söndag 5 februari 2017

Emigrera del 11-Söka arbete

Som ni vet har vi tagit beslutet att lämna landet och emigrera.

Jag tänkte i ett par inlägg gå igenom en del av de saker som vi gjorde innan beslutet kunde fattas. Det första handlar om den så viktiga biten att söka jobb utomlands. Man kan säga att det finns ett par återkommande faktorer för de olika jobben på solkusten. 

En vanlig faktor är att de endast beaktar ansökningar från folk som redan bor där. Troligen är den enkla anledningen att folk slänger iväg ansökningar huller om buller innan de ens vet om de vill flytta, vilken är tidsödande för företagen.

En hel del mer kvalificerade jobb inom IT erbjuder "reallocationpackage". Man måste helt enkelt göra flytten smärtfri för att locka rätt kompetens.

En annan faktor är kravet på att kunna spanska. Många jobb kräver goda spanskakunskaper som andraspråk. 

Tfn/skärm-jobb är mkt vanliga där nere, allt från tfnsäljare till ordermottagare eller support. Dessa jobb kräver sällan spanskakunskaper då de oftast riktar sig mot ett visst land. Lönen är oftast inget att hurra för, men man kan få ett bra insteg på jobbmarknaden där nere. Typiskt verkar lönen ligga på 1000-2500 € plus diverse bonusar för säljjobben. Vissa mer avancerade säljjobb av finansiella produkter ligger högre.

De flesta arbetsgivare ordnar med byråkratin kring spanskt "personnummer" etc, vilket är tacksamt. En del kräver dock att allt sådant redan är på plats, också en faktor att hålla utkik efter i annonsen.

Det finns ett par olika bra websidor med annonser. Googlar man får man alla möjliga sidor, men en del verkar inte få in nya jobb alls.

Söker ni engelskspråkiga jobb är denna mkt bra. Kommer in nytt hela tiden. Bara att förfina sökningen på rätt region etc.

Indeed suger upp annonser från olika ställen. Lägg lite tid på att lägga in CV sen kan man ansöka med några enkla klick. Kan ni inte spanska så öppna svenska indeed parallellt så ser ni var knapparna betyder.

Glassdoor har också många annonser i sökmotorn. Bara att fylla i orten man söker på

The local i Spanien har också en jobbsida som är användbar.

Sist men inte minst, vår egen platsbanken. Fyll bara i Spanien som jobb. Finns en hel del där. Känns väl tryggt ;)

Förr oss som lite trygghetsnarkomaner var ett krav att inkomsten var tryggad innan vi flyttar. Med några barn kan man ju inte (?) bara flytta ner på vinst och förlust utan det måste ske under lite ordnade former. Nu är en inkomst ordnad för en av oss och då klarar vi oss där nere utan att behöva tära på kapital i onödan.


13 kommentarer:

  1. Törs man fråga vad du har i lön? Svensk eller brittisk arbetsgivare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydligt lägre än vad jag har i Sverige ;)

      Radera
    2. "Betydligt lägre än vad jag har i Sverige ;)"

      Gäller det även netto, dvs. efter skatt?

      Radera
    3. Japp. Men vi kan kalla det ett ankarjobb, när man väl är där kan man ta tag i den biten i lugn och ro. Har en idé om en ny verksamhet jag tänkte smygstarta lite för att se om den flyger. Men vi slipper räntor och amorteringar och får, trots lägre lön, ett helt annan ekonomisk trygghet utan lån att gneta och oroas med.

      Radera
  2. Vad skulle du säga är minsta startkapital för en flytt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror helt på vad du tänker sig för liv där, och var du flyttar. Vill du vara lånefri på costa del sol så krävs 3+ millar för ok hus och riktigt skapligt för 6, väljer du några mil in i landet så räcker det med en mille för motsvarande hus.

      Radera
    2. Ok, är grymt avundsjuk!

      Hoppas allt går bra för dig och din familj.

      Radera
  3. Blir intressant att följa detta, tack!

    Spanien låter intressant på pappret, men jag är inte helt säker på att jag själv skulle trivas där. Min lilla erfarenhet av spanjorer är att de kan vara svåra att lära känna och jag är rädd för att jag inte skulle bli så integrerad och längta hem till Sverige. Men jag kan ha fått det om bakfoten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi nu ska generalisera ;) Min erfarenhet är att de är öppna och trevliga, om man vill hänga med dem. Till skillnad från sina snorkiga kusiner i Norr ;) Vi har även en liten fördel där nere då vi redan känner folk där som är inne i det spanska samhället s.a.s. Sen är det oneklogen så att solkkusten är ett inferno av ickespanjorer så man får nog anstränga sig lite för att undvika att hamna i enbart expatkretsar.

      Radera
    2. "Min lilla erfarenhet av spanjorer är att de kan vara svåra att lära känna". Detsamma skulle flertalet utlänningar säga om svenskarna i Sverige, inte minst min spanske svåger som trots ihärdiga forsök, han spelade bl.a. fotboll i svenskt lag på amatörnivå, inte fick bra kontakt med svenskar. Svenskar är inte så nyfikna på utlänningar och framför allt inte kontaktsökande.

      Radera
    3. Sverige är nog det svåraste landet för att skaffa sig vänner. Även för en infödd svensk så kan det vara näst intill omöjligt.

      Radera
    4. Skulle säga att det är som natt och dag. Här nere är alla öppna och välkomnande och Sverige tvära och halvsura.

      Radera
    5. En vän till mig (från Argentina) som bodde en period i Madrid sa en gång att spanjorer där var öppna och lätta att starta en diskussion med, men att de var svåra att lära känna på ett djupare plan och bli vän med. Tror det kan ligga något i det. Mina egna erfarenheter från att ha varit i Spanien ca 2 månader för något år sedan, pekar även lite i den riktningen.
      /B

      Radera