måndag 5 mars 2018

Islam och salafism i Spanien

Jag får en del mail till bloggen från läsare. En sak som folk är lite nyfikna på kring temat att emigrera är hur det ser ut i Spanien rörande islamism och islam. Då det verkar vara ett intresse kring detta har jag gjort lite efterforskningar som ger men egen, delvis, subjektiva bild av hur det ser ut här nere i Andalusien.

PEW research gav i höstas ut en rapport kring migrationens utveckling och dess påverkan på den muslimska befolkningen i Europa. Just vad gäller antalet utövare av en religion är det såklart knepigt att få fram exakta tal. Man kan ju exempelvis inte dra slutsatsen att alla som flyr från Syrien/Iraq är muslimer, det kan ju vara Kristna & Yazider. Även om de första kan finna skydd hos alawiterna (Dvs Assad). Historiskt har dock ganska många kristna Syriska medborgare kommit till Sverige och främst Södertälje.

Men om vi utgår från att PEWs utgångsläge är någorlunda korrekt så såg det ut som nedan 2016. Som ni ser är det några länder med relativt hög muslimsk befolkning. Sverige Tyskland, Frankrike och UK sticker ut. Östeuropa och Portugal samt delvis Irland och Spanien hittar vi i andra änden.Det intressanta med PEW studien är att man tittat på ett par olika scenarion som påverkar denna befolkning.

I nollscenariot så är det följaktligen bara nativiteten hos befintlig muslimsk befolkning de kommande 30 åren man tar hänsyn till. De länder som ökar mest procentuellt borde alltså ha en ganska ung befolkning som förväntas föda barn de kommande 30 åren. Gällande Spanien ökar man från 2,6 till 4,6. Varför Man ökar mer procentuellt än vissa andra länder är lite märkligt då jag inte ser att demografin skulle se markant annorlunda ut. Siffrorna förutsätter ju också att de barn som föds faktiskt fortsätter vara muslimer, vilket kanske är ganska troligt då det är svårare att välja själv gällande islam pga den stigmatisering som utträde innebär (och livsfara inom vissa länder/kulturer). En förklaring till Spanien skulle kunna vara att det faktiskt kommer hit en del Marockaner och jobbar, möjligen har man räknat på att detta fortsätter och inte räknas som migration i studiens avseende.

Som jämförelse kan vi se på Sverige som går från 8.1 till 11.1.

Noll scenariot är dock högst otroligt.


Som ofta är medelvägen också den mest troliga. Vid fortsatt migration till EU tror man att Spanien går från 2,6 till 6,8 och Sverige från 11.1 till 20,5.

Som ni ser av grafen ovan kommer Sverige bli det land i EU med störst andel muslimsk befolkning om nu inte Albanien går med).


Det ngt osäkra höga scenariot för begränsad påverkan på Spanien (som tar emot relativt få migranter) som går till 7,2 jmf med Sverige som hoppar upp till 30,6.Med brasklappen att det är lite knepigt att definiera vilka som är "muslimer" så kan ändå studien ovan tjäna till viss vägledning för den intresserade. Är det bara utövare eller alla som fötts in i en muslimsk familj? Jag räknas väl kanske som kristen i dessa mätningar trots att jag aldrig går i kyrkan och har lämnat Svenska kyrkan, men är ju döpt och konfirmerad.

Spaniens något moderata tillväxt av den muslimska populationen kan inte bara förklaras av lägre migration utan av att många muslimer här i Södra Spanien faktiskt har bott här i generationer och får 1-2 ungar precis som vilka spanjorer som helst. Det finns inte heller några omfattande bidragssystem som menligt påverkar integrationen, utan här är det ut och jobba som gäller. Förvissa jobbar många svart med enkla jobb, men de försörjer sig och att skaffa fler munnar än man kan mätta vore ganska oklokt.

Vill ni själva bläddra lite i studien finns den nedan.


Islamism
En mer, enligt mig, intressant fråga är islamismen. Dvs hur ligger det till med hatpredikanter, fanatiker och terrorister samt deras ideologiska stödtrupper.

I Sverige har islamisterna fått grassera fritt, ivrigt direkt eller indirekt understödda av naiva/korkade/beräknande krafter inom media, politiker & myndigheter . Varje stad verkar ha en eller flera moskeer där salafisterna kan bräka ut sitt hat mot väst och den västerländska kulturen.

Hur är det då i Spanien?
Till att börja med skall det påtalas att Spanien inte kan ses som en enhet. Det ser ganska olika ut i olika delar av Spaniens mer eller mindre självstyrande Regioner. Två regioner har haft ett påtalat problem med islamister. Katalonien och Madrid. Detta är egentligen inte så förvånande, i Katalonien har identitetspolitiken ett ganska starkt stöd, man har också såsom "rik" region har mer utvecklat bidragssystem vilket såklart gör att man kan leva på bidrag och sprida religiöst hat. Får man inga bidrag måste man jobba eller flytta. Men framförallt är det en bättre ideologisk mylla för salafism, lite lik den i Sverige.

2004 inträffade som ni vet ett av de värsta terrordåden i Europas historia i Madrid. 191 personer dog och över 2000 skadades. Bakom attacken låg islamister under ledning av en Tunisier. Flera av terroristerna dog när de sprängde sig själva vid en polisinsats. 21 personer blev dock dömda för inblandning, där den som fick längst straff fick 40 000 år i fängelse. Efter attacken drog sig Spanien ur Irak och hamnade därefter lite ur målbilden för islamisternas attacker.

Den nya våg av islamism som spridit sig över Europa (ivrigt understödda av skitlandet Saudi) har dock även fått visst fäste i Katalonien och Madrid. Attacken i Barcelona förra året planerades och utfördes av personer med koppling internt i Katalonien. Ledaren för cellen dödades när huset 7 personer befann sig i, sprängdes på natten innan attacken på La Rambla. Ledaren hade suttit i fängelse för narkotikasmuggling och där träffat en av Madridbombarna och troligen radikaliserats där varvid han sedan lyckades få stanna i Spanien och blev "imam" och satte ihop en terrorcell av personer som han radikaliserade.

Det ovanstående påvisar varför det är av stor vikt att man helt sonika förbjuder radikala moskeer och utvisar/fängslar hatpredikanter. Ngt jag ofta förordat på bloggen (den tyska modellen).

Katalonien har haft ett problem med salafister sedan 80-90 talet. En del av förklaringen till den tidiga etableringen är att Frankrike drev en intensiv jakt på salafister under denna tid och man fann ngt lugnare läge i Katalonien. En stor del av de islamister som gripits i Spanien har varit i Katalonien och i provinsen Barcelona. Spanien enklaver i Nordafrika är också en bidragande orsak då en hel del av salafisterna har sitt ursprung där.

Spanien har figurerat en del i IS propaganda där man talat om al-Andalus, dvs det gamla moriska kalifatet, men söker man så hittar man hot mot de flesta Europeiska länder. 

Vill man undvika salafism så är alltså kanske inte Katalonien det ställe man ska flytta till.

Jag bor dock i den "fattiga" regionen Andalusien. 

Naturligtvis finns det en del moskeer här då det sedan länge funnits en muslimsk population. Jag har dock inte hittat något om radikalisering och källarmoskeer. Man ser heller inte den salafistiska klädstilen som blivit rätt vanlig i ex Stockholm/Göteborg, med skägget och rakat huvud. En del kvinnor har hijab. Det finns en stor moskee i Marbella som familjen Saud byggt. Naturligtvis predikas det då wahabism där, men min egen lilla teori är att de Saudiska kungafamiljen ofta är i sitt residens i Marbella vill man inte ha extremism här. Man vill nog varken stöta sig med de styrande eller med lokalbefolkningen. Trots att korruptionen tidvis har varit rätt omfattande här nere så är inte pengar det som styr allt vilket sheiken som ägde Malagas fotbollslag fick erfara när han fick nej på at bygga sönder en gammal fin hamn till ngt hotellområde (han blev lite sur och sålde alla bra spelare och gav laget till sin son, men det är en annan historia).

Gällande Spanien som helhet ska man också ha med sig att trots sin storlek har antalet terroristresande till Syrien härifrån varit runt 140 st. Jmf med Sveriges 300-350. de som återkommer till Spanien häktas också omedelbart vid ankomst, har de utländskt pass så nekas de inträde om möjligt. En del av de som rest från Spanien är Marockaner som befunnit sig här.

Summering

Spanien tillhör de länder i väst-Europa med relativt låg muslimsk befolkning. Trots sina problem med salafism i Katalonien så är man som helhet relativt förskonade, dvs om man väljer någon annan region. 

Spanien har en lång tradition av att motverka terrorism och är ett ganska polisiärt samhälle. Ngt mkt bra! Man tar också i med hårdhandskarna mot terrorister (ex 40 000 år i fängelse).

Jag har i många år skrivit om Salafism på bloggen då min absoluta övertygelse alltid varit att terroristerna inte är ensamma galningar utan drivs direkt och indirekt av salafismen. Problemet i Sverige är att media har gett salafisterna utrymme att låtsas företräda alla muslimer. Och ja jag vet att salafisterna har stort stöd i Sverige av troende, ngt som måste bekämpas hårt. Muslimska brödraskapet har tillåtits få mkt stort inflytande i Sverige och kanske är en stor del av de troende i Sverige en del av salafismen? Har ingen aning faktiskt och jag vet inte om ngn vet.

Jag skulle dock aldrig flytta till ett område där jag bedömde att de långsiktiga förhållande gällande religiösa extremister skulle vara dåliga. Min bestämda uppfattning är att Andalusien kommer stå sig bra och fortsätta vara en region fri från extremism där man kan leva som vanliga medelgarcias oavsett sin kulturella eller religiösa tillhörighet på pappret.

Lite om salafism i Katalonien

Vill ni nå mig så finns jag på mensanbetraktelser at gmail.com

/M

14 kommentarer:

 1. En intressant artikel i ämnet från en av nätets bästa bloggar:

  http://www.morpheusblogg.se/2017/12/03/sverige-kan-ha-30-muslimsk-befolkning-ar-2050/

  Läs också kommentarerna från Pekka R, Peter och Eric W. Som Peter skriver så är nästa generation politiker om möjligt ännu mer verklighetsfrånvända socialister och flumliberaler än dagens generation. Vi kommer att se många kvinnliga framtida politiker, uppfödda på identitetspolitik och radikalfeminism. Politiker som inte har en susning om att resurser först måste skapar (via privat företagande) innan de kan fördelas.

  SvaraRadera
 2. Otroligt... så ni har inte ens bilsläpningar där nere?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanien är tydligen väldigt efter, i mycket modernare sveriget har vi bilfödslar och bilsläpningar!

   Radera
 3. En tonårig släkting fick körkortet indraget för att han hade köpt en bil där en tidigare ägare inte hade betalat fordonsskatten. I god ordning betalade han skatten vid köpet och fick då uppgift från Transportstyrelsen att det inte fanns någon skatteskuld på bilen. Några veckor senare blev han stoppad av polisen som hade "hittat" en gammal obetald skatt på några hundra kronor. Först ett bötesföreläggande på 20 gånger högre belopp än den gamla obetalda skatten. Sedan dröjde det 2 månader innan ett brev om indraget körkort kom i brevlådan. Jag sa att han skulle släpat några efter bilen istället så hade han haft både jobb och körkort kvar. Nu är spärrtiden snart över och han får börja om från början med att ta nytt körkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy fan vad förbannad man blir att läsa detta!

   Radera
  2. Det är roligt och enkelt att sätta åt skötsamma, lätta "pinnar".

   En smaskigt wienerbröd på det, och dagen är räddad.

   Det finns en svenskamerikan snånstans på nätet, som jobbar som polis i Florida, han har den åsikten att svensk polis har en extra dryg attityd mot skötsamma (etniska) svenskar. Det ligger nog något i det?

   Radera
 4. Vilken lekstuga vi har nu, MSM ska vara åklagare jury och domare över vad som ska anses vara fake news via vinnova. Blir gulag snart... pravda.

  SvaraRadera
 5. Spanien har andra problem som hög arbetslöshet, drogmissbruk samt diverse regionala separatister som vill bli självständiga. Födseltalen är väldigt låga men klimat är definitivt varmare än i Umeå och kaffet bättre. Frågan är dock var i Spanien det är bäst att bo? Bland andra svenskar eller på en plats med eget liv som Cadiz eller Barcelona, kanske en by bland bergen för den som vill ha lugn och ro och svala nätter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På pappret är många arbetslösa, men halva befolkningen verkar jobba svart ;) Separatisterna är ett problem i främst Katalonien. Baskien har mer självstyre sedan länge och verkar väl någorlunda nöjda. Var man vill bo är ju en smakfråga, allt finns att välja på iaf. Den lilla byn, storstaden turist/expatområden med andra av samma nationalitet etc. Malaga är ex mer och mer populärt för de som vill ha storstaden. Gällande dödstalen så är det faktiskt rekord nu. Men det är för att babyboomers från tiden efter inbördeskriget har börjat då i ett allt högre tempo. Gällande missbruk så har kag sett en uteliggare de senaste året, fast det är såklart olika i olika delar av deta stora land.

   Radera
 6. Den som fick 40 000 år kan jag nästan tänka mig att unna en halvtidsfrigivning.

  SvaraRadera
 7. Jag såg att namnet Mohamed gjorde ett jättekliv på namntoppen här i Sverige (alltforforaldrar.se), från plats 35 (2016) till plats 21(2017). Det ska bli spännande att se om det blir topp-10 i år.

  SvaraRadera
 8. En gammal sjuk tant blir nerslagen, skriver tydligen nått i affekt om en religion. Staten slår till med full kraft. Beslagtagning av telefoner, datorer, husransakan, blir av med det lilla hon hade ekonomisk, timslånga förhör, och nu rättsliga påföljder.

  https://www.youtube.com/watch?v=FH3wLgdMUgA

  Ska flytta till spanien inom några år.

  SvaraRadera
 9. Vad jag kan se tar undersökningen hänsyn till tredjevärlden-migranters högre födelsetal men missar några saker, t ex:

  1) Man räknar med att födelsetalen sjunker i takt med att MENAiterna anpassar sig till det bidragsutbetalande värdlandets kultur. Ju större parallellsamhälle, desto mindre anledning att ha kontakt med de som jobbar ihop till bidragen och därmed blir det mindre av den redan låga viljan till anpassning. Alltså: fortsatt stora MENA-barnkullar.

  2) Ökad white flight verkar inte finnas med i beräkningen (eller har jag missat det?). Inte bara av säkerhetsskäl. SKL räknar med 13 kronor höjd kommunalskatt inom 10 år, så lättrörliga nyutexade med riktig utbildning (dvs inte genusvetare etc) kommer att lockas att emigrera i större utsträckning.

  3) Jag saknar en separat redovisning över andel muslimer om man bara ser på resp länders manliga befolkning i vapenför ålder. Det är intressant att veta vilken befolkningsgrupp som kommer att inneha det största våldskapitalet.

  -Radovan

  SvaraRadera