onsdag 29 mars 2017

Mina Syriska vänner

Jag har noterat en lite lustig sak. Ett uttryck som har börjat höra allt oftare på olika håll. Nämligen
"Mina syriska vänner". Från början tänkte jag att det var lite skumt att plötsligt börja klämma in etnicitet när man av någon anledning omnämner en vän. Sen minns jag att det egentligen alltid har varit ett sött att vara lite mörkvärdig. Ex "mina vänner i Djursholm" "Våra vänner i Schweiz" osv Då har det dock varit för att någon ska låtsas vara lite fin. Eller klassikern "kungavänner". Lite freeride hoppas man helt enkelt på ngt man själv uppfattar som tjusigt, själv har jag alltid tyckt det är fånigt.

Det nya nu är alltså att noga poängtera att man har "Syriska vänner" Genom detta vill man såklart påskina att man är lite godare än andra och är moralsikt högre. Är man ett fullblodsproffs har man "nyanlända syriska vänner" är man inte riktigt lika högstående har man "nyanlända vänner" kanske en Alban? 

Fullblodsproffset Alex har naturligtvis inte vilka "syriska vänner" somhelst, utan nyanlända dito.En annan sak jag noterat hos de moraliskt högstående är att de anser att man kan använda massmail till allt, bara det rör migranter. Jag vet inte hur många mail jag fått i dagis/skolans mailkstor om ngn moraliskt högstående förälder som eftetlyser ditten och fatten till sina migrantkompisar. Jag har funderat på om det vore lika och att efterlysa samma saker till ex mina kusinbarn? 

En liten lustig sak jag också noterat är att nu när vi säljer ut diverse prylar på blocket inför emigrationen, kommer det nyanlända och köper grejor. Rena rundgången av mina pengar alltså. Skatteåterbäring?

Så komihåg nu, ut med surdegen och fallfruktsjuicen, nu är det enbart vänner med rätt etniska tillägg som gäller.

9 kommentarer:

 1. Mina minderåriga, ensamkommande vänner i Hizb ut-Tahrir, som inte ens är nyanlända utan just nu paddlar hit på en vassflotte, skickade mig nyss ett kvitto på vår vänskap. Det ger mig 20% rabatt på det lokala surdegshotellet samt närmast obegränsade skryträttigheter. Take that, Voronov!

  SvaraRadera
 2. Hej.

  'Liberal guilt' tror jag det är det heter i USA; mest känd är nog den sletna frasen "Some of my best friends are black/gay/whatever".

  Kamrat Voronov lär inte vilja besvara om det är vänner från Syrien som han lärt känna där, eller om det är syrier som han lärt känna här. Spelar det roll? Tja, om en av trollmedias mest aggressive demagoger har gjort så många täta resor till Syrien de senaste fyra-fem åren att han inte bara har bekanta eller kontakter, utan faktiska vänner, så uppstår frågan varför kamrat Voronov rest så mycket till Syrien.

  En finurlig och (o)snygg skuld via association, kanske?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 3. När jag var barn på 70-talet så var det väldigt inne att vara vänster och bo i kollektiv. De som bodde där ville gärna visa sig lite finare än oss andra. De gick i 1:a-majtåg och demonstrerade mot och för allt, särskilt kapitalister. När någon påpekade att de själva kanske inte visste riktigt vad de talade om så kom svaret blixtsnabbt "Vi är arbetarklassens vänner". Tyvärr kände de inga vanliga arbetare...

  /Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att vänstern, som numera är extremt tydliga med sitt förakt mot arbetarklassen, en gång har gjort anspråk på att vara dess vänner. En surrealistisk tanke.

   Radera
 4. Verkligen?

  1. Aldrig hört uttrycket "Mina (etnicitet) vänner". Voronovs tweet är nog det första jag läser.

  2. Har flera barn i skola, haft så i åratal, har aldrig kommit nåt "massmail" om flyktingangelägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben Dover är väl skåning? Den allmänna inställningen i Skåne har jag upplevt som mer i linje med verkligheten under det senaste decenniet ("alla skåningar är rasister"), misstänker att det inte är så oppurtunt att skicka massmail med migranthalleluja-tema där.

   Vänligen
   Roten

   Radera
  2. Godhetssignalering lever och frodas även i Skåne, beroende på utbildningsgrad (då högre utbildning ofta resulterar i högre lön, vilket i sin tur betyder dyrare bostad och därmed större avstånd från paraboltäta områden). Det är dock en tveksam idé att signalera godhet inför utflyttade Malmöbor. Det finns ofta ett starkt skäl till att de lämnade staden.

   Radera
 5. Bara i Sverige... Korkade och idiotiska inlägg på sociala media, som tycker det är viktigt att nämna land i samband med vänner, ... Korkade & idiotiska läsare som gillar. Känner och jobbar med folk från ett dussin olika länder, same same but different.

  SvaraRadera