måndag 17 november 2014

Ensamkommande flyktingbarn-ett momsproblem?

En ytterligare aspekt av migrationsproblematiken har nu dykt upp. Skatterättsnämnden har i ett avgörande kommit fram till nedanstående.

Uthyrning av lokaler till en kommun för användning som hem för vård eller boende enligt 6 kap. 1 § SoL till ensamkommande flyktingbarn har till den del uthyrningen avser boenderum för barnen ansetts utgöra sådan uthyrning av stadigvarande bostad som inte omfattas av skatteplikt.

I praktiken innebär detta att det bedrivs momsfri verksamhet i lokalerna, vilket får till följd att fastighetsägaren måste återbetala tidigare avdragen moms vilken är hänförlig till lokalen ifråga. Uthyraren har också en begränsad avdragsrätt för moms avseende sina kostnader, vilket det kanske inte har tagits höjd för i avtalet med den som hyr lokalerna.

Man kan tänka sig att det ovanstående avseende jämkning är aktuellt avseende de lokaler som tidigare använts som hotell eller liknande momspliktig verksamhet.

Skattepengdiarna med Bert Karlsson i spetsen kommer nu kanske få återbetala en del av våra gemensamma medel till statskassan igen. Verkligen tråkigt......

Domen är överklagad till HFD av sökanden, återstå att se om det blir någon ändring.

Hela avgörandet

4 kommentarer:

 1. https://twitter.com/migga_x/status/440046180987596800

  http://www.exponerat.net/wp-content/uploads/2013/09/ensamkommande_flyktingbarn_kostnad_per_dygn.pdf

  Den som roas av att sätta namn på "godheten" kan begrunda Aleris omsättning om ägare.....( Bert siktar på miljard omsättning nästa år )

  /Det måste få kosta

  Fast att satsa på ensamkommande dödar ekonomin snabbast till en förhoppningsvis lägre permanent skada...eller nåt

  SvaraRadera
 2. Produktion lokaliserades till utlandet för att skapa större marginaler. Hur kan det komma sig att flyktingmottagning är så lukrativt här? Lurade man produktionspersonalen då TEKO, varv med flera flyttade ut? Eller var det roligare att vänta på internet och sociala medier?
  Välstånd skulle skapas genom utlokalisering av produktion, så varför hjälps inte flyktingarna att starta verksamheter i närområdena, så att välstånd byggs där det saknas? Så i Kina som i Indien, så ock i Jordanien.

  SvaraRadera
 3. Moms filibabba - 87% sk(r)attåterbäring ;-)

  vi inte glömma att "alla får vara med" i "kultur-postkodlotteriet"
  http://polisen.se/Aktuellt/Handelser/Sodermanland/2014-11-16-2032-Misshandel-Katrineholm/

  http://mitti.se/skolpojkar-attackeras-av-gang/


  /Moralisk(t) storskratt
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2zlxWFRl9DM&t=102

  SvaraRadera
 4. Upz...vem bryr sig ? ( det är ju bara ..resterna av folket som inte finns )
  http://www.metro.se/nyheter/larmet-fran-stadsmissionen-vara-pensionarer-hamnar-pa-gatan/EVHnkt!0eqvjwkBRwge2/

  SvaraRadera