fredag 21 november 2014

Rikspolischefens spyattack

Regeringen utsåg i dagarna Dan Eliasson till ny Rikspolischef.

Eliasson är en politruk som blivit förvaltningskarriärist. Han har tidigare varit bitr chef för Säpo, chef för Migrationsverket och diverse poster inom sosseriet och nu senast för Försäkringskassan. I grunden är han jurist, vilket tydligen väckt en del känslor hos poliser inom organisationen, vilka kräver att man ska ha blivit antagen till Polishögsskolan och svingat batong hela vägen upp till Rikspolischefsskapet. Det finns naturligtvis en klar fördel med att högsta chefen vet hur det är att jobba på golvet, men varför det just inom Polisen är en nödvändighet att ha gjort några år på golvet vet jag inte. Den frågan låter jag dock bero då jag inte har någon större insikt i den.
Den tillträdande Rikspolischefen har på twitter uttalat att han måste spy när han ser Jimmie Åkesson på debatt. Alla är såklart fria att tycka vad de vill om politiker, men att som myndighetschef offentligt uttala sådana saker om ledaren för ett riksdagsparti är mycket olämpligt. Förvisso var drevet mot SD i full gång vid denna tid (och skulle öka) och uttalandet väckte väl ingen större debatt. Efter valet har dock syndarna vaknat och fler och fler röster höjs för att man kanske ska sluta spy på 13% av befolkningen och tala med dem istället. Återstå att se vad som händer, eller om SD får 22% i nästa val.
Åter till utnämningen. Som hövding över transfereringar i välfärdssystemen var väl inte Eliassons uttalande stötande på mer än ett sätt (se ovan om olämpligt). Men nu ska han alltså bli högsta chef för de personer inom Säpo vilka ansvarar för spyattackmålets säkerhet. Är det lämpligt att personskyddets högste chef avskyr skyddsobjektet så till den milda grad att han kräks? Inte särskild. Kan poliserna i sitt uppdrag på något vis påverkas av sin högsta chefs åsikt om skyddsobjektet? Ja det finns väl en risk för det, oavsett hur professionell man är, kan man undermedvetet färgas av att sådana signaler kommer från ledningen. Inte bra!

Utnämningen är av denna anledning mycket tveksam och Dan Eliasson är inte lämplig som Rikspolischef.3 kommentarer:

 1. Jojo. Det är kanske på grund av sådana uttalanden som han får jobbet. Det är ju ett modernt sätt att visa sig trogen regim och media.

  Jag känner inte till Eliassons magsyrestatus men har oerhört svårt att tro att en man med hans bakgrund faktiskt kräks av att höra Åkesson. En troligare förklaring är att han är rädd att inte verka tillräckligt hatisk mot "de onämnbara". Det är i så fall mycket patetiskt enligt mitt sätt att se på saken. Får verkligen hoppas att han är kapabel att göra ett bra jobb trots sådana dåliga förutsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. glasklar logik.....

   Fast inte fullt så glasklar när han ska förklara för sina barn ....."svinhugg går igen"...

   /KaptenQuisling

   Radera
 2. Fick för övrigt ett meddelande från mitt försäkringsbolag att deras premier ej längre räcker, utan de de behöver höja premierna. Detta talar för att kriminaliteten ökat, antingen i samhället eller hos ekonomerna på försäkringsbolaget.

  SvaraRadera