måndag 27 februari 2017

Vilka kommuner kommer haverera?

Med risk för att mina trogna läsare somnar tänkte jag presentera några snabba fakta från Migrationsverkets Årsredovisning som nyligen släpptes.
Vill ni läsa kalaset finns den på länken nedan
Vi börjar med att kika på den intressanta siffran om uppehållstillstånd. Som ni vet ska man inte sitta och stirra på antalet flyktingar som kommer och söker asyl, utan den intressata siffran är antalet uppehållstillstånd. Naturligtvis får man tvätta siffran från gäststudente och de med arbetstillstånd.

2016 fick 70 000 flyktningar mfl uppehållstillstånd och 40 000 med familjeanknytning (adoption är försvinnande litet) c:a 110 000 personen skall alltså snabbt integreras i samhället och ut i jobb.

För kommande år skall delar av Reinfeldtpuckeln behandlas i uppehållstillståndshänseende (det föreligger ju viss tröghet i systemet) och man räknar med 80 000 anknytningar under 2017. 


Bland de mer intressanta sakerna att fundera över är kommunernas situation de kommande åren. Som bekant upphör statsbidragen efter 2 år och de kommunplacerade är de kommunens ansvar.

51000 personer fick kommunplats under 2016 och 28000 väntat på att ngn kommun sklal bygga en barack eller köpa en villa åt dem. Denna kömassa fylls för övrigt på hela tiden och det kommer bli mkt svårt för många kommuner att uppfylla de pålagor som riksdagen lagt på dem. En första anstormning klarar man kanske av genom att nyttja kommunala bolag och bygga lite, men en fortsatt tillströmning år efter år blir en "utmaning" 


Vissa kommuner som lydde PwC och gick all in avseende mottagning kommer få det mkt "utmanande" vänligt nog har Migrationsverket haft godheten att presentera dessa för oss. 

De kommuner nedan i orange är kommuner ni skall undvika om ni tror att kommunens resurser är ngt som är av vikt för er och er familj.  Kommunerna nedan kommer med stora sannolikhet behöva höja skatterna rejält och kommer troligen få det mkt svårt. Man kommer få se dess representanter, som fick likes och ryggdunk under 2015, gråta ut om att alla måste ta ansvar. Staten kommer, som jag skrivit tidigare, att göra om kommunutjämnimgssystemet för att försöka hålla dessa kommuner under armarna.Det var allt för idag, vill ni läsa mer är det bara att hoppa in i länken ovan.

6 kommentarer:

 1. Det finns bara en lösning.

  Det är dags att våra gäster tackar för den tid som varit och åker hem för att bygga upp sina hemländer igen.

  SvaraRadera
 2. Haha..den svenska skattebetalaren kommer aldrig att få ngt annat tack än ett dyngfinger. Och "bygga upp..igen"? Många av dessa länder har dysfunktionaliteten inbyggd, det är därför man åker till Sverige.

  Vi kommer att se åtskilligt mer av svaga "to little, to late" lösningar. Allt tyder på att sjupartiet inte alls inser vidden av problemet. De tror att de kan behålla platsen vid köttgrytorna genom att skruva lite på ett havererande system.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Datorn laddade den nedersta kartan först (den med cirklarna) vilket fick mig att associera till Nuke-map.

  Det är skrämmande att höra bekanta som är normalkonsumenter av media resonera om politiska frågor: "Jamen, problemen är ju lösta nu? Ygeman sa ju nån gång att åttiotusen skall åka hem", och annat trams.

  Det börjar bli mer och mer klart att obegränsad rösträtt är en dum idé.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Hultsfred nämndes ju i förra veckans Studio 1.Kommunen vägrar betala soc till nya invånare (som är berättigade) och bryter därmed lagen. Hultsfred hänvisar dem till andra kommuner. En inte alltför vågad gissning är att många av dessa kommuner tillhör de 48 unknown,förutom Malmö och Södertälje.
  Svensk i utlandet

  SvaraRadera
 5. Hej, var hittar du bilderna du visar? Lyckas inte hitta dom i rapporten du länkar till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, de ligger som en liten kondenserad egen pdf här:
   https://www.migrationsverket.se/download/18.4100dc0b159d67dc6142baa/1487843367993/Migrationsverket+mitt+i+v%C3%A4rlden+2017_170223+webb.pdf

   Radera