tisdag 28 februari 2017

Obligatorisk fördelning av nyanlända på alla skolor

Inför sossarnas kongress kommer SSU driva frågan att alla skolor skall vara skyldiga att ta emot nyanlända elever. Detta är väl ingen direkt överraskning då staten klart visat att man avser att trycka ned sin havererade migrationshantering på kommunerna, men nu också på friskolorna.

SSUs förevändning är att integrationen skall förbättras och att "alla måste ta ansvar". En slogan som börjar bli lätt utnött nu. Jag håller det inte för osannolikt att integrationen för de nyanlända faktiskt förbättras om en jämnare spridning av eleverna sker, men med tanke på den stora mängd nyanlända finns uppenbara risker att studietakten sänks i vissa klasser då personer som kan begränsad svenska skall rakt in i klassen. Jag betvivlar nämligen att nya lärare tillförs dessa klasser för att ge särskild stöd.


Jag vet inte hur SSU tänker lösa den praktiska frågan att många av de tilltänkta eleverna bor långt ifrån skolorna de skall kvoteras in i? De elever som kommunplacerats kommer ju per automatik gå i skolor på orten, men om vi tittar på ex ljusnarsberg eller Hultsfred så har de ju långt fler nyanlända skolelever än vad deras kvot kommer ange. Kanske kommer man börja förflytta barnfamiljer från dessa kommuner till kommuner som har en låg andel nyanlända? Jag håller inte detta för otroligt av flera skäl.  
1. Alla ska ta ansvar är ett skäl, det gamla vanliga "rättvisa enligt vår egen difinition"
2. Det saknas skolor och lärare på flera orter för att kunna ta emot alla nyanlända elever
3. Man bedömmer att integrationen förbättras med en spridning

Om Sossarnas kongess bifaller detta, kan vi alltså snart se en utveckling av kommunplaceringslagen där man också börjar förflytta folk mellan kommunerna och inte bara fördelar ut de som väntar inom Migrationsverkets boenden. Hur man ska hantera den ökande belastningen på vårdcentraler och skolhälsovården är i skrivande stund oklart. Liksom det faktum att hälsokontroller fortfarande är frivilligt och det råder oklartheter kring förekomsten av TBC.

Om detta scenario blir verklighet kan jag tänka mig att det kommer gnisslas en del från vissa som gjort en white flight för lånade pengar för att komma till lugna segregerade områden med bra skolor. Eller så är det kanske deras högsta dröm att få nya spännande möten för sig och sina barn.

9 kommentarer:

 1. Det finns bara en hållbar lösning på det här problemet. De av våra tillfälliga gäster som saknar omedelbart skyddsbehov får åka hem nu.
  I t ex. Somalia har det hållits val och ett parlament har utsetts, liksom en president.

  De får tacka för den tid som varit och för våra uppoffringar. Vi kan dra en lättnadens suck och lära oss till en annan gång att hjälp gör bäst nytta i närområdet.

  Att Socialdemokraterna går miste om en del av det muslimska röstblock som de velat skapa får de stå ut med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark har precis beslutat att Somalia är säkert och att somalier som haft permanent uppehållstillstånd i DK kan återvända.

   Vänligen
   Roten

   Radera
 2. Detta är ett utmärkt exempel på hur migrationshysterins konsekvenser lämpas över på "någon annan". Förslaget är ogenomtänkt signalpolitik, hur ska skolor som är utpräglade musik, idrott eller språkskolor lösa detta? Kommer skidgymnasiet i Gällivare få en kvot på nyanlända migranter från sub-sahara? Franska skolan, Lycée Français Saint Louis de Stockholm, på stora Essingen att ta emot afghanska ensamkommande?

  Reglerna kommer omöjliga att jämföra på ett enkelt sätt, mängder med undantag måste göras, är detta verkligen rättvist?

  Vänligen
  Roten

  SvaraRadera
  Svar
  1. En god bieffekt av en sådan ordning skulle kunna vara att integrationsproblemen blir uppenbara för grupper som hittills har ignorerat dem. Min gissning är att även de styrande inser detta och vattnar ur förslaget för att inte tappa röster från medelklassens skyddade bostadsområden.

   Radera
  2. Jag tror inte det kommer vattnas ur, redan iom kommunplaceringarna började nya spännande möten ta fart. Min erfarenhet är att vissa i dessa områden omvärderat sin tidigare ståndpunkt, medan andra hållit fast vid "öppna era hjärtan". Placeringarna under 206 är dock en lätt försmak av detta och nästa års placeringar.

   Ser även fram emot hur SSU tänks sig med placeringar på ngn av de islamistiska friskolorna, kommer man placera kristna syrier där kanske eller kommer ngn form av religionsindelning ske?

   Radera
 3. V+MP+S+C-blocket har inte riksdagsmajoritet, så om förslaget drivs genom ser vi möjligen ett nerröstat lagförslag. Ett alternativ är förstås en upprepning av MÖK2015, där de partier som tills nyligen utgjorde Alliansen (R.I.P.) spelar med.

  Jag förstås inte varför man inte helt enkelt har startat kristna friskolor som är extremt sekulära. Med tillräckligt hög grad av sekularism skulle många ateister kunna vara lockade, för att slippa dela skola med barn från Mellanöstern/Nordafrika/Somalia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk har inte fattat att det är ett religionskrig på gång. Muslimer är snälla, har präntats in hårt. Kristna onda pedofiler, lika hårt.

   Radera
 4. Många invandrare bor i glesbyggd, i de kommuner där man har haft många lediga lägenheter. Orter med en fungerande arbetsmarknad har inte haft tomma lägenheter och därför inte många invandrare. T ex finns många invandrare i Bollnäs men inte i Edsbyn.

  Förslaget innebär alltså att invandrarbarn i Bollnäs nu måste pendla till Edsbyn. Som vanligt planerar statsmakten efter förhållandena i Stockholms innerstad och kanske i närförort.

  SvaraRadera
 5. Det kommer att gå fullständigt åt skogen :-)
  allts, om förslaget införs, vilket det inte kommer,
  så kommer SD att öka, och s att minska, och så är
  det då detta med "bussningen" att statsmakten måste
  "bussa" barnen till skolor som håller måttet, vilket inte är billigt
  och tar en massa tid, för att inte tala om det bidrar till att upprätthålla mps miljöpolitiska mål, eller centerpartiets princip
  om att närodlat är bäst. Nä, detta med grundlagens stadfästande om det kommunala skälvstyrer verkar inte riktigt ha gått in "von oben" så man fortsätter att driva "kan de inte äta bakelser"-politik i regeringskansliet, och så undrar man varför Jeppe super, (röstar på SD) eller ännu värre heilar. Nä, den här soppan har de själva lagat, Mona Sahlin-sosarna och Bommersviksadeln, tillsammans med Reinfeldtskommunitörerna, som inte heller riktigt fattade detta med att människor gör sitt bästa och biter ihop, när inte detta går, organiserar man sig eller röstar med fötterna, och när inte heller detta biter, så kommer revolution, och i detta fall en sammetsrevolution, dvs man röstar på SD och det kommer mera, var så söker, när kvinnsen i storstäderna som lever på livsstilsmagasin, får smaka på tvångsintegrationen, när det inte hjälper att rösta med fötterna, så är det inte mycket som återstår. Såvitt nu inte statsmakten lyckas vända trenden, och få till verkligt positiv utveckling av migrationen, vilket är fullt möjligt, om man gör rätt och är måttfull och har örat till marken, och låter kommuner ta emot flyktingar på frivillig basis, men tvångsmedel.....det har historien visat vad effekten blir, endera flyt man med risk för livet, eller så går man runt och låtsas. Vi får väl se. Vore man partistrateg på SD är det bara att hoppas att tokerierna går igenom :-) det är som att sno godis av barn. S.W

  SvaraRadera