lördag 24 januari 2015

Kungen är död, leve konungen?


”Kung” Abdullah Saud (beduinhövding är ett mer passande epitet) har dött efter en tids sjukdom. Abdullah har beskrivts som reformvänlig och en fin kille. I själva verket företrädde han en islamistisk totalitär mördarstat som har stöttat militant islamism i alla år. Som jag skrivit om tidigare på bloggen ligger Saudi bakom den ena skiten efter den andra. Det enda bra som de gjorde var att bistå världen i kampen mot AQ och Saddam. Vad skulle de annars göra? De sitter på oljan och världen vill ha den. Spela snäll så köper vi den, annars tar vi den.

Förhållandena i Saudi kan inte beskrivas på annat sätt än en ren tortyrstat. Senaste exemplet är bloggaren Raif Badawi, vilken skall piskas med 1000 rapp för att han bloggat om islam. De första 50 är avklarade och bilderna från hans rygg är inte vackra.

Saudi har också stöttat religiös extremism utomlands. Allt från finansiering av salafistiska rörelser utomlands, till moskébyggen till IS. Jo allt pekar på att Saudi låg bakom skapandet av IS, det verkar dock som att ormen växte ur sin mästares korg rätt snabbt. Nu låtsas man ta krafttag mot IS genom byggande av ett stängsel. Det borde gjorts för länge sedan, för att stänga in skiten i Saudi. Dessvärre färdas extremistiska idéer genom stängsel rätt obehindrat, åt bägge hållen.

Nog om historien, kommer det bli bättre nu? Naturligtvis inte. Som jag skrivit tidigare delar huset Saud makten med prästerskapet, en makt dessa inte kommer släppa ifrån sig. Snarare är risken rätt uppenbar att prästerskapet kommer stärka sin makt i linje med de strömningar som råder i mellanöstern idag. Det är inte heller otroligt att Saud är med på noterna då religion är ett utmärkt redskap för att förtrycka folk och behålla makten. Den nya kungen är för övrigt halvsenil och hans inflytande får anses vara tveksamt.

Oljan då, tja folk kommer fortsätta köpa olja och Saudi kommer låta kranarna vara öppna för att tillfoga Iran och Ryssland skada.
Omvärldens ström av kondoleanser under fredagen var rent stötande. Jag har en säkerhetspolitisk förståelse för att stater vill ha olja och lite baser, men dagens excesser var sjuka. Flagga på halv stång i London? Ban Ki-Moon håller ett lovtal under jämställdhetsjippot med Emma Watson...kom igen! Abdullah må ha hjälp väst med billig olja och lite baser, men han har skapat fan så mkt mer problem genom sin religiösa extremism.

Saudi går i de fina salongerna på dagtid men ligger med extremister på natten. Världens olycka är att oljan hamnade i händerna på dessa dårar så de fått inflytande och ekonomiska muskler för sin dynga. Tänk vad fint om alla olja istället funnits bland diverse demokratier runt om i världen….

2 kommentarer:

  1. +1
    Allt för sant. Vartenda ord du skriver...

    SvaraRadera
  2. Intressant är oxå hur väst förhåller sig till rasismen i Saudi.
    En stor del av befolkningen är afro-saudier. De härstammar från e svarta slavar som tagits till Saudi. Slaveriet avskaffades inte förrän 1962. I verkligheten fortsätter do k slaveriet i Saudi. Om t ex en hemhjälp rymmer från sin arbetsgivares hem så återlämnas hon av polisen till sin arbetsgivare.

    SvaraRadera