torsdag 23 februari 2017

Trump & sanningen

Först vill jag be om ursäkt för att det blir lite Trump på bloggen. Till skillnad från delar av media anser jag att Trumps twitter tourette kommer ganska långt ned på listan över viktiga saker som berör oss svenne banan. Muren mot Mexico? Helt irrelevant för oss. Visumpaus? Helt irrelevant. Obamacare? Helt irrelevant..osv. Det som påverkar oss är hans mkt tveksamma hantering av säkerhetspolitiken speciellt i kombination med Sveriges grava misshandel och oförmåga av densamma. Nåväl, detta skall inte handla om Trumps inkompetens inom säkerhetspolitik (dessbättre har han tillsatt "mad dog" Mattis så det finns visst hopp).

Jag tänkte istället kika lite på soppan efter hans famösa uttalande om vad som hände i Sverige. Ett uttalande som sedan modifierades till att handla om Sveriges immigrationspolitik och sen var det vanliga bråket igång. Siffror kastas hit och dit och man dissar hela uttalanden för att det sagts 2016 istället för 2015 osv. Debatten om debatten tar full fart och snabbt har man glömt den avgörande frågan. Hur går den svenska immigrationspolitiken? Tyckomaner från alla håll uttalar självsäkert både den ena och andra ståndpunkten.

Frågan jag ställer mig är. Hur kan de veta detta? Vi har ju inte fått facit än avseende Reinfeldtpuckeln.

 Det vi vet är att kommunerna börjat gå på knäna inom en del områden. Staten har lagt enorma summor på detta. Man har haft rätt dålig kontroll på vilka som kommit. Under 2014-2015 gavs en felaktig bild av politiker och tyckomaner om migrationens vinster och kostnader, ngt som utan granskning, glatt förmedlades av media. Jag anser att media misslyckades kapitalt i ett avseende här. Nämligen att granska makten, man svalde med hull och hår den verkloghetsbeskrivning som gavs från migrationsförespråkarna och förmedlade denna och förstärkte den via sina ledarsidor.

Det man däremot kan göra är att spekulera om hur det kommer gå utifrån kända fakta om immigranternas utbildningsnivå, tillgängliga jobb osv. Ett tips till PwC om man skall göra en ny analys för ngn kommun ;)

Facit kommer sipra ned till oss under de kommande 20 åren. Hur gick det med integrationen, hur klarar sig andragenerationsmigranterna osv. Som ni vet är jag skeptiskt till det offentligas förmåga att hantera detta och tänker emigrera i sommar.

Nåväl, åter till vad som hände i Sverige. 

På inslaget nedan, som sprids av Carl Bildt på twitter kan man lyssna på USA fd fd ambassadör i Sverige. I början är det riktigt intressant om hur information om allvarliga händelser skall förmedlas till presidenten (ej via TV utan via underrättelsekanalerna). Sen påtalar han hur viktigt det är med fakta innan man börjar dra slutsatser och uttala sig. Ett par minuter in efter att han deklarerat att vi i Sverige tagit emot hundratusentals migranter (observera att de talar om migrants ej refugees, dvs inkl anknytningsinvandring som legat på stadiga 35-40k de senaste åren) så säger han att allt är toppen i Sverige. Ekonomin blomstrar, vi har producerat Minecraft, Spotify och skype. Om han menar att detta skett pga migrationen eller trots den låter jag vara osagt.

Den blomstrande ekonomin kan man ju fundera kring. Visst påverkas ekonomin om det offentliga plötsligt lånar hundratals miljarder och plöjer ner i migrationsrelaterade kostnader, men jag ställer mig tveksam om det är en lönsam investering (milt sagt). Vi skapade helt enkelt vår egen lilla lånebubbla och brände pengarna vilket gett ett kortsiktigt uppsving (tror jag). Att koppla Minecraft etc till migrationsvågen är mkt märkligt då jag inte kan se ngt samband överhuvud taget. Jo Notch kunde nog sitta i sin lgh i Fruängen och köra indieutveckling av Minecraft även om vi tagit emot noll migranter, eller dubbelt så många. 


När debatten efter Trumps uttalande plötsligt vreds till migrationsfrågan känns det som att det offentliga Sverige blev samfällt kränkta och eftersom Trump sa det så går alla man ur huse för att säga hur fel han har och att det är tvärtom. Mkt av rapporteringen från utlandet är också fel. Kravallerna i Rinkeby ex har mkt lite med Reinfeldtpuckeln att göra, av den enkla anledningen att dessa inte bor där. Kravallerna där beror istället på tidigare års totala misslyckande att integrera personer boende i dessa områden. 

Det man gör från båda sidor är alltså att ta två olika fakta och koppla ihop dessa, trots att samband saknas. Reinfeldtpucken inte lika med kravaller i Rinkeby. Reinfeldtpuckeln inte lika med minecraft.

Det lustiga är dock att man här hemma numera kan läsa i tidningarna om de svårigheter Reinfeldtpuckeln innebär för kommunerna, för många kommuner är det rent av en katastrof under uppsegling. Men detta glöms snabbt när man ska försvara Sverigebilden utomlands, lite märkligt.

Ett råd till mina läsare, utgå från fakta och dra era egna slutsatser, det är nämligen så att det blandas och ges friskt från alla håll och kanter rörande den brännheta frågan om migration. Finns det verkligen samband mellan olika fakta som presenteras? Exempelvis: Det är upplopp i invandrartäta Rinkeby. Sverige tog emot 163000 asylsökande 2015 och ca 35 000 anknytningsmigranter, alltså var det fel att ta emot närmare 200 000 pers då det leder till upplopp. Fakta stämmer, men samband saknas. Hade man istället sagt: Det är upplopp i Rinkeby och Sverige har misshandlat sin polisverksamhet och sitt rättsväsende undr många år. Här kan det finnas samband. Eller Det är upplopp i Ringeby och Sverige har totalt misslyckats med sin integrationspolitik de senaste 20 åren. Också ett möjligt samband som tåll att undersökas.

Det är ett klassiskt, vanligt och fult knep att koppla ihop ett påhittat samband mellan olika fakta. Detta kan man dock ganska enkelt ifrågasätta om man funderar ett varv.

Nu åter till emigrationsförberedelserna.


8 kommentarer:

 1. visst, man kan tala om semantik, och att rinkebykravaller inte är ett direkt resultat utav den stora immigrationen tidigare år, utan "integration". men dålig integration kommer ur för stor migration. alla vet att trump pratar i stort om dåligt förd immigrationspolitik utan konsekvensanalys som leder till dålig integration och segregation. men det enda de styrande kan göra är att peka på detaljfel och semantik, eftersom det är det enda försvar de har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ingen" förnekar olika fakta som finns, det ohederliga är att dra upp samband mellan dessa. Har inget med sematik att göra.
   Jag håller med om att semantikinvändningarna och den vanliga metadisk om disk är tröttsam, men det var inte poängen med detta inlägg.

   Radera
  2. Den svenska journalistkårens (och till del allmänhetens) fullständiga oförmåga att göra enklare utfallsanalyser förundrar mig. De klarar inte av att göra kopplingen "X leder till Y, om mer X leder det till : ?", men det hindrar dom inte från att på andra områden göra häpnadsväckande kopplingar och slutsatser av typen: "K leder till O, för att undvika O krävs mer K", eller: "X inträffar under samma tid som K, alltså: X = K".

   Avgå alla.

   Vänligen
   Roten

   Radera
 2. Är bara glad att världen fått upp ögonen för att Sverige genomför någon form av experiment som vi inte har en aning om hur det kan sluta. Krigsreportrar skickas till svenska no-go-zoner, kan man annat än garva åt det.

  Om vi verkligen vill hjälpa människor så kan man lyssna bortgångne Hans Rosling som sa ”Vet du att flyktingmottagandet i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen? UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna”.

  Eller ungefär som Tino säger, Sverige har större nettoinvandring än USA har haft som mest, det var runt 1880.

  Har lyssnat extra mycket på amerikansk radio och TV senaste veckan och där hymlas det inte med att det kommer bli probematiskt för sverige om den muslimska gruppen växer mer, en debatt som inte förs i ”seriösa” medier i sverige.

  SvaraRadera
 3. "Vi skapade helt enkelt vår egen lilla lånebubbla och brände pengarna vilket gett ett kortsiktigt uppsving (tror jag)"

  Ja, exakt så! Samma kortsiktiga resultat hade kunnat skapas av t.ex en stor jordbävning, som förstörde en stad. Eller att anställa några hundra tusen personer för att gräva och sen fylla igen gropar.

  Problemet här är att dessa stora investeringar är värre än meningslösa, då de kommer att ge upphov till stora framtida problem. Om staten bara lånar pengar för att anställa folk som gräver gropar, då ökar både BNP och statsskuld. Men det som sker nu motsvarar att man dessutom ser till att lägga plåttunnor med radioaktivt avfall i groparna. När dessa börjar läcka, blir landet obeboeligt.

  Kopplingen mellan upploppen i Rinkeby och reinfeldtpuckeln, är att den förra indikerar vad resultatet av den senare kommer att bli på sikt. Vi kan här se facit av vad relativt liten MENA immigration resulterar i över tiden. Vad väldigt stor MENA immigration resulterar i är då uppenbart, nämligen mycket mer av samma sak som händer om man har liten MENA immigration. I fallet Sverige har immigrationen varit så extremt stor per capita att det är osannolikt att landet på sikt kommer att kunna fortsätta som ett fungerande västland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt facit kommer. Om det blir en karbonkopia av dagens läge eller sämre eller bättre får vi se. Än så länge kan man ju till viss del påverka utvecklingen genom resolut politik, gör man ingenting och kör plakatpolitik i 10 år till så blir nog det ingen rolig utveckling.

   Radera
 4. Tycker för egen del att det är att göra det lätt för sig om man avfärdar Trump som en twittrande knasboll.

  Jag menar nog att twittrandet är betydligt mer strategiskt genomtänkt än det ser ut.

  Det skär igenom och skapar uppmärksamhet. Språket är enkelt och kommunicerar budskapet tydligt även om man inte är insatt eller har begränsade språkkunskaper.

  Han kommunicerar DIREKT och gör därmed MSM obsoleta.

  Han är faktiskt en mästare i direktkommunikation med folket som valt honom (och övriga med). Han är den första som på allvar utmanar MSM och därmed hela det komplex som håller identitetspolitik och "liberalismen" flytande.

  Jag menar att Trump även om han bara är del av ett större mönster kommer att ses som en viktig milstolpe i kampen mot den identitetspolitiska diktaturen, om inte tom en game changer.

  6 10

  SvaraRadera
 5. Sambanden är givetvis komplexa men sammantaget har detta vansinniga massinvandringsprojekt kostat ofantligt mycket. Dessa kostnader bidrar till dålig funktion inom en mängd områden, som t.ex. integration, polisväsende, bistånd...

  Om vi sluppit Reinfeldt-puckeln hade vi åtminstone sluppit de kostnader den fört med sig. Hade vi då istället t.ex. satsat dessa pengar på att utveckla polisens verksamhet i problemområdena hade de kanske kunnat stävja upploppen.

  Dessutom försvåras assimilationen avsevärt av att det rör sig om så ofantliga mängder invandrare. Det är dessutom invandrare eller barn till invandrare som upploppar.

  Så både den gigantiska invandring som pågått under många år och Reinfeldt-puckeln har åtminstone bidragit till upploppen.


  / underhunden

  SvaraRadera