fredag 10 augusti 2018

Emigrera del 17 Valuta

En knivig sak när man ska emigrera från lilla Sverige med sin SEK är att just SEK är ngt man måste göra sig av med när man ska dra, eller kanske tidigare om man har ngn form av kvalificerad insikt i valutarisker.

Jag minns hur det var när vi bestämt oss och man med fasa följde kronans svängningar mot EUR. Jag var dock redan då fast övertygad om att kronan skulle försvagas mot de stora valutorna och detta gav oss lite extra eld i baken, även om kronan han falla lite mellan beslut och att alla fasta tillgångar sålts och växlats om till EUR.

Dagens inlägg kommer handla just detta med att växla pengar. Dels är det ju den stora växlingen som görs i samband med emigrationen, sen kan det vara så att man fortsatt får vissa inkomster i SEK som måste växlas. Eller om man i huvudsak bor kvar i Sverige, men har köpt ngt liten retreat eller framtida exit utomlands där det behövs en del pengar för renoveringar eller andra omkostnader.

Förr i tiden var det mkt dyrt att skicka pengar utomlands, det har dock blivit bättre och i huvudsak är det valutakursen där man växlar som styr. Betalar man med SEPA betalning via sin svenska bank kostar det oftast ingenting (om jag förstått rätt) men glöm inte växelkursen!

Varje gång jag gjort jämförelser, senast idag som ni ser nedan, så ligger banken sämre än den valutaväxlare jag använder.

Currencies Direct heter ett väletablerat UK bolag som har flera kontor här nere, vid vårt köp av huset så tipsades jag om att registrera mig där och sedan jmf växelkurserna. Bara mot den kurs som man såg på nätet sparade vi rätt stora belopp, men det bra med Currencies Direct är att man efter registreringen kan ringa deras kontor här nere och sedan få prata direkt med valutahandlarna i London och få ännu bättre kurs (om man ska köpa ett större belopp). För oss blev det sammantaget en besparing på c:a 20,000 SEK jmf med vad banken hade gett oss. Då vi forfarande får in en del belopp i SEK så fortsätter vi att växla om till EUR via Currencies Direct.

Man kan också ha pengarna liggande hos Currencies Direct på sitt konto där, om man nu vill köpa på sig lite utländsk valuta på förhand.


Det är också otroligt enkelt att köpa valuta, man loggar in på nätet eller via appen och några klick senare är det klart och pengarna kommer ngn dag senare till spanska kontot.

På den här länken kan ni registrera er och jämföra själva.

Den kommande mandatperioden kommer kronan fortsätta nedåt så varför vänta :)

Nedan ser ni ett utdrag från idag, jmf gärna med er bank. Gjorde åt båda hållen för tydlighetens skull.










2 kommentarer:

  1. Kul att du kom ur rätt. I nuläget kan väl ändå knappast SEK anses övervärderad, snarare ligger den nog mer typ -15% mot något slags fair value, det finns mkt stor chans/risk till uppstuds på vissa triggers.

    Men det finns givetvis en anledning (lr rättare flera) till att SEK går så dåligt. Vid en rejäl krasch kan nog SEK som vanligt tappa 30% till innan vi vet vart det tar vägen.

    För egen del har jag för länge sen viktat ner SEK andelen av mina tillgångar och den är nog mindre än en tredjedel sedan en tid. Studsar SEK upp lite så åker nog det sista av den skitvalutan. Det ska bli skönt att vara helt oberoende av den svenska kraschen.

    SvaraRadera
  2. Alla ska dra,
    https://www.youtube.com/watch?v=RIeXpFdumRA

    SvaraRadera