måndag 25 juni 2018

Kommunpanik - Bollnäs

Jag har under årens lopp skrivit ganska mycket om den ekonomiska belastning som skulle komma till kommunerna med anledning av Reinfeldts öppna hjärtan och att man i praktiken inte gjort ett skvatt åt frågan de senaste 4 åren. Ni som följt bloggen vet att de allvarliga konsekvenserna skulle börja komma i kommunerna från 2017-18 och framåt. Dagens exempel blir Bollnäs i Hälsningland. Kommunen har 27000 invånare med endast 15 invånare per kvadratkilometer. Gott om plats alltså så inget mer behövdes ju. Bollnäs har gamla anor med lämningar från järnåldern och en kyrka från 1300- talet.

Nu är det dock nya tider och Bollnäs var en duktig elev i Reinfeldts klass och låg på top 10% av svenska kommuner rörande mottagning av migranter per capita. Nu har man flyktingassistenter, integrationssamordnare, integrationsutvecklare, integrationsassistent och flyktingassistenter anställda.

Man har ju också övertagit försörjningsansvaret då statens bidrag sinar efter två år, och det fortsatta bidrag man får motsvarar inte verkliga kostnader för migranter.

Redan 2016 hade man i Bollnäs lyckats få sämt skolresultat i hela Hälsingland och socialtjänsten har varit svårt pressad sedan 2015.

Tre stora asylboenden stängde i Bollnäs under 2017 men många migranter bor kvar.

Redan 2010 kunde man läsa att Bollnäs var sämst i Sverige på integration, troligen ett dåligt recept om man sedan skall utmärka sig som bäst i klassen på att ta emot kompetensregnet från Reinfeldt.

Nu verkar det dock vara lite trubbel i den kommunala ekonomin i Bollnäs. Kommunstyrelsen har beställt ett antal utredningar om hur man ska spara pengar, mkt pengar. 70 miljoner per år skall sparas.  Det är 2500 per kommuninvånare. Eller 10000 för en barnfamilj. Det är en ganska rejäl del av kommunal service som försvinner, ngt kommunledningen mkt riktigt förstått. Frågan är om man skall köra konstgjord andning och sälja ut resten av tillgångarna, lägga ner äldreboenden, öppna förskolan eller simhallen.

Tuffa beslut och en pedagogisk utmaning i valrörelsen för de styrande.

Bollnäs är inte ensamma och jag kommer göra några små nedslag här och där fram till valet. Troligen kommer folk i kommunerna rösta annorlunda i kommunvalen jmf med riksdagsvalet i större utsträckning i år (undantaget kanske SD röstare). Dels finns det ju en uppsjö av kommunala missnöjespartier och många partier som inte haft makten i kommunen profilerar sig på ett helt annat sätt än på riksnivå. Ex Centern i vissa kommuner, men mer om detta vid annat tillfälle.


9 kommentarer:

 1. skulle gärna höra uppdatering från Spanien om nya regeringen som vill ta bort gränser mot Afrika? Tar emot migrantskepp som italien avvisar? vad händer därborta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja man har sagt att man ska ta bort razorwire, dvs den rakbladstråd som använts i ceuta & melilla, staket och gränser finns dock kvar. Gällande nåten gick Regeringen talesperson ut dagen efter och betonade att man inte gett dem asyl utan skall ge dem möjlighet att söka asyl och om det är ekonomiska migranter (vilket det är från subsahara), hjälpa dem hem. Det senare verkar svensk press missat...haha Spanien är ett relativt fattigt samhälle med stor offentlig sektor och det finns inte på kartan att göra en Reinfeldt här.

   Radera
 2. Tendensen – visas av Yougov och Sentio som historiskt mäter SD bäst. Börjar tro på ett SD över 30%. Vilket i sin tur leder till att S närmar sig 20%. Vilken otrolig omfördelning av makt och resurser, etablerade politikerna avskaffar sig själva, skulle nog lyssnat lite på folket.

  Tänk när Jimmie gå in i riksdagshuset och väljer vilka rum han vill ha, rum som sossarna suttit på i över 50 år och det bara början, första dagen.

  Men det blir nya block, S och M tvingas regera ihop vilket gör att SD växer ännu mer. Jing Jang.

  http://status.st/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigt att komma ihåg att detta inte är snälla människor utan yrkespolitiker som nu ser sin framtid/försörjning hotad.

   Det kommer inte bli någon enkel match, var beredda på smutsig valrörelse och mycket djävulskap när SD blir största parti i valet.

   Radera
  2. Tjänstehennorna inte att förglömma. Mycket obstruerande kommer det bli. Har hört hur alliansen hade det med dem i gamla sossekommuner. Sd som en del knappt räknar som människor kommer få det intressant.

   Radera
  3. Visst det kommer bli ett j-vla liv. Frågan är om ”makten” går lika långt som i USA. Där politiserades underättelsetjänster, demokraterna betalade +50 miljoner för en falsk dossier som användes i hemlig domstol som skäl för att kunna spionera på sina politiska motståndare, dvs Trump. på så sätt kunde man tillsätta muller som har grävt i 1,5 år och hittat exakt nada.

   Fortfarande idag försöker Nunes etc få ut dokumenten och det börjar brännas. Men Doj har vägrat. DOJ styrs av demokraterna (Rosenstein) då Session idiotiskt avsatte sig själv gällande detta.

   https://www.youtube.com/watch?v=C4DOY_dniEA

   Radera
 3. Vi är illa ute, det går snabbt att förstöra ett land men om politiker eller rättare sagt folket vill så kan allt ändras snabbt. Titta på undret i USA som MSM inte rapporterar om.

  USA - Tillväxten GDP blir enligt förväntningar över 5%, kanske så högt som 5,3. Dvs 15 års högsta. En Södertörnskolad journalist skulle aldrig förstå hur bra detta är för ett land som är så stort som USA. Lägg sedan till rekordbra jobbsiffror, all time high för svarta och hispanic. 44 årshögsta för kvinnor.
  Trump sa till minoriteterna, rösta på mig så får ni jobb, snacka om att leverera... ALH, bästa någonsin.

  Finns det något exempel på liknande ekonomisk boom i mordern tid? Visst kanske något asiatiskt land. Så går det när man sänker skatter, får företag att stanna kvar och i stället utveckla. Och lyfter på varje sten för att förbättra och ta bort onödiga kostnader och ta bort tiotusentals onödiga regler.

  När Trump fått orning på handelsunderskotten så förstår ni vad som kommer hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, Duterte har åstadkommit ett ekonomiskt under med Filippinerna.
   Detta är inget medierna kan rapportera om heller eftersom han kallat både Obama, PK-elitens gunstling, och påven för horungar.
   Att han har Amnesty och FN samt samtliga politiker som förstört Europa mot sig hjälper inte heller men faktum att är att hans utrensning av knarklangare, terrorister och korrupta politiker har gett folket ett framtidshopp som saknades tidigare.
   https://www.forbes.com/sites/richardheydarian/2018/03/25/under-duterte-philippines-enjoying-an-investment-boom-but-dont-thank-china/#54447984393e

   Radera
 4. Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

  SvaraRadera