onsdag 12 oktober 2016

15% av de asylsökande är från Syrien

När migrationspolitik diskuteras hamnar vi alltid i krigets Syrien. För den oinsatte kan man tro att en majoritet av migraterna är från Syrien.

I själva verket är det en minoritet från Syrien. Endast 15% av totalen de senaste 3 veckorna är från Syrien. Detta kan vara bra att ha koll på om "flyktingfrågan" kommer, eftersom kriget i Syrien alltid kommer i nästa andetag för de som förespråkar en återgång till de tidigare nivåerna.

Värt att notera är att de som anger Aghanistan i många fall kommer från Iran och tillhör den Hazariska gruppen som flytt dit sedan 1979. Många av dessa har aldrig varit i Afghanistan.6 kommentarer:

 1. Ja, många med afghanskt ursprung är hazarer som säkert haft uppehåll i Iran en längre eller kortare tid.

  Fast då ska man tänka på att:

  -Många hazarer som bott i Iran är odokumenterade, dvs papperslösa i Iran och får väl då antagligen ändå räknas som afghaner eftersom de inte har medborgarskap.

  -Iran rekryterar systematiskt hazarer för att skicka till Syrien. En del rekryteras före de fyllt 18, mot sin vilja och är då tekniskt sett tvångsrekryterade barnsoldater.

  -Hazarernas väl och ve fluktuerar rätt bra i Afghanistan så en del lämnar säkert Afghanistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, senast för några veckor sedan var det väl ett självmordsdåd mot Hazarer i Kabul om jag inte missminner mig. Vad jag förstått är de som bor i Iran inte Iranska medborgaretrots att de är uppvuxna där. Migrationsverket skrev bra om detta för några månader sedan i en analys som jag skrev om på bloggen.

   Radera
 2. Iran har kategoriskt förnekat att de sänder hazarer till Irak/ Syrien. Man kan ju även fråga sig hur effektiva de skulle vara som soldater.

  Eftersom man kan köpa/skaffa sig färdiga bakgrundshistorier för asylprövningen har det däremot blivit en bra historia att använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en länk till det förnekandet?

   Det här har dokumenterats av en massa nyhetsbyråer, Human Rights Watch, m fl etc så det är ganska ostridigt att det förhåller sig så. Sen kan man diskutera hur stor andel som står under tvång och hur många som är under 18. Men det är också dokumenterat.

   Radera
  2. Vidare:

   http://www.aljazeera.com/news/2016/01/iran-foreign-legion-leans-afghan-shia-syria-war-160122130355206.html

   The brigade works under the command of Qasem Soleimani, head of Quds Force, who has risen to prominence recently to become Iran's most famous general.

   Photos of Suleimani standing next to Afghan Shia fighters are available on a Facebook page dedicated to the Fatemiyon.


   Det verkar inte särskilt trovärdigt att förneka att Iran inte har nåt med saken att göra samtidigt som en av deras mest berömda generaler poserar för foton med dem.

   Radera
 3. Mongoler förefaller vara en ständig bubblare. Sverige känns ju som det naturliga valet när man lyckats fly ut ur Mongoliet, lixom. Vilka är deras föregiva asylskäl?

  Nå, de förefaller integrera sig relativt väl i den svenska kulturen, traktens A-lagare verkar göra ett gott jobb som volontarcoacher. Framtiden ser ljus ut, om än något dimmig.

  SvaraRadera