måndag 27 maj 2019

EU-valet så gick det

Nu är ju detta val avgjort, efter en riktigt dålig valrörelse som präglats av allt annat än sakpolitik.

Hela 53% av svenskarna bryr sig om vilka som sitter i Strasbourg/Bryssel. Detta är dock högst ointressant då Sverige tillsätter en skitdel av de som sitter i EU-Parlamentet (20 av 751 ledamöter). I Slovakien brydde sig f.ö. bara 24% om att rösta.

F.ö. så tillsätter Sverige hela 2,66% av ledamöterna i parlamentet....

Nåväl, det enda intressanta i EU-valet är ju såklart det sammanlagda resultatet från alla länder.

Vi kan snabbt konstatera att Socialister, kommunister och gröna som block går bakåt kraftigt. Även om de gröna gick framåt.

Gruppen Nationalister/högerpopulister går framåt kraftigt och EPP (moderater och kristdemokrater) backar kraftigt. Gruppen ALDE som är centerliberaler gick framåt. En liten intressant sak är att "gruppen" övriga som inte får vara med i någon partigrupp, har fler ledamöter än Sverige, hela 29 stycken.

EU-parlamentet kommer alltså fortsätta vara höger, det oroande är att ALDE kommer få mer inflytande, då de trots sina liberala ambitioner, anser att Unionen är viktigare än nationen. Deras slogan är #valuesfirst  Typ ngn form av värdegrundsgrupp i EP med Centraliserande agenda. Dagens "liberaler" alltså ;) Jag tror att det är helt fel att fortsätta trycka igenom mer centraliserade värdegrunder, då kommer nästa val orm 5 år se helt annorlunda ut. EU måste reformeras i en decentraliserande riktning.


BBC har en bra sammanställning av resultatet nedan.




Här i Spanien så ökade PSOE (+6 mandat) med ungefär lika mycket som det andra vänsterpartiet tappade (Podemos -5)

Högerpartiet  PP tappade med -4, högerliberalerna gick upp med 1 och nya högernationalistiska VOX kapade åt sig hela 4 platser. 

Ovan är de två blocken i spansk politik så läget är väl ganska oförändrat från spanskt håll, med en dragning åt mitten och höger.


Adios!

1 kommentar:

  1. Japp, man bör avreglera och återgå till passfrihet, jobba var du vill, köp-sälj tullfritt istället för mot mer överstatlighet.

    Dock så ligger det aldrig i någons natur att avreglera sig själv och EU är väl ett sjävlgående lok nu där man alltid kommer jobba för mer makt.

    Räddningen blir då EU skeptiska partier som stärks och på så vis kan börja minska EU monstret.

    SvaraRadera