SEK-kollaps, vilken borde vara begränsat upphetsande för CH, men båda kan ju naturligts sammanfalla i tiden).


   6-10

   Radera
  4. "Tyvärr tycker jag att svensk skog är relativt högt värderad"

   Jag har inte tittat på de där bolagen på länge, men det man vill hitta är renodlade exportörer, dvs. kostnader i SEK och intäkter i annan valuta. Kanske gruvbolag?

   General Mills har jag väl inte någon direkt åsikt om, men marknaden som helhet känns toppig i USA. Räntorna går upp och vi har inverterad QE. Jag skulle nog vänta lite med att gå lång aktier. Men sen gäller det att våga köpa när det går ner....

   "Har du några tankar kring schweizing intervenering om CHF börjar dra"

   De (dvs SNB) lär knappast ge upp, dvs de kommer inte att tillåta att CHF blir hur stark som helst mot EUR.

   Min gissning är att räntorna i USD kommer att fortsätta upp ett tag till och att detta sätter tryck på övriga centralbanker att också höja, samt trycka mindre pengar. Troligen fortsätter detta till vi får nästa kris.

   Men SEK är troligen på väg att omklassificeras från hyperstabil i-landsvaluta till något mer liknande t.ex valutorna Brasilien och Turkiet. Det är en process, men jag tror redan att den har börjat.

   Radera
  5. Tack för din input, ja USA är dyrt. Har undvikit de med galna PEn men sitter förvisso nu med några fina US-bolag som är extremt högt värderade. Känns svårt att sälja guldklimpar som ständigt presterar god och ofta ökande avkastning för att sen sitta med SEK cash, men det kan vara nödvändiga beslut. General Mills har fallit en hel del från toppen, och klarade sig hyfsat genom den senaste finansiella krisen.

   När det gäller SEKs framtida öden och äventyr tror jag som du. Gissar även att vi som svenskar som följt utvecklingen länge har en djupare förståelse för hur ruttet Sverige är, och därmed faktiskt har ett visst övertag mot utländska experter, som ju egentligen bara kan estrapolera data, av vilket mycket är fejk.

   Kanon om du fortsatt hänger här, jag uppskattar som mycket att få lite friska vinklar på vad man gör, lätt att snöa in på fel spår.

   6-10

   Radera
 9. Hej.

  Sen på det som vanligt, men det låter väl som att det är ovanligt låg andel icke svenskar i Flen - bara 25% av eleverna i skolan. Sist jag hörde från en som ännu jobbar inom skolan i Malmö hade denne två svenskar av trettio i en klass (visserligen i en skola som är invandrartät enligt Malmö-mått...).

  Själv vässar jag pinnar för korvgrillning, så att säga. Bli inte förvånade när vi får öppna gatustrider mellan olika partister under 2018, med total utmobbning och förföljelse av oliktänkande.

  En motsvarighet till #metoo när det gäller 'rasism' och värdegrunds-kätterska åsikter lär vara på gång.

  Flytta utomlands har diskuterats, men det lutar åt Polen eller Rumänien/Ungern i så fall. Eller Nord-Norge.

  Kanske man skulle överväga att söka politisk asyl i USA? Nej, jag skojar inte - det är så illa här i Sverige. skriver du inte på värdegrunden bokstavligt när du söker tjänst som lärare kan du räkna med att bli svartlistad.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordnorge låter som ett bra alternativ! Där är det vackert och svenskan är gångbar. Varför inte som nordbo utnyttja rörligheten mellan länderna, medan det ännu går.

   Radera
  2. Grejen med Flen är att det gått rätt fort. Jag har varit där sedan barnsben och har sett utvecklingen eskalera snabbt de senaste åren, speciellt i de mindre orterna i Flens kommun.

   Radera