torsdag 15 februari 2018

Kommunen är rasist

Ni som läst bloggen länge vet att jag skrev ganska mycket om de problem som skulle uppstå 2018 och framåt när statens försörjningsansvar/bidrag för de kommunplacerade upphörde.

När vi bodde i Sverige hade jag en debatt med vårt kommunalråd om just denna fråga, han var Dock helt oförstående då och förstod inte alls mina frågor utan körde hela Reinfeldt vokabulären på mig (moderat kommunalråd).

Det är inte någon direkt rocketscience att gissa om ett troligt scenario när vi hade såpass mkt fakta redan. 

Det saknas bostäder
Välfärden är kraftigt utmanad ;)
Historiskt integreras migranter mkt dåligt på kort och lång sikt

Detta visste vi, men ändå vekar en del nu bli förvånade att kommunerna nu står med svartepetter (ej ngn hudfärgsreferens) i hand.

Migranterna verkar till viss del ha tagit del av id vänsterns syns på samhället och anklagar Täby kommun för att vara rasistisk...hur det nu går till...GP hade idag en ledare om detta, men var var alla murvlar under 2015-2016 när vi övriga skrev om dessa kommande problem? 
http://www.gp.se/ledare/boscanin-regeringen-lämnar-kommunerna-i-sticket-1.5179302


Kommunerna kommer ha enorma problem framöver och i många fall kommer de tillfälliga baracker man byggde bli mer eller mindre permanenta med förlängningar av de tillfälliga byggloven, en utveckling jag förutsåg redan då när de byggde "tillfälliga" baracker i vår gamla kommun.

Kommunerna kommer också bli utarmade på resurser för en majoritet av migranterna kommer nu leva direkt på kommunens medel, samtidigt kommer staten slå sig för bröstet och hövda att kostnaderna för migration sjunker. Att man sedan måste ta allt mer av den statliga skatten och trycka in i kommunutjämningssystemet kommer nog ingen notera.

Lidingö prövar en variant och säger upp hyresavtalen med migranterna, troligen i förhoppningen om att de byter kommun. Vi får väl se om det funkar eller om riksdagen drar till med ytterligare ngn inskränkning i kommunernas självbestämmande.

En sak är säker, det ser inte ljust ut för kommunerna och flera än idag kommer vara konkursmässiga inom något år när kreditlinorna och markförsäljningarna börjar sina.

Till er som vill fortsätta bo kvar i Sverige kan jag bara ge rådet att se om ert hus, minska ert beroende av kommun stat så mkt ni kan. Amortera ner lånen eller gör er lånefria genom att växla ut från bostadsbubblan. 

Det kommer inte bli vackert de kommande åren. 

För er som vill flytta, välkomna ner hit där man av tradition inte låter sig vara beroende staten eller låter staten få för stort inflytande. 
Vill ni ha tips eller råd för en Spanienflytt är det bara att maila mensanbetraktelser at gmail.com16 kommentarer:

 1. Ska bli spännande att se hur kommunalvalsresultaten blir i höst. Och hur mycket de korrelerar med riksdags- (ev. även landstings-) röstandet.


  Kan tänka mig att det blir fler än vanligt som kommer splitta röstandet mellan valen. Exv. någon som röstar på M till riksdagen men något annat i kommunalvalet men som tidigare röstat samma i alla tre valen (tänker här på kommuner som Nacka och Täby med rånvåg m.m.). Eftersom opinionsundersökningar inte görs till kommun- och landstingsvalen får vi vackert vänta till 9-10 september. Sådant röstsplittrande kommer säkert leda till en hel del lokala "revolutioner" och uppståndelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iom att "integrationen" styrs centralt från riksdagen är det idiotiskt att tro att ett lokalt parti kan göra någon skillnad.
   En syltryggs slag i luften.

   Radera
  2. Det är visserligen sant men det hindrar inte från att det finns perceptiva skillnader på sina håll.


   Jag vore exv. inte förvånad om SD i Staffanstorps kommun får långt fler röster till Riksdagen än till kommunen där den moderata kommunledningen gjort ett hyfsat jobb utifrån förutsättningarna (jämfört med hur likadeles moderattäta Nacka hanterat integrationen. Där tror jag det finns en ganska hög sannolikhet att SD bli starkare i kommunen än till Riksdagen )

   Radera
 2. Hej.

  Det finns inga problem med invandring som inte kan lösas genom deportering/utvisning.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Re-migration, om vi nu ska ge begreppet ett namn. Vi har ju lärt oss av de bästa, identitetsvänstern. Det finns inga problem, bara utmaningar. Remigrationen är däremot en sann utmaning med stor samhällsvinst om den går att lösa, till alla inblandades långsiktiga nytta.

   Vänligen
   Roten

   Radera
 3. Ja, den "förtjänsten" som vi skulle göra på invandringen - den uteblev. Tvärtom så kommer - som nämns - det bli ett gigantiskt problem för kommunerna med kraftiga höjningar av kommunalskatten.
  Dessa goda människor som tror att vi har en outtömlig källa av pengar och tillgångar - undrar hur de kommer att reagera? Eller kommer de inte att förstå då heller? Sverige, Sverige fosterland och över alltihopa lyser Moder Sol...

  SvaraRadera
 4. Jag tror tvärtom att väljarna i nämnda moderatledda kommuner är nöjda med invandringen, trots höjd kommunalskatt, sämre äldrevård och knivrån. Varför röstade vi annars för det?
  /Anders L.

  SvaraRadera
 5. Har samma pessimistiska syn på Sveriges framtid.
  Läste på om kommunernas och landstingens pensionsskuld (450 miljarder).
  Den ökar (landstingen sätter inte av pensionsmedel till dem som har en månadslön över 36 000 kr/månaden trots att de borde) och är till största delen ofinansierad (man använder dina skattekronor till att betala Nisse som gick i pension för 10 år sedan).
  Lösningen är som i alla andra sammanhang "höj kommunalskatten/höj landstingsskatten).
  13 kommuner höjde skatten i år trots valår. Dessa skattehöjningar förslår inte långt, våra kommuner beräknas låna 400 miljarder de kommande 6 åren.
  Sveriges befolkning förväntas öka med en miljon till 11 miljoner inom mindre än 8 år samtidigt som unga under 20 år och äldre över 75 år förväntas explodera.
  20% av Sveriges kommuner tvingas låna till driften på grund av Migrationsverkets sena utbetalningar, vad skall de göra när Migrationsverkets ansvar upphör???
  Var finns bostäder för en miljon människor till, var byggs skolorna, var byggs sjukhusen?
  Faktum kvarstår, Sverige har i dagsläget inte råd att betala en hygglig lön till varken poliser, sjukvårdspersonal eller till lärare.
  Att stoppa huvudet i sanden och tro att allt skall bli bra är så dumt att det borde vara kriminellt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatterna är så höga att de med bred marginal passerat Laffer-kurvans topp, så några ökade skatteintäkter pga ökad skattesats kan de glömma.

   Radera
  2. Det finns ingen reserv av lediga bostäder längre. Det innebär att för varje ny invånare så måste det byggas både bostäder och infrastruktur (skolor, sjukhus, vägar, elnät, avloppsnät osv. ). Väldigt lågt räknat säg 25 m2 bostad per person plus lika mycket till i infrastruktur och 25.000 kr per m2. En miljon personer kräver då investeringar på 1250 miljoner kronor. Dvs. lika mycket som nuvarande statsskuld eller 125.000 per invånare, dvs. 600.000 kr för en tvåbarnsfamilj. Lycka till med detta.

   Radera
  3. Laffer hit, laffer dit. Svenne tar mycket i tvåan, och skatterna HAR varit mycket högre förr utan massprotester. Det var iofs på den tiden något upplevdes komma tillbaka. Kanske är det annorlunda nu, men generellt känns Sverige som en hjärntvättad självmordssekt.

   Tänkande bloggläsare rekommenderas att jobba på en exitplan, om att följa lämmeltåget över stupet inte är vad som önskas..

   Radera
  4. Visst har vissa skatter har varit högre förr men nu dras tumskruvarna åt, vi har tex. redan världens högsta marginalskatt.
   Införande av fastighetsskatten har på nytt förts fram vilket garanterat skulle få få fastighetsmarknaden att kollapsa.
   Glöm inte heller att bostadspriserna har ökat fruktansvärt mycket de senaste 25 åren, svensken har enorma bostadsskulder att betala av på vilket inte var fallet tidigare.
   White flight kostar och med barn har man inte speciellt mycket val, belåningen har tvingats fram från regeringshåll genom ogenomtänkt invandring samtidigt som det råder bostadsbrist.
   Dessutom har våra kommuner och landsting redan lånat upp 600 miljarder (halva statsskulden) och fortsätter att låna samtidigt som man säljer av allmännyttan i en aldrig tidigare skådad omfattning.
   Att våra kommuner och landsting dessutom har en till största delen ofinansierad pensionsskuld på ytterligare 450 miljarder gör inte saken bättre. Jag kollade upp denna skuld för någon påstod att den härrör sig till gamla ATP-systemet, så är inte fallet.
   För dem som tjänar över 36000kr/mån som landstingsanställd (vilket 20% gör) så skall landstinget fortfarande avsätta en viss procent till pension, vilket man INTE gör.
   Med dagens tvingande redovisningsregler så får man inte ta in denna skuld i årsredovisningen, de redovisas endast som en fotnot.
   Staten tvingar också sina företag att låna pengar för att kunna betala extrautdelningar, hur hållbart är det i längden?
   Sveaskog tex. gav i höstas ut in andra miljard i gröna obligationer, mycket lån med en omsättning på 6 miljarder.
   Nästa lågkonjunktur kommer att sätta svensken på bar backe när räntorna stiger (vilket de gör i en lågkonjunktur).
   Då sjunker värdet på fastigheter och bankerna kommer att kräva in mellanskillnaden så att belåningen inte överskrider 80%.
   Den som har lånat 4 miljoner på en fastighet värderad till 5 miljoner kan alltså se fram emot ett inbetalningskort, glöm 30 dagar netto, på 800,000 kr om värdet faller med 20%.
   När räntorna stiger ökar även kostnaderna för stat och kommun vilket gör att de tvingas höja skatterna ännu mer.
   Det jag listat ovan är inget möjligt framtidsscenario, det kommer att ske, frågan är bara när.

   Radera
  5. Nej det är inte bara "vissa skatter" som har varit högre. Det totala skattetrycket har varit avsevärt högre utan att svenskarna slutade betala skatt (då).

   Det är riktigt att fastighetsskatt är lågt hängande frukt, men giftig sådan. Fastigheter flyttar som bekant inte ut.

   Det är även riktigt att staten manipulerat genom högre avkastningskrav/skuldsättning av statliga bolag, och att inte lika mycket finns kvar att pantsätta/sälja ut.

   Min gissning är att svensson fortsätter att bita ihop ett tag till. Någon massiv flykt från Sverige syns inte än. Tvärtom har väl en hel del kommit hem från tex Norge (om jag minns rätt).

   Radera
  6. Skattetrycket i sig tror jag inte skrämmer svensken så mkt, men om man inte får ngt för pengarna tror jag även den mest luttrade skattebetalare börjar fundera lite. Funkar skola, polis, vård etc utmärkt så tror jag svenskan utan att blicka fortsätter betala skatter på dagens nivåer och högre....men samhällskontraktet är ju ngt i gungning.

   Radera
  7. Ungefär så. Svensken är en något apart figur internationellt sett, i det att han nästan reflexmässigt försvarar höga skatter, så är det inte i de flesta länder (med lägre "tillit"). Där ser man misstänksamt på staten och politiker.

   Men jag tror precis som du att det som får svensken att ogilla skatter är först när han får skrivet i stora bokstäver på näsan att han är blåst och alla hans inbetalningar i första hand ska gå till "nyanlända" och att han bara får dela på smulorna..

   Det vore isf en riktigt bra läxa för godtrogne svenne.

   Radera
 6. Bävar för valet. Annie vid makten är lika illa eller värre än nu.

  SvaraRadera