tisdag 20 januari 2015

Opinionsundersökningar

I dagarna har det trumpetats ut att 4/5 av svenskarna är positiva till invandring.

Lite mer nyanserade rapporter anger att 72% är positiva till utomeuropeisk invandring.
Underlaget för detta är Eurobarometern (82).
Eurobarometern är kommissionens egen lilla undersökning där man försöker fånga upp vad EU-medborgarna tycker i olika frågor. I Sverige görs undersökningen av SIFO.
Undersökning har gjorts genom intervjuer hemma hos folk.

Resultatet av opinionsundersökningar är mycket starka verktyg för att bilda opinion, därför är det mycket viktigt att de genomförs på ett klanderfritt sätt. Även om man gör allt för att göra det, är det dock mycket svårt att få rättvisande siffror rörande känsliga frågor. Vilket opinionsmissarna rörande SDs framgångar har visat gång på gång. Folk vågar helt enkelt inte säga vad de tycker om de tror att deras åsikt inte är accepterad. Det verkliga eller upplevda grupptrycket kan vara en rätt stor faktor.
Tillbaka till undersökningen. Den har vevats runt rätt friskt i tidningar och sociala medier, som ett kvitto på att alla svenskar är nöjda med migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och MP.
Siffran 4/5 rör all invandring. Även av Finnar & danskar etc. Siffran 72% rör invandring från utanför EU. Dvs inklusive norrmän, amerikaner, japaner indier, sydamerikaner etc. Då debatten i EU och Sverige främst rör migration från mellanöstern är undersökningen egentligen rätt irrelevant för den debatten. Ändå används den för att visa att svensken stödjer sjuklöverns migrationsambitioner.

En ytterligare faktor som gör hela undersökningen helt irrelevant är att den genomfördes genom intervjuer i folks hem. Det kom alltså en person hem till dig, en person utsänd av SIFO på uppdrag av EU-kommissionen. Den personen vet vad du heter och var du bor. Bara dessa faktorer gör att folk inte vågar svara sanningsenligt i frågor de tror är känsliga.
Det är också otroligt lätt att indirekt manipulera svaren i en hemmahos undersökning. Om frågeställaren bryter på något annat språk, eller ser ut att komma från en invandrargrupp, hur påverkar det svaren? Eller om denne har rakat huvud och boots?

Det finns en anledning till att vi har valhemlighet och det är för att folk verkligen ska säga vad de tycker, utan att känna något tryckt från det ena eller andra hållet. Begränsad valhemlighet har prövats nyligen på Krim/östra Ukraina och 1938 i Österrike. Nu är vi långtifrån där, men påverkar som bygger på inkorrekt information är inte bra. Folk ska själva få bilda sig en uppfattning utifrån korrekta uppgifter.
 
Jag trodde inte man gjorde liknande hemma hos undersökningar längre och det förvånar mig att SIFO gör det, då de själva har lyft problematiken med att få rättvisande resultat i dessa frågor. Troligen har väl TNS (SIFOs ägare) fått det feta kontraktet för hela EU och då är det bara att lyda.

Som jag inledde med att säga är det inte bra att haspla ur sig opinionsundersökningar som inte genomförts på ett korrekt sätt, det öppnar för en odemokratisk påverkan på opinionen då många gärna tycker som alla andra. Gör om gör rätt.
Alla små steg där de demokratiska principerna sätt ur spel eller naggas i kanten måste belysas.

Undersökningen
27 901 personer över 15 år i de 28 EU-länderna tillfrågades 8-17 november 2014. Intervjuerna genomförs hemma hos personerna på deras eget språk.
Frågorna som ställdes var:
Var snäll och säg huruvida de följande påståendena väcker en positiv eller negativ känsla hos dig:
Invandring av människor från andra EU-länder
Invandring av människor utifrån EU

 

 

5 kommentarer:

 1. Jag har scrollat igenom hela undersökningen på 200 + sidor. Svenskar utmärker sig genom att vara positiva till i stort sett allt. Bortfallet är närmare 50 procent. Är man positiv till att svara på opinionsundersökningar, så är man tydligen positiv till det mesta. Det kanske borde ha varit en kontrollfråga. Om mer än 50 procent är positiva till opinionsundersökningar, så är det konstigt att färre ån så svarar. Eller så kunde man ha kontrollfrågor om annat som går att mäta exakt, som hur man röstade i senaste riksdagsvalet, om man har värdepapperskonto, vad man har för taxerad inkomst, om man är gift etc. Om resultaten avviker för mycket, så har man gjort fel i urvalet och man får försöka justera eller låta bli att publicera undersökningen.

  SvaraRadera
 2. Du är inne på rätt spår. Jag deltog i denna undersökning och det kändes inte bra alls att ha en främmande person i sitt hem som ställer så pass obekväma frågor. Mina svar då? Nja, kanske inte riktigt som jag egentligen känner. Lite mer förfinat och PK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, jag med.
   En Gudrun Sjödén-tant med en Dell-laptop kom hem till mig och satt och och ställde en massa frågor om invandring och sånt. Hon verkade så snäll och jag ville inte ha dålig stämning när man har gäster och allt så jag svarade rätt på allt istället för att säga vad jag tyckte. Man är väl svensk ;-)

   Radera
  2. Det var dock inte den nu aktuella undersökningen, utan detta var nog en 10-11 år sen.

   Radera
 3. Som man frågar får man svar, frågan nedan är illa lämpad att dra några realpolitiska slutsatser utifrån. Det som egentligen frågas är om man tycker att personer som inte kommer från det egna landet, eller utanför EU, är obehagliga.

  Frågan besvarar inte vad den tillfrågade tycker om dagens migrationspolitik och om den är fungerande och önskvärd. De flest svenskar är öppna och toleranta gentemot personer som kommer utifrån, men från etablissemanget trumpetas att man är intolerant om man inte också accepterar dagens förda migrationspolitik, oavsett hur den ser ut.

  Var snäll och säg huruvida de följande påståendena väcker en positiv eller negativ känsla hos dig:
  Invandring av människor från andra EU-länder
  Invandring av människor utifrån EU

  SvaraRadera