lördag 8 oktober 2016

Telia: Mångfald blir mångmiljoner

Nedanstående tweet har Telia betalat för i folks twitterflöde.


Att slänga sig med begreppet mångfald har ju varit poppis i några år. Kruxet är att det inte finns någon entydig definition av begreppet. Det används med andra ord lite hursomhelst.

Men om jag dristar mig till att gissa att telia menar etnisk mångfald (vilket ligger i tiden) ställer jag mig två frågor. Vill Telia omedelbart stoppa all migration från MENA, den bidrar ju inte till mångfalden, kvoten är sas fylld, istället borde fler östasiater komma hit. Vilken forskning stödjer man sig på?

Naturligtvis är det så att inte mkt händer om alla sitter isolerade utan ngt utbyte med varandra, men det kan orimligen vara samma sak som att ta hit en stor outbildad grupp från ex somalia. Skall man motivera en sådan migration skall det inte ske av ekonomiska skäl utan man får hänvisa till att man vill ge alla asyl av andra skäl, om man skall vara trovärdig.  Jag trodde nästan att vi hade tagit oss förbi den galna och sågade sk "Sandviken rapporten" från PwC som också försökte vrida till en ekonomiskt gynnsam vinkel på migrationen.

USA används ofta som exempel på hur mångfald ger ett innovativt och dynamiskt samhälle. Det man helt missar i den jämförelsen mellan USA och Sverige är två saker. 

1. USA har en mkt restriktiv migrationspolicy. Deras mångfaldslotteri (fd greencard lottery) har kvoter för alla länder, när ett tillräckligt antal från ett land vunnit är det stop i 5 år. Äkta mångfald alltså.

2. USA är en magnet på kompetent arbetskraft och ideer, duktiga innovatörer från hela världen dras till USA vilket boostar USA i både stapeln för etnisk mångfald och innovation, men det kanske är andra faktorer än just mångfalden som driver innovationen. Kanske ett bättre ftg klimat som drar "mångfalden" dit.

Personligen tror jag att en mångfald av tankesätt och infallsvinklar är det som driver innovation, inte hudfärgen på de som tänker. Men hudfärg & ras verkar ju lika poppis att prata om idag som under 30-talet. Eftersträvar man ändå en etnisk och rasbiologisk mångfald kan man undra varför man inte kopierar USAs modell. Sveriges migrationspolitik av idag kan väl knappast anses gynna etnisk mångfald.


Nedanstående bild från PEW används ibland.

Ha då i åtanke den amerikanska synen på mångfald samt notera särskilt skillnaden mellan den orangea stapeln på US & SE. Notera också EUs frontländer för migration, Grekland och Italien.
5 kommentarer:

 1. Fantastiskt. Telia går verkligen från klarhet.

  Först skapar de shareholder value genom att muta diktatorer och få dryga böter, nu skapar de ytterligare värde genom att predika moral för sina kunder (de driver väl även någon censur-kampanj att bara godkända saker ska postas på sociala media?).

  Att gå in i multikultur nu, när till och med Mutti DDR sagt att det inte funkar...marknadens skräpvärdering av Telia är nog rättare än man kan tro..

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Kul att se att den gamla illusionen av USA som ett land med mångfald står sig - begreppet 'The Melting Pot' användes ju gärna förr.

  De amerikaner jag studerat och arbetat ihop med använde istället liknelsen 'The Fruit Salad' - fullt med olika bitar av olika ursprung, men med skarp avgränsning gentemot vad som är vad.

  Samhällsvetenskapernas motsvarighet till homeopati är vad mångfaldstron är i mitt tycke. Ju mindre och ju färre bevis på någon positiv effekt - desto större slutgiltig vinst.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Sverige Norden Europas folk har haft sin storhet när befolkningar var raserna. Med förintandet av de etniska folken kommer förintandet av samhälle och framgång.

  SvaraRadera
 4. Sverige Norden Europas folk har haft sin storhet när befolkningar var raserna. Med förintandet av de etniska folken kommer förintandet av samhälle och framgång.

  SvaraRadera