torsdag 22 oktober 2015

Rita gissa spring med Migrationsverket

Idag släppte Migrationsverket sin nya prognos för 2015 & 2016. Eller mer rättvisande kan vi kalla det vild gissning.

Man har nämligen gissat totalt fel tidigare. En mycket allvarlig konsekvens av dessa felgissningar är att regeringens budget baseras på helt fel siffror.

Nåväl får 2015 har nu 100 000 asylansökningar lämnats. Man tror på att ytterligare 40 000 - 90 000 personer kommer söka asyl i år. Dvs en total om max 190 000 personer. Av dessa tror man att det kan vara 40 000 ensamkommande. Bara kostnaden för de ensamkommande som kommer under 2015 är alltså 27 miljarder kronor på årsbasis (40 000 x 1900 x 365) i scenario C.

I prognosen i Juli trodde man att det skulle komma 70 000 personer.....Jättefel alltså.

För 2015 kan man väl kanske ana att Migrationsverket får rätt i sitt scenario C. Man har helt enkelt räknat på 9000 pers per vecka resten av året (9000 x 10). Senaste veckan var det 9700 personer så vi får väl se. Huvudscenariot är dock B med 160 000 under 2015.

Det anmärkningsvärda är prognosen för 2016 där man  gissar att det kommer 100 000 - 170 000 asylsökande (med brasklappen att det kan komma fler).

Värdet av en prognos med det spannet och dessutom en brasklapp torde vara mkt låg.

Rent spontant kan man tycka att det är märkligt att gissa lägre nästa år än i år. Jag tror nämligen att vi står i början på folkvandringen om inget radikalt förändras inom EUs gränsskydd.

Varför gissar man då lägre nästa år än i år? Orsaken kan vara politiska påtryckningar. Gissar man lågt kan regeringen budgetera så lågt som möjligt och därmed inte behöva skära på andra utgiftsområden. Istället lånar man pengar även nästa år.

För 2017 gissar man på 90 000 asylsökande....jo tjena.

En stor del av rapporten handlar om den akuta bristen på bostäder. Både nu och än mer framöver.

En sak som utreds är att nyttja skyddsrum.

"Inom befolkningsskyddet finns drygt 65 000 skyddsrum varav en del möjligen kan komma i fråga för ett högst tillfälligt boende."

Man gissar också vilt på kostnaderna efter huvudscenario B (160 000 under 2015 och 135 000 under 2016) Som ni ser nedan kommer kommunsmällen 2019. Det är inte heller en avancerad gissning att detta kommer spricka med en smäll då det troligen kommer fler.

Siffrorna är rätt svindlande, speciellt som vi minns att de måttligt höjda försvarsanslagen om några miljarder under 5 år skulle finansieras krona för krona. Här smackar man utan att blicka på med en HÖJNING med mer än 100 miljarder de kommande åren (i scenario B).
Vill ni läsa hela rapporten finns den här.

Om länken strular, bläddra ned lite här.12 kommentarer:

 1. Länken till migrationsverket fungerar inte..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok tack. Länkade om och en extra länk till huvudsidan

   Radera
 2. "För 2017 gissar man på 90 000 asylsökande....jo tjena."

  Jag tror på noll asylsökande 2017 av den enkla anledningen att ingen söker asyl i ett land som befinner sig i öppet sönderfall.

  SvaraRadera
 3. Verkligen?
  Varför kommer de nu....
  " en annan utlandssvensk"

  SvaraRadera
 4. Borde försöka ändra mitt yrke till någon form av prognosmakare. Är den enda yrkesgruppen där man kan ha fel hela tiden och ändå få ut en relativt hög lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Steffe,

   "Borde försöka ändra mitt yrke till någon form av prognosmakare. Är den enda yrkesgruppen där man kan ha fel hela tiden och ändå få ut en relativt hög lön."

   Nu får du nog läsa på lite! Det finns fullt med jobb i Sverige där man "kan ha fel hela tiden och ändå få ut en relativt hög lön." I många fall är det närmast ett krav att ha fel för att få sin höga lön, t.ex om man är riksdagsman för sjuklövern eller GD för någon myndighet.

   Att ha rätt straffas däremot stenhårt med sparken, utfrysning, etc, etc.

   Radera
 5. Problemet med prognosen 2016 och 2017 är naturligtvis att den är riggad, med det som är den kognitiva kollapsen, på Verket, är ju just vad kurvan ovan visar, att man har lite fel, och att när alla andra länder nyper, så hamnar trycket på Sverige, enligt lagen om minsta möjliga motstånd, dvs man säker sig dit där det är bäst villkor, så gör man ju varje dag.

  Så budget är en gissningslek, och när det nu inte går att mörka kostnader, och dessakommer att skena, av lätt insedda karknadsekonommiska skäl, för man kan ju så klat börja handla upp grand oc Hotell och Shcheraton, om priset är rätt, så kommer vi då till verkligheten 2016 och 2017, felaktiga prognosen leder ju bara tilla tt det blri mer fel med verkligehten 2016 och 2017, dvs att staten måste spara in på annant, och att fördämningarna rämnar, så det är kontraproduktivt, gör man en risk-/känslihgetsanalys, så kommer det komma minst 2015 volym + 50% och sannolikt mer, flyktvägarna och finansieringen är ju klar, man forslas till Sverige på krita (viss handpenning) och sedan står staten för uppehållspengar, so förväntas gå till att betala resan, för naturligtvis är detta kreditdrivet.

  Om det nu kommer 300 000 människor nästa år, så och vi har 300 kommuner, så är det 1000 per kommun, tror inte Rosenbad förstår hur resursläget är ute i kommunerna, det är bara 11 av 290 som går plus, och sedan saknas det så klart en del lärare, läkare och kommunaltjänstemän, och då sticker skattebasen, dvs människor flyr från sina hemtrakter i Sverige, och då blir det svårt med "jämlikheten" där det sas inte bär sig. Bara hoppas att S hittar på ett sätt skapa reservat i de där 11 kommunerna som går plus, så löser sig saken snabbt, m har redan svängt, och blir det bara provisoriska läger på Södermalm, där miljöpartisterna bor, så går det nog att bromsa en del, men så klart kommer det att klappa samman, före 2018. Så kanske har S gett upp?
  S.W

  SvaraRadera
 6. Skyddsrum, menar du sådana som numer är källarförråd?

  SvaraRadera
 7. Skyddsrum är lite luriga att ha som bostad. Ofta är det trassel med nödutgångar vilket gör att brandskyddsmyndigheterna bromsar sådant boende. Fast i dagsläget struntar nog dom flesta i lagar och regler.

  SvaraRadera
 8. Vart finns rikets vice stadsminister i denna för Sverige så svåra stund?

  Kan det vara så att hon är förbjuden att uttala sig?

  SvaraRadera
 9. Tack för bra artikel.

  Det de flesta inte verkar förstå är de astronomiska kostnaderna detta politiska skådespel medför.

  Bara boendekostnaden för årets 40 000 ensamkommande "barn" kan vara lika hög som kostanden för att femdubbla sveriges läkarkår från 40 000 till 200 000. Eller tiodubbla den om det sker i utomlands.

  Så länge de ansvariga tillåts speglas sig i medial glans och kan brösta sig och räknas "likes" på Fb kommer detta spektakel att fortsätta. Först när de drabbas personligen genom försämrad privatekonomi kommer något att hända, fast då är det kanske för sent...

  SvaraRadera
 10. Appropå orealistiska prognoser, någon kanske minns Claes Tingvalls nollvision på 90-talet.

  Antalet trafikdöda skulle ned till noll på 5 år. När siffrorna inte minskade utan steg flyttades samma mål bara framåt hela tiden (förlängning av kurvan med rak linje ned mot noll).

  Nu har visserligen siffrorna börjat sjunka lite sedan 2010 men bara sedan misstänkt avsiktliga "dödsolyckor" rensats bort ur statistiken.

  SvaraRadera