torsdag 22 januari 2015

Artilleri
Idag blir det ett litet kort inlägg om artilleri. Anledningen är att det dessvärre kommer bilder från kriget i Ukraina om granater och raketer som träffar civila mål. Ofta utmålas anledning till detta som medvetna terrorattacker riktade mot civila. Detta kan stämma, men det kan också vara misstag som ligger bakom (oavsett är det naturligtvis fruktansvärt).
När man skjuter indirekt eld (dvs inte ser målet) måste man veta hur man ska rikta in sin pjäs. Metoden för att göra detta skiljer sig åt mellan olika system, men en gemensam nämnare är att det är en person som ansvarar för detta, den s.k. ”riktaren”. På äldre system använde man sig av riktkäppar vilka placerades vid sidan av pjäsen och sedan tittade man i ett instrument på pjäsen för att rikta in densamma rätt i höjd och sida. På den gamla numera avdankade haubits 77 B satt riktaren i den vänstra stolen på pjäsen och hade en monitor framför sig där målet hade matats in, sen var det bara att styra in ett kors till mitten och trampa iväg granaten. När första granaten är skjuten sätter sig ofta pjäsen och man behöver rikta om en aning. Ibland sätter sig pjäsen väldigt mycket och ett snabbt andraskott kan hamna flera kilometer fel.

Två saker har jag noterat från de filmer, från Ukraina, där man använder sig av indirekt eld. Dels riktar man aldrig om mellan granaterna, vilket iofs kan bero på att pjäsen är satt redan och inte påverkas nämnvärt av rekylen, dels synes man ibland öppna eld omedelbart vid gruppering utan att rikta in i någon nämnvärd omfattning.
Det ovanstående avser främst eldrörsartilleri. Raketartilleri har jag ingen erfarenhet av men det vore intressant om någon kunde redogöra för hur riktandet går till där (avseende de ryska pjäser som är aktuella). Det finns ju en del filmer där man ser en pjäs komma rullande, stanna och öppna eld direkt.
De otäcka bilder vi ser från Ukraina där civila drabbats orsakas ofta av en raket eller granat, kan det vara slarviga eller outbildade soldater vilka skiter i att rikta om, rikta in? Det är dock troligen så att man inte riktar in hela batteriet fel, då borde förödelsen vara betydligt större. Det kan också vara så att man med flit skickar in en enstaka granat i civila områden för att öka spänningarna eller demoralisera/terrorisera befolkningen.
En sak är säker, har man gjort sin hemläxa på B-plats (beräkningarna) och pjäsplats, missar man inte målet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar