Under den supertrista rubriken om återbetalning från EU hittar vi följande.
För januari 2017 ökade kostnaderna för migration med 2,2 miljarder jmf med samma period förra året. Kostnaderna i januari i år var 5,2 miljarder. Komihåg av vi nu talar om statens budget, kommunerna kommer börja känna av detta på allvar from i år och de kommande åren då en del av statens kostnader kommer vältras lver på kommunerna.
Igår kunde vi på TV se om en ny hungerskatastrof i Afrika där man fruktar att upp emot 250 000 människor riskarar att dö av svält. Sida skulle skjuta till ytterligare 160 miljoner. Den humanitära stormakten Sverige väljer dock fortsatt att lägga enorma summor på svindyr migranthantering här. Politik handlar om att prioritera med begränsade resurser.
Ska vi titta inrikes finns det även andra områden som går på knäna av resursbrist, där Försvarsmakten och Polisen är två områden. Vårt nörområde är mkt oroligt där Ryssland fortsatt rustar kraftigt, Vitryssland verkar ha börjat få problem med inre oroligheter (känns scenariot igen?) Sverige svarar dock inte upp mot detta utan fortsätter med sitt underfinansierade miniförsvar vilket ökar risken för konflikt i närområdet. Som bekant är risken för konflikt större ju mer ojämna två parter är, men det vet säkert ni riskgeneraler.
Nåväl, politikerna har gjort sitt val vad man lägger resurser på, ska bli intressant att följa på håll när vi emigrerat.
Vliket land migrerar ni till?
SvaraRaderaFunderar själv kring det och vill höra fördelarna med ditt/ert val.
Jag tror inte han kommer att upprepa hans många bloggposter med genomgångar av olika länder, så du får nog läsa den här bloggen. Det finns massvis i ämnet här.
RaderaSom Radovan påpekade har jag skrivit en hel del om detta.
RaderaDu kan börja här så finns det sedan länkar till tidigare inlägg
http://mensanen.blogspot.se/2017/01/emigrera-del-10-beslutet.html
"Lägre utfall"
SvaraRaderaDet känns som hela Sverige håller på att bli ett lägre utfall. Tack till Mensanen som orkar tugga sig igenom dessa myndighetsreleaser, som få "journalister" orkar läsa (och än färre förstå).
Sveriges förfall står att läsa tydligt i öppna källor.
@ Utlandssvensk vi har diskuterat det förut (och du hade några förslag om possar i SEK). Det måste finnas mer. Skadar inte med lite återbäring på miljonerna man betalat till fiskus genom åren utan att få mycket tbks.
Till er tjänst :)
Radera" Det måste finnas mer."
RaderaTja, det är mycket svårare att tjäna pengar på kollapser än på framgångshistorier. Jag tycker fortfarande att valutan är det uppenbara. Men det är även möjligt att bankerna blir utplånade, men det kräver mycket bättre timing än valutan.
Jo, och generellt sett är jag mycket obekvämare med korta pos. SWED borde väl vara ett säkert kort när bostäderna kraschar iofs..
RaderaEtt alternativt sätt att hedga mot SEK, mer lågteknologiskt, är att skaffa inkomster i annan valuta men bo kvar i SE. Skaffa jobb i Norge och veckopendla eller pendla till arbete i DK.
RaderaVänligen
Roten
@ Roten,
RaderaJo, det är väl vettigt som ett första steg.
Dock tror jag att man inte ska underskatta risken för flyttskatter inom en ganska snar framtid, vilket är ett skäl för att skriva ut sig ur landet nu. Om 1-3 år kan det bli dyrt....
@Utlandssvensk, flyttskatt är inte otroligt: "de som flyttar måste ta ansvar!" (Oklart varför alla utom politiker måste ta "ansvar"). Första steg är då att hålla sparandet i intjäningslandet och inte flytta in pengarna till Sverige. I DK är inkomster inte offentliga uppgifter, som i NO & SE, lättare att hålla ev. emigrationskassa dold för flyttbeskattning.
RaderaVänligen
Roten
@ Roten
RaderaBra poäng, för egen del har DEN omställningen pågått länge. Det är sas basic. Det jag efterfrågade var specifikt kortningar av Sverige.
@ Utlandssvensk
Du tar upp en viktig sak, tidsfaktorn. När det börjar röra på sig ordentligt kan även mottagarländer börja sätta upp hinder. Jag vill i sammanhanget påpeka att den generösare, nordiska flytträtten egentligen bara är utväxlade noter (som fiffigt nog förvaras av norska UD) och att den kan sägas upp med ett KVARTALS varsel. Norge har dessutom redan indikerat att man INTE har för avsikt att följa konventioner vid en svensk kollaps, utan tvärtom stänga gränsen.
Jag försöker uppmärksamma nära & kära om riskerna men ingen verkar bry sig nämnvärt.
@ Roten
SvaraRaderaJag delar inte din positiva syn på DK, det är ett extremt högskatteland, med en rätt så grinig fiskus. Fördelen med DK är att offentliga sektorn är mycket mer högfungerande än Sverige, så i DK får man viss valuta för skattepengarna, inte en "blåsning" so i SE.
Norge har ett väsentligt lägre skattetryck (trots alla konstigheter) och Skatteetaten ger ett hyfsat flexibelt intryck. Norge håller även på att trappa ner förmögenhetsskatten (genom lägre procentsatser och högre fribelopp) samt genomför sänkningar i inkomstskatt. Norge kan på så sätt bli väldigt "farligt" för Sverige, då det ligger nära till hands att Norge attraherar kvalificerade svenskar. Höre livskvalité, högre lön för färre timmar, lägre skatt är en rätt OK kombo. Om man nu kan stå ut med det norska vädret, som om möjligt är annu värre än polarhelvetet SE :)
Nja, delar inte bilden av DK, Sverige har betydligt högre skatter även om det ofta sägs att de danska är högre. Med de senaste höjningarna i SE och sänkningar i DK är skattesatsen högre i SE på lite högre inkomster. Men utöver det, vilket oftast förbises, är att löneskatterna ("arbetsgivaravgifter") är betydligt lägre i DK, ca 14% mot Sveriges 32%. Lika lönekostnader för arbgivare ger alltså betydligt mer ut till arbtagare. Sen är grundavdrag i DK runt 55' DKK + betydligt mer generösa avdrag i övrigt.
RaderaPara det med att pensioner till största delen sköts genom avtal arbgivare och löntagare, dvs riktiga pengar som betalas in till konton som är ägda av löntagaren, och inte det svenska systemet med pengar in - pengar ut och en skuldsedel från staten som förhoppningsvis kan lösas in i framtiden samt ett PPM system där tillgångarna inte är officiellt dina (redo att plundras av klåfingriga politiker) så är det aptitligt att få lön i DK.
Norge? Säkert OK, men att största delen av NOs ekonomi bygger på ett ben, oljan, får mig att fundera en extra gång.
Vänligen
Roten
Felskrivning ovan, runt 45' DKK i grundavdrag är det korrekta.
RaderaRoten, kan du ge mig en källa på ditt påstående:
Radera"Sverige har betydligt högre skatter även om det ofta sägs att de danska är högre."
Ekonomifakta anger 46.6% för Danmark och 43.3% för Sverige, och det ligger i linje med andra uppgifter.
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/
Du ger ett antal anekdotiska anledningar till att det skulle vara lägre, men jag kan lika gärna kontra med dansk fullmoms på mat (25%) vs svensk reducerad 12%. Dessutom råder jag dig att ta en till på dansk kapitalbeskattning, som är komplicerad och dessutom progressiv, men mycket höga satser på toppen!
Danmark ger mer utbyte, så långt sträcker jag mig, men ditt påstående att det sammantagna skattetrycket är lägre är inte seriöst.
Som kuriosa kan nämnas att Danmark varit ett högskatteland länge, med generellt sett mycket högre skatter än Sverige under största delen av 1900-talet! Sverige var faktiskt ett "skatteparadis" vid förra seklets början, men avsevärt lägre skattetryck än konkurrentländerna. SÅ byggdes Sverige (ffa 1870-1910 ca). Myten om "den obombade industrin" är mest en skröna uppfunnen av självhatande svenskar.
Moms på mat och skatt på kapital blir ganska orelevant när man, som jag, resonerar kring att bo kvar i Sverige och arbeta i NO eller DK. Samma sak med historiska skattesatser. Det jag främst resonerade kring var skatten på högre inkomster av tjänst, vilket jag också skrev ut. Hänvisning till "totala skattetrycket" som högre i DK blir alltså ointressant, faktum kvarstår att på en högre inkomst av tjänst skattar man mer i SE än i DK.
RaderaOm du nu tycker att jag gör mig skyldig till anekdotisk bevisföring, och avkräver mig källor på rådande skattesatser är det naturligtvis inte mer än rätt att jag bussar på detta:
Skat.dk
Skatteverket.se
Vänligen
Roten
Roten, kan bara konstatera att du inte debatterar seriöst
Radera"Sverige har betydligt högre skatter även om det ofta sägs att de danska är högre" kan inte tolkas på annat sätt än att du menar att skattetrycket är högre i SE, dvs en ren felaktighet som jag vederlagt med länken till ekonomifakta ovan.
Webbplatser för danska och svenska fiskus är naturligvis ingen källhänvisning om du inte länkar till dokument du anför.
Vi är inte fem år här och din vårdslösa hantering av fakta gör att man knappt orkar läsa resten av ditt mischmasch du skriver, det ligger ju i farans riktning att du "tweakar" fakta i den riktning du vill.
Jag vill veta hur det ligger till inte driva en agenda underbyggd av svajiga fakta. Varför inte skaffa en egen blogg och se hur det funkar för dig?
Räknade lite på immigrationen innan i dag, UO = Utgiftsområde.
SvaraRaderaUO 8 (Immigration): 35,6 miljarder
UO 13 (jämställdhet och nyanlända invandrares etablering):32,6 miljarder
Dessa pengar räckte inte så man tog även en femtedel av UO 7 (internationellt bistånd), summa 7 miljarder. Lägger man sedan till kostnaderna som hamnar i budgeten för rättsväsendet, hälsovård, utbildning samt en del av de 105 miljarder i UO 25 som är öronmärkta för våra kommuner så har vi en kostnad som överstiger 100 miljarder i år, nästa år blir definitivt inte billigare.
Rekommenderar denna video, tuggummikulorna illustrerar även Sveriges problem.
https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE