tisdag 14 februari 2017

Kommer kommunerna finnas kvar om 20 år?

Som mina flitiga läsare vet har jag länge gjort bedömningen att systemet med kommuner kommer upphöra. Staten har gång på gång inskränkt kommunernas makt över sina egna medel och sin framtid. Den kommunala skatteutjämningen, kommunplaceringen av migrater osv. Från centralmaktens sida är bångstyriga kommuner ett horn i sidan, varför skall små dumma kommuner få sätta sig på tvären och inte "ta ansvar" för riksdagens misslyckade politik, eller andra kommuners haverier. Detta skall det bli ändring på. Nu lanserar Regeringen återigen en utredning under förevändningen att vissa kommuner har det svårt pga urbaniseringen. Inte ett ord nämns om att de tusentals migranter de lurats-tvingats-frivilligt tagit emot är det som knäcker kommunernas ekonomi. Att ha en stor del icke arbetande befokning funkar såklart inte, ngt som ex Malmö är ett bevis på. I fallet Malmö jobbar ju många också i Danmark och skattar där, men tär på kommunala resurser, utan tillräcklig kompensation enligt inlägget hos Cornu nyligen.

Många klåfingriga politiker på riksnivå vill helt enkelt ha mer makt att kunna köra med sitt sosseri (även om det kallas socialliberalism eller andra former av sosseri). 

Man kommer börja (fortsätta) med små steg i denna centraliserande riktning tills många kommuner går i putten och stora sammanslagningar sker till dess att vi snart står med ett fåtal eller inga kommuner kvar. Kanske endast Landsting. På så vis kan politikerna också få ännu större inflytande över hur pengarna ska fördelas. Vi kan ju ex titta på Stockholms kommun för att få en föraning. Idag förs mkt pengar  över från det rika Bromma till andra områden inom kommunen, dvs i Bromma får man mkt mindre per elev för undervisningen. Mellan kommuner har man löst detta med Robin Hoodskatten, som kommer utökas, men utan kommuner kan man ta pengar mkt enklare från de onda som har ngt till de som inte har lika mkt.

När kommer så de första påtvingade sammanslagningarna av kommuner ske? Inom 5 år tror jag, alt blir det ngn form av tvångsförvaltning (vilket ministern antyder i DN). På längre sikt kommer antalet kommuner ha minskat drastiskt, alt inte ha ngt att säga till om i praktiken.

Personligen anser jag föga förvånande att man ska utöka det kommunala självstyret och bekämpa centralmaktens klåfingrighet.

10 kommentarer:

 1. Ett problem är vem det som definierar vad kommunens uppdrag är.

  Ett annat är att arbetsgivaravgiftskatten och momsen var för sig är nästan lika stora som kommunalskatten. Staten stjäl.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är nog en trolig utveckling som beskrivs här.

  Men det finns även en (liten?) chans att vi ser motsatsen, dvs att kommuner bryter sig loss.

  Det var en artikeln om Hultsfred för några veckor sen:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-pratar-om-att-stanga-var-grans-som-sverige-gjorde/

  Konceptet är väldigt intressant. I princip utropar kommunen en egen migrationspolitik. Vi får väl se vad staten gör, men om de tillåter detta borde rimligen en del börja fundera över det helt naturliga steget efter, nämligen att lämna Sverige och bli ett eget land.

  Det finns ett väldigt bra läge nu. En kommun som bryter sig loss och förklarar att man på något sätt ska bli av med alla MENA figurer, skulle få ett enormt uppsving. Detta vore nämligen trovärdig segregering och rika och högproduktiva svenskar skulle flockas dit. Det krävs väl att det geografiska läget inte är helt hopplöst, men det behöver knappast heller vara fantastiskt.

  Angående storlek och befolkning, så tittade jag på Liechtenstein. Nästan alla svenska kommuner är större till ytan och befolkningen är bara 37 tusen. Så nog borde det vara möjligt för kommuner att utropa självständighet. Om man trovärdigt kunde garantera att det blev noll mångkultur, skulle man få in en helt fantastisk skattebas och då kunna ha låga skatter. Ungefär som Liechtenstein.....

  Möjligen är det något sådant man ska fokusera på, om man vill bo kvar i Sverige. Välj ut en lämplig kommun och försök att få dit likasinnade. Sen kan man verka för självständighet. Jag tror faktiskt att en hel del svenskar är mogna för liknande tankar.

  Vidare gäller att dagens Sverige är det lättaste västlandet i modern tid att bryta sig loss från. Det skulle inte finnas något motstånd! En pluton hemvärnsmän skulle helt avskräcka staten Sverige.

  Jag tittade på Kalmar kommun. Ett hyggligt starkt SD fäste, med en yta som är nästan 10 gånger så stor som Liechtenstein. Befolkningen är kring 60 tusen, det finns en riktigt fin stad, bra hamn, egen flygplats och dessutom hela Öland. Det skulle funka finfint som land! Man kunde ha valutaunion med Danmark och man kan välja mellan ryssarna och Nato för försvar. Den befintliga befolkningen skulle bli jättevinnare, inte minst pga. att fastighetspriserna snabbt skulle gå genom taket.

  Kan man få 20-30 tusen svenskar som är trötta på mångkulturen att flytta till Kalmar? Det är nog inte omöjligt, men samtidigt självklart inte lätt.

  SvaraRadera
 3. Först måste det säljas ut lite tillgångar som kommunerna äger typ VA-ledningar, elverk etc sedan kommer den civila olydnaden och bland kommunerna......

  SvaraRadera
 4. Trams att skylla allt på öresundspendlarna, det var endast 7877 personer som pendlade över till Danmark från Malmö under första kvartalet 2016, av totalt ca 16 000. Och av dessa 16 000 totalt är det bara ca lite mer än hälften som arbetar heltid. Säg att 60% arbetar heltid även av de som är från Malmö 0.6 x 7877 = 4726 personer i heltidsarbete, 3151 i deltidsarbete.

  Ponera att heltid ger 37 000 sek och deltid 50% = 18 500 sek,
  Det skulle ge svenska staten och Malmö stad, per person och månad:

  Heltid, skattekronor per person och månad: 9 185 sek
  Deltid, skattekronor per person och månad: 3731 sek

  Skatteintäkt från heltidsarbetande, totalt: 520 899 720
  Skatteintäkt från deltidsarbetande, totalt: 11 756 381

  Total skatteintäkt om alla Malmös sundspendlare skattat i Malmö: 532 656 101 sek = ca 0,54 miljarder.

  Malmö får idag ca 5 miljarder i kommunalt utjämningsbidrag. Det saknas alltså, även efter att sundspendlarnas fiktiva skattetillskott dragits av, 4,5 miljarder i den kommunala budgeten.

  Betänk sedan att i princip 0 (noll) av de jobb som sundspendlarna pendlar till hade existerat i Malmö, om inte möjligheten att pendla över sundet funnits. Och var köper dessa sundspendlare boende (och skattar på vinster och betalar stämpelskatt), mat (moms), och köper tjänster?

  Snömos och dimridåer att skylla på pendlarna, utan dom hade inte det funnits det masiva inflödet av kapital från Danmark öht. Att danskarna sedan kompenserar Svenska staten med någon miljard spänn per år för dessa pendlare, som svenska staten sedan INTE omfördelar till Malmö, är något som Ygeman et. al. gärna tiger om.

  Vänligen
  Roten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa: http://www.orestat.se/sv/statistik

   Radera
  2. Som jag skrivit om många gångar är pendlarna självklart inte orsak till Malmös haveri.

   Radera
  3. Jag får ursäkta min otydlighet, det är inte dig, Tartarus, jag vänder mig emot utan Ygeman samt tomtarna i Malmö stadshus, som ständigt drar upp dessa pendlare. De beskrivs som parasiter som utarmar stan och är orsaken till underskotten, samtidigt konsumerar de sina löner till största del i Sverige/ Malmö och det är inga jobb som försvinner inSverige pga pendlingen. Att pengarna som DK betalar i kompensation plockas direkt till statskassan och inte når Malmö kunde Ygeman se till att ordna utan problem.

   Vänligen
   Roten

   Radera
  4. Ah då är jag med, trodde jag varit lite otydlig i bloggen.

   Radera
 5. Hej.

  Den historiskt intresserade har mycket av lära av vad som tenderar hända när centralmakten stärker kontrollen över vasaller, utan att leverera belöning i paritet med vad som anses rätt i patron-klient relationen.

  Förhoppningsvis kan kloka krafter utnyttja socialmoderaternas stärkta centralmakt till att skapa lokala slitningar mellan kommun och stat. Partierna kommer att bli allt smalare, och allt mer fyllda av partigängare med sin lojalitet för partistrukturen snarare än hemtrakten. Detta bör påskyndas snarare än motarbetas.

  Troligen är det bästa för Sverige att slitningen stad och land skärps så mycket som möjligt - med den sannolika följden att man rekryterar ordningspolis ur förorterna kring Stockholm, Göteborg och Malmö för en ny polismyndighet; 'för att avlasta den vanliga polisen och frigöra utredningskapacitet hos denna'. Dessa kommer att ha en separat organisation parallell och med möjlighet att trumfa den vanliga polisen 'vid behov' - inte osannolikt under Dan Eliassons ledning.

  Osannolikt? Betänk hur sannolikt vi trodde att Jugoslavienkriget var 1990, eller EG-medlemskapet 1988.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och den gamla polisen som håller på med utredningsarbete behöver ju inte heller bära vapen. Det får den nya parallellorganisationens medlemmar på gatan göra...

   Radera