fredag 4 september 2015

Kremls roll i flyktingkrisen


Kriget i Syrien har pågått i några år nu. De senaste månaderna har strömmen av flyktingar eskalerat från Turkiet till Grekland/EU. Många av dessa flyktingar verkar ha varit en längre tid i Turkiet men har nu bestämt sig för att ta risken att ta sig vidare.

Jag har ett visst intresse av säkerhetspolitik och tycker mig nu se vissa pusselbitar falla på plats.

Innan vi går vidare kan jag bara upplysa den som inte redan visste det om en sak. I vissa regionala och globala stormakters ambitioner, tas ingen NOLL hänsyn till människoliv. Att agera indirekt genom sina respektive underrättelsetjänster är också standard. Och man drar sig inte för något för att uppnå sina mål.

Först några klargöranden om vem som gillar vem, officiellt och mindre officiellt.

Väst och Ryssland är inte så goda vänner efter Georgien och Ukraina. Turkiet och Armenien är bittra ovänner efter en massaker i början av 1900-talet. Armenien och Ryssland har ngt fostiga relationer, trots att Armenien tvingades in i tullunionen. Ryssland och Turkiet har blivit nya bästisar. Turkiets underrättelsetjänst är också enligt rykten kompisar med Irans dito. Även Turkiets ärkefiende Grekland har via det nya styret där blivit bästisar med Ryssland. 

Iran och Assadregimen är Rysslands förtrogna i Mellanöstern. I Jemen stödjer Iran den ena sidan (houthi) och Saudi den andra sidan (som också stöds av IS/AQ). Jemens återförening gick sådär.

Saudi och sunnistaterna hatar Assad och Iran. Saudi är dock polare med USA och väst pga oljan. Har jag sagt att Saudi är ett riktigt skitland? 

Huvudkontrahenterna i regionen är alltså Saudi och Iran.

Globalt är det US/EU och Ryssland, med Kina på ett hörn.

Rent militärt är Ryssland en fattig dvärg i jmf med USA. Jmf med EU är man mer med på banan, dock står ju USA genom Nato för de flesta EU-länders säkerhet.

Hur kan man då i Kreml intervenera för att söndra fienden?

En idé är att stödja en EU kritisk rörelse i Grekland så att de fortsätter sin slöseripolitik och går bankrutt. Vilket man gjort med framgång. Man kan också stödja liknande rörelser i övriga EU! Där får vi se hur det går.

Man det skulle också passa rätt bra om man ger lite bränsle åt dessa rörelser genom att fixa en flyktingkatastrof och sedan exempelvis be Turkiet att indirekt tvinga iväg flyktingarna mot Grekland/EU. Vilket synes ha börjat ske då många Syrier som varit i Turkiet flera år, nu tar sig mot EU. Denna rörelse av flyktingar kommer få ekonomiska och politiska effekter i EU.

Ryssland stödjer som sagt även Assad och Iran, vilket eldar på konflikten i Syrien och genererar fler flyktingar. De senaste dagarna verkar det även som att Ryssland mer aktivt tar del i striderna. Ryssland stöd till Iran eldar också på konflikten i Jemen, där folk dock inte verkar kunna fly på samma sätt pga det geografiska läget. Då Saudi är indragen i den konflikten hoppas man kanske att stödet till Assads fiender minskar och Syrienkriget kan pågå längre.

Turkiets agerande mot kurderna i Turkiet och det obefintliga stödet vs Daesh minskar inte heller magnituden av katastrofen, milt sagt.

Ryssland har alltså allt att vinna på att katastrofen blir så utdragen som möjligt och att en strid ström flyktingar söker sig till EU. Man är inte intresserade av ett snabbt avgörande, utan är nog nöjda med att det pågår en konflikt så länge det går. Ser man hur konflikten utvecklats de senaste åren där kngen sida verkar få ett övertag, kan man nästan tro att någon i bakgrunden tillför tillräckligt med mtrl för att hålla Assad under armarna, men inte för mkt så han vinner. Till sin hjälp tar man Turkiet och Iran.

Iran är inte heller egentligen intresserande av ett avgörande, det är alltid väldigt praktiskt att ha pågående konflikter nära gränserna för att kunna använda retoriskt i inrikespolitiken.

Turkiet har haft slitningar i landet (utöver den gamla kurdfrågan) de senaste åren. Resan från sekulär stat till religiös dito är något krokig med gropar i vägen. Kanske behövs det lite samlande yttre & inre fiender att rikta blicken mot?

Sammanfattningsvis kan det alltså vara så att Ryssland i bakgrunden driver denna konflikt som en del i sina maktambitioner. Eller så har jag helt fel, vi lär nog aldrig få veta det. Men den intresserade kan läsa om hur Algeriets underrättelsetjänst underbyggde och radikaliserade en terrorrörelse, för att få fria händer mot densamma. Så jobbar vissa underrättelsetjänster.

Fire away Rysslandsälskare!

10 kommentarer:

 1. Sådana är psykopater.

  SvaraRadera
 2. Du glömde en mycket viktig aktör, Qatar, samt att Ryssland har ett stort strategiskt intresse i Syrien, dvs att det inte skall byggas gasrör genom Syrien från Persiska Viken. Därtill marinbasen i Tarsos ( som länge fört en tynande tillvaro ), Rysslands enda fotfäste i Medelhavet.

  Därtill är Saudi och Qatar rivaler vilket också märks i Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng om Qatar. Lite komiskt att Saudi som stött Muslimska brödraskapet i 40 år, plötsligt stödjer kuppen, medans Qatar stödjer Mursi. Tror Saudi kommer få skörda en mkt rutten skörd vad det lider.

   Radera
 3. Kan för övrigt finnas en annan förklaring till att strömmen drar vidare från Turkiet. Inför presidentvalet lät Erdogan de syriska flyktingarna i Turkiet rösta i valet för att på såvis säkra sin plats. Kan så vara att Erdogan börjat anse syrierna som obekväma med tanke på den politiska situationen i landet.

  SvaraRadera
 4. Du glömde att USA eller Nato hjälpte Islamisterna i Libyen,samt att samma rövare stödde moderata muslimer som sedan överlämnade sina vapen till IS i Syrien,Reinfeldt var visst med på ett hörn med att skänka drygt 300 miljoner till Assads motståndare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget handlar om vilka som har en agenda att bevara konflikten. Inte om andra som genom inkompetens varit delaktiga i dess tidsutdräkt.

   Radera
 5. Bra inlägg - dock går en annan huvudkonflikt mellan Shia och Sunni, och mellan Iran och Israel, som av olika skäl känner sig lite insnärjda i regionen. Konflikten med Israel har ytterst sin upprinnelse efter första VK. USA har varit vankelmodigt i sin strategi, som defacto gick lite fel i Irak. Kurderna icke att förglömma, denna nation uppsplittad med sträck, har genom historien ofta haft alla mot sig.
  Armenierna har efter 1a VK litat på Ryssland, och låg i frontlinjen mot Nato/Turkiet. Armenierna har utmärkta relationer med Iran. När Turkiet vacklar, för det går nog inte att säga att Turiet står på något ben, nu när inte Turkiet blir EU-medlemmar, så är relationen Turkiet, Grekland och Armenien (och faktiskt Georgien viktigt) Turkiet är Sunni, men inte extrema som i Saudi, utan en slags Gustaf Wasa-lösning, med en hyfsat stark statsmuslimsk tolkning, som inte släpper in skäggen, så i grunden kan man lita på turkarna. Frågan är mer vad som drivit Turkarna. För Ryssland är Svarta havet och Krim centrala, där Turkarna och Tyskarna hade utmärkta relationer redan före Tysk-franska kriget. Nyckeln är så klart medelhavet och inloppet till Svarta havet, där Turliet, Grekland är helt centrala, och naturligtvis Syrien.

  Sitter man och räknar på den där ekvationen, så blir det inte enkelt, och Ryssland är bara en spelare, bland flera. Det finns även ständig intern maktkamp i alla länderna, vilket stormakterna hänsynslöst uttyttjar, problemet är bara att det sällan går de som det är tänkt. Grejen med EU är ju att få bort oförutsägbarheten med lokala demokratier, och införa en demokratisk EU-soppa. Från vår egen regering är nog strategin klar, i vart fall Reinfeldts, att se till att vi går med i nato, genom att rusta av, hur nya M, mp och S tänkte med flyktingar är mycket oklart, i vart fall går det inte att lägga halva skulden på Ryssen, Sverige har ett eget ansvar, den första utmaningen står redan inför dörren, många av våra kommuner är ostyrbara, ekonomin räcker inte till för att hålla alla nöjda och det är svårt att få tag på kompetenta förtroendevalda, chefstjänstemän och de där nödvändiga tjänsterna med läkare, lärare, administratörer, poliser, ingenjörer etc. Kolossen på lerfötter (Staten) är en sak, men det börjar först gunga lokalt, i takt med att staten lägger över ansvar (men inte befogenheter lokalt) varför staten destabiliseras från botten, kommunalt:
  S.W

  SvaraRadera
 6. A Världen i brand (mellanöstern) ger tryck på EU (men inte på USA)
  B Konflikt mellan Ryssland och Väst (EU/USA/Isreal) + Kinasyndromet.
  C Inre sönderfall inom EU (nord - syd - väst öst)
  D Norden: Norge inte med i EU (gudskelov, Sverige/Island ej med i Euron)
  E Sverige splittras, etniskt, socialt, regionalt och ekonomiskt

  Sverige1: genom DÖ går inte Sverige att regera (går ej att stifta lag)
  Sverige2: Landstingen klarar inte sjukvården, (pga urban express)
  Sverige3: Kommunerna är bank rutt, välfärden utgår lokalt, community

  Split mellan arbetande och försörjda, split mellan kapitalägare och belånade,
  social split, som hänger samma med arbete och kapital. split mellan stad och land, där den största spliten går mellan Stockholm ocn övriga. Split mellan homogena normer (alla följer samma lag) och hetrogena, tex Centerns utspel om att alla ska ha rätt till sin egen familjepolitik (tex sharia) split mellan etniska grupper, där vi ofta glömmer att det inte alltid är mellan Svenskar och övriga, tvärt om är det oftast olika andra etniska minoriteter som det smäller på mest mellan. Icke att förglömma "könskampen" där det pågår något slags lågnivå konfikt mellan män och kvinnor, som i praktiken innebär att frigörelseprocessen för Svenska kvinnor fortsätter, medan det är si och så för deras systrar, som har att anpassa sig för den mångkulturella acceptansen med klanvälde. I takt med att välfärden monteras ner, blir det naturligtvis århundrades back-lash för kvinnans frigörelse, som startar och slutar med ekonomiskt oberoende från mannen, och tryter kassan är vi tillbaka till Gå. I vart fall räcker inte kassan, och människor kan ändå inte äta ettor och nollor, så bankunion eller inte, så står och faller allt alltid långsiktigt med att kontrollera en plätt mark, som det går att odla sitt lokala pund på. Tex potatis och fånga lite fisk. Flyktingflödena kommer ej upphöra, befolkningsökningen ej avta och konfliktytorna bara att flyttas. Så då slutar och börjar det med lokal ordningsmakt, och när den inte fungerar, så blir det privata småpåvar, som börjar bygga allianser, och så börjar det om från början, i ny regi. S.W

  SvaraRadera
 7. Läste dina inlägg under sommaren om att emmigrera från Sverige. Är faktiskt mycket förvånad att du fortfarande är kvar med familjen i landet. Var inläggen bara hjärn gympa eller fanns det ett allvar bakom?? Vad händer med dina barns skolgång och hur påverkas deras utbildning av den stora förändring degradering som Sverige genomgår??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, fortsättning följer. Har haft mkt att göra och det är ganska tidsödande att läsa om varje land. Men det kommer =) En av oss har stärkts i sin flyttiver under sommaren btw.

   Radera