måndag 15 december 2014

Nadiya Savchenko


Nadiya Savchenko
  
Som jag skrivit om tidigare rörande Överste Mamchur, behöver ett land sina hjältar I oroliga tider. Mamchur symboliserade det moraliska rakryggade motståndet innan en konflikt gått över i väpnad strid.

Efter den ryska invasionen (vilken eskalerat med tiden) har Nadiya Savchanko kommit att symbolisera motståndet mot den ryska aggressionen. Min förhoppning med detta inlägg är att sprida lite kunskap i Sverige om Nadiya.
Vem är hon då och varför har just hon kommit att symbolisera motståndet?
Nadiya har trots sina unga år (född 1981) en lång militär karriär bakom sig. Hon började sin bana i järnvägstrupperna för att sedan bli fallskärmsjägare och sedan som första kvinna bli antagen till pilotutbildning, vilken hon tog examen från 2009. Hon har även varit den enda kvinnliga Ukrainska soldaten i Ukrainas mission i Irak (2004-2008). Sedan 2010 har hon tjänstgjort vid Arméns tredje flygregemente i Lviv. Under 2014 gick hon med som frivillig vid Aidar bataljonen.
18 juni blev hon tillfångatagen av (pro)ryska styrkor och ett förhör med henne fastkedjad i ett järnrör (se bild nedan) släpptes på internet .
 
Den 8 juli framkom att hon hade överförts till Ryssland och hölls fängslad i Voronezh.
Anklagelserna mot henne är att hon skulle vara delaktig i en granatkastarattack vilken dödade två ryska journalister. Sanningshalten i detta torde vara tveksam. Och även om de stämmer får det anses vara mkt tveksamt om två krigsjournalisters död i indirekt eld mot en fientlig position är något som en soldat kan lastas för. Speciellt när det är den invaderande sidans position som journalisterna uppehåller sig vid.
Ryssland hävdar att hon självmant smitit över gränsen utklädd till flykting. Detta förefaller högst otroligt. Förvissa har hon en utbildning till fallskärmsjägare och att upprätta en o-plats vid fiendens uppmarchområden vore inte helt ologiskt, men man ska ha i minnet den försiktighet som tillämpas av Ukraina i närheten av den ryska gränsen. Man har i princip gjort allt för att inte ge ryssarna en casus belli att angripa. Allt talar alltså för att detta är en fabricerad historia från Kreml.
Nåväl, efter fängelsetiden i Voronezh överfördes hon till en klinik (Serbsky Institute) för psykiatrisk utvärdering. På Sovjettiden skickades dissidenter till samma klinik för att fabricera sinnesjukdom och spärra in dem.
 
I det Ukrainska valet oktober 2014 blev Nadiya invald till det Ukrainska parlamentet och fick därmed avsked från Armén.
Ryssland håller följaktligen en Ukrainsk parlamentsledamot fången.
I den ryska retoriken beskrivs hon föga förvånande som en galen mördarmaskin. Hur det påverkar hennes chanser i en rättegång torde vara rätt uppenbart. Det finns väl ingen som tror att hon skulle bli frisläppt efter en rättegång. Enda möjligheten är om det kommer direktiv uppifrån om att släppa henne.
Legenden
Redan vid tillfångatagandet rönte Nadiyas öde viss uppmärksamhet. När det sedan startades en kampanj i sociala medier fick hennes öde rejält genomslag i Ukraina och Ukrainavänliga kretsar utomlands.
Varför har hon då utsetts till hjälte?
Hennes militära meriter unika i Ukraina. Första kvinnliga piloten, enda Ukrainska kvinnliga soldaten i Irak, fallskärmsjägare. Hon har frivillig anmält sig till Bataljon Aidar och gjort motstånd mot den ryska aggressionen. Hon har i fångenskapen uppträtt mycket trotsigt mot Ryssland. Hon talar endast ukrainska och har varit iförd en T-shirt med statsvapnet (Tryzub) under framträdanden i fångenskap (se bilden ovan).
Då hon blivit en symbol för Ukraina innebär det också att prestigeförlusten för Ryssland vid ett frisläppande skulle bli så mycket större. Troligen är det alltså så att hennes ”kändisskap” minskat hennes chanser att bli fri. Däremot skyddas nog hennes liv pga. Kändisskapet. Hon har blivit en bricka på det storpolitiska schackbrädet.

En nation vars existens är hotad söker aktivt en samlande symbol och hjälte. Nadiya Savchenko har fått den rollen, i Ukraina på gott och på ont.


#Freesavchenko är den hashtag som kan användas för snurr på twitter.


Uppdatering: Enligt uppgift har Nadiya inlett en hungerstrejk idag (15/12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar