torsdag 30 augusti 2018

Stort intresse att rösta från utlandet

Årets val verkar engagera många. Även här i utlandet är intresset att rösta stort. Eller i vart fall större än senast. Dessa siffror är från konsulatet i Málaga där jag på sociala medier läst om timslånga köer i 40 gradiga lokaler.

I Málaga har sammanlagt har 555 röster registrerats. Det kan jämföras med de 214 som lade sin röst i konsulatet i Málaga förra valet. 

Nu är ju frågan varför det ökat med 160%. Fler svenskar bor ju här nere, men är man skriven i utlandet får man särskilda röstpaket för utlandssvenskar som postas. De som måste gå till konsulatet är de som saknar röstkort för att få nytt utskrivet eller rösta med id handlingen redo om man glömt röstkortet eller eftersändningen inte funkat.

Helt klart är iaf att ökningen är stor och den kan inte förklaras med att fler bor här nere, även om många svenskar flyttat hit på hel eller deltid. 

Jag tror helt enkelt att årets val engagerar fler då de tycker det är ett viktigt val. Vem gynnas då av detta? Ska man tro de trådar på facebook som spårar ur så kommer vadsomhelst utom SD gynnas, men sanningen är nog inte så enkel av den enkla anledningen att folk fortfarande inte berättar att de tänker rösta på SD, då det är stigmatiserat. Precis som opinionsinstituten hela tiden hamnar fel när de ringer upp folk, jmf med mer anonyma webpaneler.

Det ska bli intressant att se när statistik kommer från övriga konsulat om detta är en trend bland alla svenskar i utlandet.

Snart är det som sagt val och personligen tycker jag det ska bli skönt att vi får ett resultat att förhålla oss till, dock tror jag det blir kaos med ett SD som vågmästare och en DÖ 2.0 i faggorna (som ni kunde läsa i min valspådom). Jag spådde ju att Kd skulle trilla ur på 3,5, men där kommer jag få fel som det ser ut. EBT har ju synt mkt i media och lyfts fram kraftigt. Lite som Fi och Mp brukar bli behandlade. EBT har ju också varit de som inte riktigt sprungit med flocken hela tiden vilket tydligen uppskattas av väljarna. Man har dock en stor potential att växa med dubbelt om man slänger av sig socialliberalismen och blir lite mer klassiskt konservativt, men utan religiösa i slag. 

2 kommentarer:

 1. Lutar åt följande.
  SD blir största parti med råge och allijansen får 34%, de vänsterblivna 36%.
  Löven röda lilla minoritet på 36% kommer alltså styra 60% ickesocialister.
  Blir någon slags DÖ 2.0 *för att ta ansvar*, och folk blir såklart skogstokiga. I vår nyval.

  SvaraRadera
 2. Får också korrigera mig, troligt att KD överlever baserat på Ebbas senaste vecka.
  själv poströstat. prio 1 få svenskpolitik att få en sjukdomsinsikt.
  2 hantera flyktinginvandringen.
  3 hantera flyktingarna som nu befinner sig i sverige sedan många år utan att de har en möjlighet att bidra till sverige.
  4 hantera EU och imigration-emigration av icke flyktingar.

  när detta har klarats av så kan vi börja försöka återinföra någon form av rationellt tänkande i svensk politk. I detta senare skeda så tänker jag börja titta på partier som klassiskt liberala partiet eller MED eller AfS. Men just nu så handlar det om triage


  SvaraRadera