måndag 10 september 2018

Valanalys

Jaha då står vi här dagen efter valet. Alla partiledare utropar sig till vinnare, men folket känner ett visst obehag. Efter den slutgiltiga rösträkningen på onsdag är det inte osannolikt att De rödgröna och Alliansen har exakt lika många mandat (utlandsröster brukar ligga i övervikt för borgerliga partier).

Konsekvensen blir att politikerna måste göra något nytt. Som jag skrev i min spådom för en dryg månad sedan så tror jag det landar i en Regering med S,L,C & Mp som får budgetstöd av V på ngt vis. Eller så lägger V ned rösterna då alternativet är värre ur Vs ögon. 

Ett alternativ är ju en ny S Mp Regering men då måste en ren DÖ 2.0 komma till stånd, där iaf C k& L ingår med passivt stöd.

I Riket ser det alltså ut ungeför såhär. Det kan skifta ngn tiondel hit eller dit, vilket kan göra att ett mandat byter sida.

Som helhet har riksdagen förskjutits åt höger med SD som än mer markant vågmästare. Frågan är sock densamma som efter valet 2014. Vad tänker Alliansen göra? Inget av blocken kan lögga en helt egen budget då denna röstas ned av majoriteten. Någon form av kohandel måste alltså höras och ingen vill ha stöd av SD, alltså kommer det troligen bli ett vänsterliberal budget med Stefan Löfven som ledare. Vilka som ingår i Regeringen beror på hur maktsugna de är. Möjligen kan C & L släppa fram en S&Mp regering utan att själva ingå, men denna konstellation har inte egen majoritet så om V sätter emot faller den budgeten. Att få ihop en budget där både V och C/L får med frågor känns ju lite långsökt, men jag håller det inte för osvuret.


En mkt intressant detalj är antalet ogiltiga röster "övriga". Hela 24461 st en ökning med över 1000%. Mycket märkligt och det ska bli intressant att se om Länsstyrelserna korrigerar detta vid den obligatoriska omräkningen.


Det är alltid intressant att se hur valet gått i våra större städer. I sthlm har moderatslakten fortsatt, likaså Mp har tagit stryk men Fi lyckades ta sig över 3% spärren. Det regerande blocket instadshuset saknar dock egen majoritet då SD nästan fördubblats i kommunen.


Malmö kunde man ju tänka sig skulle få en politisk omsvängning med alla problem som kommunen brottas med. Totalt tappar vänsterblocket där pga sossarnas och Mps tillbakagöng och SDs tillväxt. Även i Malmö blir SD vågmästare i den traditionella uppdelningen. Alliansen 20 SD 11 Vänstern 30. På kommunal nivå lär dock C eller L hoppa på det röda tåget.


Nu hör vinett nedslag i ett mkt invandrartätt område. S tappar till V men det är illrött. Kanske inte ngt Reinfeldt tänkte på? Sossarna vill ju gärna att detta består för då har man evig makt. För landet som helhet som tar in migranter i en strid ström är nog detta en fingervisning om vad som kan ske, såvida inte de utan migrantbakgrund i högraeutsträckning lämnar vänstern,Till sist en kommentar om SD, MED och Afs.

SDs siffror förvånade mig då jag trodde att opinionsinstituten fortfarande underskattade SD, men två samverkande faktorer har nog gjort att mätningarna visade så fel. Dels har man viktat upp SD eftersom man gissade så fel förra valet, vilket ju hade varit rätt om folk fortfarande inte hade vågat säga SD i mätningarna, nuförtiden är det dock inte lika stigmatiserande att säga SD och rådatan var alltså mer korrekt och vuktningen gjorde att SD överskattades. Exempelvis Sentios mätningen var ju helt öt helvete och nyhete idag borde begära pengarna tillbaka ;).

Det andra är småpartierna. MED syns inte till alls, jag har försökt leta i vissa kommuner där jag vet att de varit mkt akyiva med kända företrädare ex i Sollentuna med Mikael Grev och Josefin Utas, men "övriga" är bara ngt % även där. Om MED finns kvar som parti eller blir ngn form av borgerlig folkrörelse återstår att se.

Afs lyser klart med sin frånvaro, ska man tro vissa twitterbubblor så trodde folk på allvar att de skulle komma in i riksdagen, ngt jag inte trodde för en sekund. Afs är dock ett mkt nytt parti och det återstår att se hur både MED & Afs utvecklas. NMR kom f.ö. inte ens in i kommunfullmäktige i Ludvika....så mkt för det enorma hotet.

Av det ovanstående kan man löra sig att det är ganska bra att kika lite utanför sin egen bubbla, några hundra likes på facebook eller twitter innebär inte att Bosse i Borås hört talas om er ;).

Som ni vet spådde jag tesultatet i Augusti.

Min spådom löd såhär.

SD-25% (blev 18%)
S-22% (blev 28%)
M-19% ( blev 19,8)
V-11% (blev 8%)
C-8,5% (blev 8,6%)
L-5% (blev 5,5%)
Mp~4% (blev 4,4%)
Kd Åker ur på 3,5% (ojoj Ebbaeffekten blev 6,4%)
Övriga 2%


Jag överskattade alltså SD mkt, som många andra lurad av de inkompetenta opinionsinstituten) samtidigt som jag underskattade S. Kd otroliga hausse i media hade inte börjat i augusti och hade inte media eldat på EBT hade de nog pkt ur, men nu valde nog många som tänkte rösta på SD KD istället i tron att de är ungeför som SD, fast KD egentligen är ngt form av sjukvårdsparti. Övriga partier prickade jag in rätt hyffsat. Låsningen mellan blocken blir likadan som jag gissade då både S och KD gick mkt bättre än jag trodde.

Jag misstänker att jag får anledning att åtetkomma till valet och regeringsbildningen.

Har ni panik?

Kanske emigrera är ett alternativ.
18 kommentarer:

 1. SD:s ökning i Stockholm är värd att notera. Särskilt i Sthlms ytterförorter där man nu närmar sig 10% från väldigt låga tal. Sannolikt spelar tvångsplacering av migranter, och nybyggen där lokalbefolkning helt körs över roll för dessa tidigare svaga SD-fästens ökning.

  SvaraRadera
 2. Jag GISSAR att man aldrig räknar med det som populärt börjat kallas klanröster.
  Den grupp som inte kan svenska och bor i tex. rinkeby som du visade ovan.

  Dom nås väl aldrig av webenkäter och telefonenkäter.

  Det pratas väl om 300 000 ibland 700 000 som tillhör någon pool av röstare som inte bryr sig eller inte kan nås.

  S kör ju - godis till barn tricket, dom lovar mer pengar och bättre det målgruppen vill höra, tomma löften. Målgruppen glömmer att S regerat som sk1t i 4 år och röstar på dom igen.

  Andra partier få försöka nå ut till denna grupp bättre. dock tycker ju jag att man skall behålla sin värdighet, ha en genomgående schysst politik, hålla på sin integritet osv. och för dom partierna som kör på den linjen blir det ju lite svårt.

  Gör man skillnaden invandrare - etniska svenskar genom att jämföra områden kommer nog resultatet bli SD i svenska områden, illrött i invandrarområden.

  Etniska svenskar har alltså gissat på ett urstarkt SD men procentuellt blev det inte det för S har lyckats attrahera en stor grupp röstande som ligger under ytan.

  Det riktigt sura var väl att Mp klarade sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen börjar jag funder på när det kommer ett renodlat islamskt/musllimskt/arabiskt parti.

   Riksdagspartierna har ju börjat uppmärksamma oegentligheter bland sina muslimska företrädare och dom får ju mycket korrekt gå på dagen.

   Dom måste ju ta vägen någonstans och att starta ett renodlat parti för sig själva ligger väl nära till hands?

   Dom bör nog kunna attrahera upp tillräckligt för att komma in i riksdagen?

   Radera
  2. Problemet där är ju att det är Harram att rösta, ngt som predikas på gatorna. Men ett parti liknande Kd med muslimsk/Mena kultur prägel är nog inte otänkbart. Vill minnas att det finns i Holland. (Orkar inte googla nu)

   Radera
 3. S fick 28%, förvånad är bara förnamnet, bara att erkänna. Lever tydligen i en egen filterbubbla, dock ingen kontakt med ryssen. Bara en sådan sak som valu-undersökningen, folk som röstade på sjuklövern gick ut ur vallokalen fram till svt-personal och sa att de röstade på SD. Brukar minst sagt vara tvärtom. Från underskattning på 20-30% till överskattning.

  SvaraRadera
 4. Sossarnas valboskap.

  Vivalla - 69,9% Rinkeby - 68,6% Araby - 61,1% Rosengård - 47,2 Bergsjön - 61% Biskopsgården - 53,7% Hammarkullen - 55% Skäggetorp - 58,8% Gårdsten - 57,1% Lövgärdet - 53,7% Oxhagen - 51,7% Valsät./Gottsunda - 57,8%

  Och vid nästa val en dryg halv miljon till om årets "låga" takt fortsätter. Vi svenskar är snart i minoritet tack alla politiker.

  SvaraRadera
 5. Detta var nog sista chansen att vända utvecklingen för nu börjar det bli fler vargar än får som röstar om vad som ska ätas till middag, så då är det nog oundvikligt att Sverige kommer utvecklas till ett "socialistparadis" som Venezuela. Jag avvaktade valrseultatet för att avgöra om det är dags att ge upp och lämna landet, så nu blev det svårt att hitta någon aledning till att stanna...

  SvaraRadera
 6. Örtagården (Rosengård) 77,5 på sossarna, samtidigt längst valdeltagande i hela landet (47,5%)....

  SvaraRadera
 7. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) Bindande stavar
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare.
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver i fel blogg.

   Radera
  2. Theresa skriver i nästan alla bloggar och jag tycker det är kasst av blogspot att låta henom hållas, hen kan stoppa upp sina stavar där solen inte skiner.

   Radera
  3. Dessa jäkla spambotar. Jag raderar typ 10 inlägg om dagen....

   Radera
 8. Helt klart har ryssarna påverkat valet. Satte stopp för SD, nu får vi fortsatt massinvamding och kaos.

  SvaraRadera
 9. intressant - jag gissade samma som bloggägaren
  har litat för mycket på Sentio och Yougov och trodde att SD fortfarande var underskattat
  dessutom stämmer det nog att invandrarna i ghettona inte deltar i paneler
  javisst emigrera är det enda rätta - om man kan försörja sig utomlands

  SvaraRadera
 10. Fulriggat val. Nu fattat bara att vi får Annie som statsminister i sosseblocket.

  SvaraRadera
 11. Nutida Kapital-Flyttning14 september 2018 22:10

  Tartarus, utöver vad du publicerat här, gjorde du någonsin någon analys av att emigrera till Ungern, Österrike eller Polen? Italien har problem med sina banker så dit kanske man ska hålla sig undan tills efter kraschen. Jag tror hela EU konceptet kommer fallera inom 5 år. Ungern och Polen kommer inte betala några utpressnings "böter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polen, Ungern och Österrike var ngt jag hade tänkt titta lite på. Men sen när vi fattat beslutet om Spanien så slutade jag kika på andra länder. Tror dock att Polen framför allt är bra. Österrike har en ryckig politisk historia, just nu med högervindar men det kan ju vända. Polen har en mer djupgående folklig vilja att inte underordna sig utländskt förtryck igen, på ngt plan. Ungern har jag ingen direkt uppfattning om.

   Radera
  2. Nutida Kapital-Flyttning15 september 2018 19:36

   Tack. Blir nog Polen för min del. Bra ekonomisk utveckling och sammanhållet folk från vänster till höger. Högre skatter än Ungern har jag för mig men vad spelar det för roll i slutändan?

   Radera