torsdag 25 januari 2018

Sverige världens 6:e bästa land

Åtetigen har det kommit en rankinglista på länder. Sverige rankas som 6:e bästa landet i världen. Detta slås naturligtvis upp stort av Regeringen och murvlar på DN som hänvdar att allt är frid och fröjd (trots att militären skall sättas in, hur man nu får ihop det. )

Självklart hänvisar Morgan et all inte till källan heller utan till CNBC....

Personligen är jag alltid lite skeptisk när jag hör dessa rankingar hit och dit. Hur och vem rankar vad på vilka kriterier?

Sagt och gjort så läste jag igenom metodkapitlet i undersökningen.

Man har frågan 21,000 personer runt om i världen om deras upplevelse av 65 olika faktorer avseende ett urval av länder. De som svarat är en mix av olika "samhällsnivåer"

Det är alltså exakt NOLL fakta inblandat utan enbart folks känslor. Dock inte svenskar utan vad folk i typ Kanada & Japan tror om Sverige. Den enda fakta är det första urvalet av länder där man måste uppfylla 4 kriterier för att bli utvald, vilket 80 länder gjorde.

Hur de som bor i Ljusnarsberg ställer sig till denna undersökning & hur relevant en Japans känsla om Sverige är för vårdköerna i Ljusnarsberg, är i skrivande stund oklart.

När man läser mer detaljerat om Sverige skriver man bl.a. att utbildning och sjukvård är gratis. Ren sosseretorik alltså. Undrar också om de missat omläggningen av bistånd till att berika Bert Karlssons HVB hems bolag?
En sak verkar dock ha fått genomslag från Sverige tillsammans sektmötet, nämligen att Sverige scorar mkt lågt på Heritage. Vi har helt enkelt inget kulturarv, och det lilla som finns skall förnekas eller brännas i linje med identitetspolitiken.

Heritage viktas dock mkt lågt i totalen (se metologi) varför det inte får ngt genomslag på totalrankingen.
Nedan hittar ni metodavsnittet om ni vill grotta lite själva.

2 kommentarer:

  1. Håller med. Kompositindex baserade på tyckande säger ingenting. Jag brukar däremot plocka upp olika listor baserade på hårda fakta och skapa mina egna "index" för jämförelser. Som denna t ex: https://www.businessinsider.com.au/high-net-worth-individuals-are-moving-to-australia-2018-1

    (Är utlandssvensk i Sydney sen 2005).

    SvaraRadera
  2. Sverige är fantastiskt. Vilket annat land betalar ut 400.000:- helt skattefritt varje år till en nyanländ familj?https://twitter.com/katjanouch/status/955203463557808130

    Nackdelar, måste ha livvakt speciellt på kvinnor och man bör inte vara någon av hundratusentals svenska fattigpensionärer som har under 8.000 i månaden.

    SvaraRadera