tisdag 11 november 2014

Myten om islamofobi

Det har väl inte undgått någon att det pågår en stor debatt i Sverige rörande vad man får eller inte får tycka. Många personer som lämnat åsiktskorridoren (eller om åsiktskorridoren lämnat dem) hamnar i skottgluggen för det dömande packet vilka är självutnämnda åsiktspoliser. Hela företeelsen är ivrigt påhejad av diverse kulturredaktioner (läs Aftonbladet, trots att t.o.m. Åsa Linderborg verkar visa små livstecken) och framförallt av många muslimska och islamistiska organisationer. Exempelvis SUM genom Rashid Musa, nymuslim.se, MMRK (muslimska mänskliga rättighetskommittén) osv. De senare organisationerna driver starkt tesen att muslimer är utsatts för en mängd brott i Sverige och att de är systematiskt förföljda samt att islamofobin är mycket utbredd. I varje diskussion man ser, kommer argumenten direkt om hur förföljda de är och att de därmed måste särbehandlas och få ekonomiskt stöd på olika sätt.

Om vi börjar med förföljelsen. Är det verkligen så? Visst har det förekommit en del klotter och skadegörelse på moskéer, vilket är förkastligt såklart. Men är det i den omfattningen som dessa personer ger sken av? Läser man i tidningarna så verkar t.ex. Judar utsättas för en del attacker, företrädesvis verkar dessa attacker utföras av islamister. Det var lite klotter ritat på moskéen på söder. Vem som gjorde det verkar oklart. Det har även förekommit en del annan skadegörelse på andra moskéer.
Oavsett vem som gjorde det, är det naturligtvis fel med skadegörelse på någons egendom och gärningsmännen ska straffas. Vilket leder mig in på nästa fråga.
Är skadegörelse på en kyrka eller moské allvarligare än på mitt eller ditt hus, på Tele2 arena eller på sjöscouternas lokaler? Min bestämda uppfattning är NEJ. Religion är en åsikt man gärna får ha om man vill det och vill man sitta med rumpan i vädret eller knäböja tillsammans i särskilda hus, fine! Men det gör inte att skadegörelsen blir värre än om någon häller fotogen inne på Stadion i formen av ”AIK” eller om någon klottrar på scoutvillan. Eller för den delen förstör brevlådan utanför mitt hem.
Enligt BRÅ:S statistik för 2013 rörande polisanmälningar var det drygt 5000 hatbrott i Sverige 2013. 330 av dessa var islamofobiska. 330!!! Tråkigt såklart, men då det finns 1 miljon muslimer så kan man väl knappast säga att det finns utbredda förföljelser här. 190 var antisemitiska och 230 antiromska. Med tanke på den mycket mindre gruppen Judar och Romer, är det naturligtvis en mycket större risk att utsättas för brott som Jude eller Rom. För att inte tala om hatbrott mot sexuell läggning. 630st!
Alla brott ska beivras och gärningsmännen straffas. Men det finns inga utbredda förföljelser av muslimer i Sverige.

Myten om att muslimer är förföljda kan ses i alla västländer. Det är precis samma argumentation som förs av organisationer som SUM eller CAGE UK. Jag förmodar att Muslimska brödraskapet har gett ut någon form av debatthandbok eftersom det är påfallande likheter i hur man agerar mellan länderna. Både gällande hur man odlar myten om en utsatt grupp, liksom hur man argumenterar.
För några år sedan började det bli komiskt att titta på politiska debatter i Sverige, eftersom alla politiker gick på mediaträning och slutade svara på frågor de fick. Istället drar man alltid en inlärd harang ungefär i samma härad som frågan. Samma sak ser man från islamisternas företrädare, de svarar aldrig på direkta frågor. Det är endast en strid ström av motfrågor och offerkoftor i en salig blandning. Detta är naturligtvis ett noga utprövat argumentationsknep eftersom dessa personer vet att åsiktskorridoren finns och att ingen vågar stå på sig och fortsätta kräva svar. Ett fåtal som gör det (ex Magnus Ranstorp) blir häcklade och anklagade för islamofobi och rasism.
Om offerkoftan åker av kan kanske en konstruktiv debatt föras. Där särinträsset islam får försöka verka för sin sak, precis som kristna, pastafarier, fotbollssupportrar eller folkdanslag. Att man har en viss religiös övertygelse gör inte att man är värd mer skydd än någon annan, man ska inte heller få mer ekonomiskt stöd än något annat intresse. Vi bor i en sekulär stat och religion är var och ens ensak och inget som ska vara värt mer än något annat eller finansieras med allmänna medel. Skyddet staten erbjuder medborgarna ska gälla alla på samma villkor. En åsikt är inte värd mer än någon annan åsikt.

Att man odlar myten om utbredd Islamofobi har väl den enkla orsaken att det är lönsamt. Ju mer man gapar dessto mer pengar får man.
 

23 kommentarer:

 1. Välskrivet och träffsäkert. Tyvärr talar du nog för de redan frälsta (ha ha ha)

  SvaraRadera
 2. I de kretsar jag rör mig är det mycket vanligt med islamofobi, eller främlingsfientlighet i största allmänhet. Har mycket svårt att tänka mig att denna dyker upp i någon statistik.

  Att det inte skulle vara värre att ge sig på en folkgrupp (i det här fallet identifierad med religion) än vem som helst, känns väldigt historielöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam är ingen folkgrupp. Statistiken är klar finns ingen utbredd islamofobi i Sverige, det är en myt som odlas av islamister för att polarisera debatten och skrämma vanligt folk ut på kanterna. Idioti.

   Radera
  2. 1) En religion kritiseras inte genom skadegörelse och trakasserier. Det vi pratar om här är riktat mot en folkgrupp, eller möjligtvis en maktstruktur. Men i Sverige är muslimer mer (eller flera) folkgrupp än maktstruktur.

   2) Var är det som det inte finns någon islamofobi? Varje vecka hör jag någon som uttalar sig negativt om muslimer, alltså inte om religionen islam, utan dess utövare. Det är lika klyftigt som att kritisera kristna personer i allmänhet för IRA:s terror.

   Radera
  3. Hej,

   ja det är otroligt korkat och dumt att utföra alla former av hatbrott. Islam ska naturligtvis få kritiseras, precis som alla andra åsikter. Man föds inte till en religion. Religion är (ska vara iaf) någons fria val. Kritiken ska dock vara saklig och handla om åsikterna ifråga. Natuligtvis kan man inte bunta ihop valfri religionsutövare och anklaga dem för något som någon annan gjort.

   Jag tycker tex att de hundra verserna om Jihad i Koranen är helt galna och omoderna, liksom att Sharia i Koranen ska vara överordnad/ersätta demokratisk lagstiftning. Det är en åsikt man ska ha rätt att framföra utan att bli hotad. Det är heller ingen islamofobisk åsikt. Många liberala muslimer jag pratat med håller helt med mig, men debattklimitet kan ibland vara svårt för dem då Salafismen anger att Koranen inte får förändras och skall tolkas bokstavligt (i dess arabiska form). Men förhoppningen är att utvecklingen går framåt och att all religionsutövning utvecklas för att vara i samklang med samtiden. Inom t.ex. kristendomen har man kommit ganska långt i de flesta grenar av den, men det finns extremister även där. Alla Abrahamitiska religioner är ganska våldsamma i sina skrifter, kristendomen och judendomen urkunder tolkas dock mer fritt. Kanske har det att göra med att de är mycket äldre? Som med mycket annat tar väl det tid och nya generationer för att riktig förändring ska ske. Vi får se helt enkelt.

   Min poäng med hela inlägget var dock att man inte ska gå extremisternas ärenden och måla fan på väggen för det gynnar inte de liberala muslimernas sak. Extremisternas agenda är att måla upp en hotbild och driva övriga in i sin egen fålla. Klassiskt knep vilket utövas inom alla områden där det finns maktanspråk. Machiavelli in the making.

   Radera
  4. Islamofobi finns inte, det är ett påhittat begrepp för att manipulera oinsatta, muslimofobi däremot, finns.

   Många verkar ha stora problem med att förstå skillnaden...

   Radera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=t2kKnzW4d8w&feature=player_detailpage&t=114

  Gold(fish)
  http://youtu.be/t_Qpy0mXg8Y

  L'oreal because you're worth it !!
  http://www.youtube.com/watch?v=t2kKnzW4d8w&feature=player_detailpage&t=114

  SvaraRadera
 4. Kostar det så "smakar det " ...48 var bara början nu är det uppe i 200 ;-)
  https://www.youtube.com/watch?v=2zlxWFRl9DM&feature=player_detailpage&t=98
  ( bara "handläggning" i 4år...exklusive allt vi redan tagit på oss ..sing hallelujah)

  Vem vill inte ge sina barn ett riktigt helvete ...ett evolutionärt "ögonblick" både skuldsätta dem OCH ge dem ett "ship from gaza" som en combo...samtidigt som man berättar hur oäändligt jävla god man är !!!

  / Man är väl ingen folkhemsfundamentalist

  SvaraRadera
 5. Men du som är med i Mensa borde väl förstå att anmälningsbenägenheten varierar enormt avseende både brott och brottsoffer? Därmed kan du nog inte dra några större slutsatser av BRÅs uppgifter. Är inte logik din specialitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just slutsatser man kan dra av hårda fakta. Gissa och känna är inget vidare för att ärlig debatt. Mörkertal finns naturligtvis. Störst är dessa avseende brott från närstående. BRÅs statistik är naturligtvis viktig då den påvisar den relativa förekomsten. Det förekommer och finns säkert fler fall än de polisanmälda, men att överdriva gynnar inte någon annan än extremisterna. Man ska heller inte förringa de brott som sker.

   Alla hatbrott ska bekämpas och beivras, men överdriver man får det som följd att polariseringen ökar och de enda vinnarna är extremister. Följer man debatten idag kan man tro att det är som i Tyskland på 30-talet. Så är inte fallet. I Tyskland lyckades extremister få folk att tro att Judarna mfl låg bakom ditten och datten, man använde sig av lögner och överdrifter för att polarisera samhället.
   Samma sak sker i Ryssland och Ukraina/baltikum idag. En propaganda pågår för att driva isär folk och polarisera samhället. Med oss eller mot oss är devisen. Samma argumentation använder extremisterna för att få vanliga muslimer att tro att de är hotade och att de därmed måste rätta sig efter extremisternas agenda och att det enda skydd de kan få är på den kanten. Det finns många goda krafter också, men de har det inte helt lätt. Tror att Moskén i Uppsala är ett sådant exempel om jag minns rätt.

   Det är en farlig väg att gå och helt fel. Var ärlig i debatten istället, säg hur det ser ut och var klar med att samhället inte accepterar hatbrott. Utred varje brott nogsamt så att det är klart att varje brottsoffer får hjälp från samhället.

   Som jag skrev ovan har jag diskuterat frågan med liberala muslimer och de instämmer i att det inte är bra att måla fan på väggen för det polariserar samhället och skapar ett oss mot dem samhälle där det inte finns utrymme för den fina moderna medelvägen.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag ber om ursäkt för att jag uttryckte mig onödigt hårt.

   Hårda fakta har du endast om antalet ANMÄLDA brott. Antalet BEGÅNGNA brott vet vi naturligtvis inte.

   "BRÅs statistik är naturligtvis viktig då den påvisar den relativa förekomsten."
   Inte ens detta vet du något om. Du förutsätter att anmälningsfrekvensen är likadan mellan dessa undergrupper av brott. Det är att gissa (inte att använda hårda fakta).
   Det är OK att gissa om man anger det. Dessutom hjälper det om man bifogar ett resonemang.
   Man skulle kunna gissa/anta följande:
   Gruppen Judar är etablerade i Sverige längre tid än Muslimer.
   Ju längre man etablerat sig i ett land desto bättre socioekonomisk status.
   Högre socioekonomisk status gör att sannolikare anmäler ett brott.
   Med det resonemanget skulle utsatta judar oftare anmäla ett brott än dito muslimer.
   Sant? Ingen aning men åtminstone möjligt.

   Du gör också en annan logisk vurpa då du likställer islamofobi med hatbrott mot muslimer. Det är ju inget brott att vara islamofob eller att till och med hata muslimer. Brottet är först nästa steg.

   Självfallet man inte överdriva fobin och naturligtvis finns det en del som som använder sig av det i egna syften men om du kollar på en viss sajt som understöds av en viss riksdagsman så behöver du inte leta länge efter Islamofobi.
   Själv är jag mycket bekymrad av den polarisering som sker där. Där finns en hel del ideologisk mat åt en svensk Breivik.

   Radera
  3. Och du Håkan gör en tankevurpa av stora mått när det gäller att förankring i verkligheten. Den dag du SJÄLV bor i ett getto så kan vi återkomma till vad som "bekymrar" dig.
   Rent krasst ni som så innerligt gillar att plottra med "logiska trådar" ad absurdum .....SUG PÅ DEN HÄR:

   87% vill frenetiskt ha kravlöst MER, men varför flyttar de inte till alla dessa underbara nya kultur platser ? Som att gå på restaurang och hela tiden beställa surströmming och sedan sätta sig vi ett annat bord och äta medhavda smörgåsar.

   /l'oreal because you're worth it

   Radera
  4. Håkan, hela världen består av kvalificerade gissningar och antaganden. Jo mer fakta de bygger på dessto troligare att det är rätt. Om du säger att någon red på en bevingad häst till gud är det inte fullt så troligt och det saknas alla former av bevis. En rätt okvalificerad gissning.

   Jag förutsatte att läsaren av min blogg var tillräckligt kvalificerad för att förstå att jag drar slutsatser av den information som presenteras.

   Gällande islamofobi är det BRÅ själva som specificerar olika hatbrott. Islamofobiska förtecken etc etc.

   Anmälningsbenägenheten kan naturligtvis variera mellan brott och grupp, men man kan dra slutsatser om omfattningen av den typen av brott i samhället, baserat på statistiken.

   Det krävs väl inte heller någon större tankekraft för att förstå att antalet hatbrott hänger ihop med utbredningen av orsaken till hatbrotten. Vore hela Sverige en gryta av Islamofober skulle antalet brott vara betydligt fler.

   Vänstern, Aftonbladets kultursida och islamisterna i Sverige vill få det att framstå som att problemet med islamofobi är gigantiskt. Så är det inte! Visst problem finns, men endast de just nämnda vinner på att överdriva problemet. Du kanske tillhör någon av dessa grupper och verkar i den riktningen, vad vet jag.

   Den som gör en vurpa är du som vägrar ta till dig fakta utan istället låter känsloargument styra dig. Det har vi haft tillräckligt av i det här landet. Nu är det dags för realpolitik, vilket jag efterlyst länge på bloggen.

   Radera
  5. Tartarus, Det är ganska märkligt att du pratar om känsloargument när du själv gör vilda antaganden och verkar ganska känslomässigt engagerad i frågan. Jag har sakligt redogjort varför dina slutsatser saknar täckning. Man kan jämföra din metod med att dra långtgående slutsatser av webbenkäter.
   Jag förstår mycket väl att du drar slutsatser av fakta men betyder inte att de är korrekta.
   Beträffande mina kvalifikationer har jag närmare 2 års heltidsstudier i matematik på universitetsnivå varav en hygglig del statistik.

   "Det krävs väl inte heller någon större tankekraft för att förstå att antalet hatbrott hänger ihop med utbredningen av orsaken till hatbrotten." Det är naturligtvis rimligt men hur många fobiker går det på ett hatbrott? 2? 10? kanske 10000?
   Det är naturligtvis helt centralt för att säga om fobin är utbredd i samhället. Det logiska resonemanget måste du rimligen hålla med om.

   Radera
  6. Anonym, Varför tror du att jag och andra vill ha MER? Vem har sagt att jag tycker speciellt mycket om invandrare? Däremot tycker jag inte illa om dem bara för att de är det. Jag bor bra där jag bor.

   Ett av mina vuxna barn däremot bor i det kanske invandrartätaste området i Gbg och trivs utmärkt där. Jag hälsar på rätt ofta så lite koll har jag nog.

   Radera
  7. Gissar att de studerar ...men om det är så att de verkligen "bor" där och tänker låta dina (ev) barnbarn gå i skola i "kanske invandrartätaste området i Gbg" så är de ett LYSANDE undantag som absolut borde ges möjlighet att berätta om hur bra det är...

   Själv har jag sett hur den " invandrartätaste området i min stad" (som jag fortfarande bor kvar i ) totalt förfalla....ingen svensk sätter längre sina barn i skola där. Vi har fått nedsparkade pensionärer gäng skjutningar , nedbrända fritidsgård, nedbrända bilar etc etc

   Läser ofta artiklar från andra områden som beskriver samma mönster (Norge,Danmark,Tyskland, Frankrike,Italien,Spanien,England.... ). Du ondgör dig över "hatsajter", det minsta man kan göra är att låta de som fått sina bostadsområden förstörda få klaga. Kroppen signalerar med smärta, de så kallade "goda partierna" har fått lång tid på sig att ta signalerna på allvar...

   Jag ser bara tafatta försök till pk-bortförklaringar som jag är så trött på ( men som du har all rätt till ;-). Vi lever i en demokrati i det konceptet ingår rätten att även rösta på landets förstörelse....

   När du är utomlands tycker jag du ska använda din statistiska begåvning till att chansa och dricka allt vatten som ser rent ut. Det gäller att veta säkert, så du inte dömer vattnet på förhand ;-)

   Att ta det säkra före det osäkra är bara nåt för fördomsfulla fegisar....vem vill inte ge sina barn ett "ship from gaza"   Radera
  8. @Anonym
   Oj, vilket halmgubbe du byggt. Du verkar veta allt om mig och vad jag tycker. Vad praktiskt att kunna kartlägga människor så snabbt så att du inte får i dig något "lortigt vatten"

   Radera
  9. Håkan, det går naturligtvis inte att ge en exakt siffra och det har jag aldrig påstått. Däremot kan man göra en rätt bra gissning om det är något som geneomsyrar hela samhället eller ej. Skulle islamofobin vara en vitt spridd förekomst i hela samhället skulle det vara fler än 330 st polisanmälningar. Du är fri att tro något annat och får gärna komma med några undersökningar eller statistik som påvisar det. Jag har du inte hittat något annat än anekdoter eller islamisters hetsande. Om du läst min blogg så är jag stark motståndare mot religiösa extremister, där är jag naturligtvis känslomässigt engagerad, för det är total idioti. Vi lever i ett sekulärt samhälle och så ska det förbli.

   Sen ber jag alla som debatterar på min blogg att hålla god ton, annars måste jag börja radera inlägg och det vore trist då jag är för en öppen debatt.


   Tartarus som inte orkade logga in.

   Radera
  10. Håkan, jag ogillar själv halmdocka tekniken ....oavsiktligt från min sida.
   Se min kommentarer som ett "eko" på din i mina ögon mycket "naiva" betraktelse..."bekymrad av den polarisering"..."viss sajt". Jag kan bara gissa vad du syftar på då du inte entydigt ringat in vad du menar....det jag dock tyckte och fortfarande tycker mig se är det ständiga överslätande och frenetiska letandet efter undantags förklaringar.

   Jag tror mycket av den galenskap som pågår skulle kunna lösas med KRAV. Det som stör mig är inte var kulturen kommer ifrån utan hur de beter sig, ( sedan har jag vi det här laget sett ett skrämmande mönster ifrån MENA länder... *suck* ). Jag ser det som de fick en framsträckt hand som de bitit förbannat hårt i...jag är inte sugen på att sträcka fram min hand igen

   Fungerande polis och krav ...alla lika in för lagen ? ( hur länge ska hat mot svenskar vara ok ? )

   Radera
 6. De som överlever mötet ( 13%!?) ..har näsa för "kultur"
  http://rymdslottet.tumblr.com/post/102270492066/att-vaxthuseffekten-intraffat-flera-ganger

  SvaraRadera
 7. http://www.dagensmedicin.se/jobb/ambulansfack-vill-ha-militarutrustning/
  ( uuundantagen är i farten "igen"... man slipper se mönster i guldfiskläge ;-)

  Det är sexigt att betala skatt för att sedan tvingas bort från platsen man bor på....för att sedan hånas av alla självglorifierande fjantar som ska överträffa varandra i vem som är mest PK.

  Sann godhet borde stråla lika mycket i alla riktningar ...mycket lustigt att barn ( skola ) äldrevård aldrig är sånt som MÅSTE FÅ KOSTA. Nåt haltar så in i helvete i denna förljugna "debatt". Men 87% får förmodligen det som de förtjänar på sikt...

  /FolkhemsFlykting

  SvaraRadera
 8. https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=sv&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.se&sl=ar&tl=sv&u=http://www.albayan.ae/across-the-uae/news-and-reports/2014-11-15-1.2245016&usg=ALkJrhjdnDwt75eCjz2ueWuRZff4WvFwJg

  SvaraRadera
 9. Ett undantag hände iiigen (i guldfisk "nuet" )
  https://www.facebook.com/maria.lehtonen.3/posts/10204335864133230
  ( se inge mönster ..vi har inte all fakta.... )

  /Låt oss sjunga "Is Never Happens to ME"
  http://www.youtube.com/watch?v=Hsx8QxjI77c&feature=player_detailpage&t=156

  SvaraRadera