onsdag 3 december 2014

Löfvens budget-Kausalitet

En dag som denna skulle jag vilja påminna om kausalitet (orsakssamband).

Jag har förstått av dagens politiska/debattklimat att detta begrepp är väldigt svårt att greppa för många. Varför det är så svårt kan man spekulera kring. Min bedömning är att orsaken (no pun intended) är att dikt & verklighet är olika saker. Många driver en agenda som inte motsvaras av den riktiga världen. Man har någon fluffig idé om hur den riktiga världen ser ut men eftersom det inte stämmer blir de antaganden man gör fel.
Åter till kausalitet. I juridiska sammanhang talar man om orsakssamband. Främst handlar det om att fastställa ansvaret för en skada genom att se om det finns en obruten händelsekedja. Man kan även fundera på om denna händelsekedja var förutsägbar för att bestämma om ett handlande var oaktsamt eller så.
Efter gårdagen debacle för regeringen Löfven pekas det finger att alla håll. Den enda som hittills inte pekats ut som ansvarig är tomten (men det kommer nog).

I min värld är det väldigt enkelt att följa händelsekedjan bakåt för att se var ansvaret ligger. Vi börjar vid skadan (dvs budgethaveriet).

1.       Varför gick budgeten inte igenom? Det saknas en majoritet.

2.       Varför finns ingen majoritet? För att regeringen inte har en majoritet i riksdagen.

3.       Vem ansvarar för att lägga fram en budget? Regeringen

4.       Vem sitter i regeringen? S+mp.

5.       Vem bär ansvaret? S+mp

Lägger man fram en budget är det ens ansvar att se till så det finns en majoritet för den. Det kallas demokrati.
För övrigt anser jag att Per Westerberg borde få lite upprättelse nu, han var visst inte helt ute och cyklade när han envisades med att försöka få reda på om det fanns utsikter för Regeringen att få igenom en budget. Alla ”experter” som var ute och kritiserade honom får nu sitta med dumstruten.
 


1 kommentar:

  1. Om de åtminstone kunde förklara

    1. var pengarna kommer ifrån...( skuldsätter våra barn, raserar det sista av välfärden ? )
    2. vilket samhälle får vi på sikt ( gazaremsan ? )

    Varför inte bara överbevisa SD med fakta ? ( om det går ;-)

    SvaraRadera