onsdag 21 januari 2015

Spara & slösa-lånefesten
Jag har alltid varit djupt skeptisk till lånefinansierad konsumtion. Både privatekonomiskt, men framförallt statsfinansiellt. Viss har man sparat i ladorna under goda år så kan man väl sätta sprätt på det i magrare tider, men att låna pengar när ladorna är tomma är inget annat än en stöld från kommande generation. Vem ska annars betala det? Motargumentet är att den eviga tillväxten magiskt löser alla underskott. Nu är det dock så att den eviga tillväxten är en bluff. Vill ni läsa mer i det ämnet så får ni hoppa över till cornucopias blogg.

Privatekonomiskt kan det finnas vissa argument för att konsumera på krita. Har man en efterfrågad kompetens och har goda skäl att anta att ens lön kommer fortsätta stiga, kan man väl ta en kalkylerad risk och köpa det där hemmabiosystemet, trots att man ligger påmaxade utgifter (puckat men det funkar väl kanske). Har  man dock redan maxade utgifter, obefintliga utsikter att höja sin lön skall man avstå från konsumtion. Civilrättsligt finns det ett skydd för barn då ett dödsbo inte kan skifta ut skulderna till dödsbodelägarna. Något liknande kanske borde införas för en stat? Men då skule nog kreditlinan torka upp snabbare än du hinner säga riksgälden. För en stat finns alltså inget liknande skydd för kommande generationer. Det enda skyddet är att den konsumerande generationen tar sig i kragen och rättar munnen efter matsäcken.


1 kommentar:

  1. Hur skall nattväktarstaten kunna skydda medborgarna om man maxat kreditlinan för att rädda Oculus-konsumenter som söker fly verkligheten? Hur ska socialstat och kommuner kunna hjälpa om man belånat sig till vansinne från 70-00 innan det gick upp för de beslutande att det nog inte fungerade? Flera kommuner försöker fortfarande smussla med förbindelserna och knäpper sina händer och ber att det löser sig.
    Jag tror Sverige behöver ytterligare en centralbank vid sidan av Riksbanken som kan trycka en ny valuta vid sidan om kronan och vid sidan av Euron. Denna riksbank kan ta över fordringarna från storbankerna, så att Riksbank och Riksgälden står med ryggarna fria. Lite som Narnia och spegeln i vindsutrymmet. Aslan sade att isdrottningens magi föregicks av en ännu äldre magi. Det synes vara så våra vuxna högdjur tänker.

    SvaraRadera