fredag 27 maj 2016

Antalet asylsökande minskar

Dags för en liten uppdatering avseende numerären av asylsökande och en jmf med tidigare år.

Som ni ser nedan är siffrorna för januari-april i år ungefär hälften av samma period förr året. Totalt för perioden är det 34% färre. Där den stora minskningen ligger from februari och framåt. I april var det en minskning med mer än 50%.
Den största numerära minskningen står Syrien, Somalia, Eritrea och Kosovo för. Från Afghanistan & Irak ser vi en ökning. Troligen skall man ta nationaliteterna med en viss nypa salt då många ljög och sa att de var från Syrien tidigare. Antalet Ensamkommande har också fortsatt minskat kraftigt jmf med Reinfeldtpuckeln.

.Asylsökande.

På årsbasis håller jag fast vid min förutsägelse att vi kommer få se färre asylsökande än vad Migrationsverket gissar. Jmf med veckostatistiken för samma perioder under rekordåren 2014 & 2015, ser det ut som en dryg halvering av 2014 år siffror, även när migrantsäsongen börjar på allvar i juni. Det finns dock en del svarta svanar i form av ett nyckfullt turkiet och ett irriterat Grekland. Dock är Balkanrutten stängd för gott då dessa länder inte kommer chansa på att öppna bommarna för transit, då de inte vill bli sittande med svarte Petter.

Antal asylsökande vecka för vecka


Som jag skrivit förut kommer den jättestora "utmaningen" vara att hantera arvet från Alliansen och MPs migrationsexperiment, dvs rekordåren 2014 & 2015. Avvisningar & återvändandebidrag för frivilliga återvändare måste stå som spön i backen de närmaste 2-3 åren. Oavsett detta kommer dock kommunerna över hela linjen drabbas svårt ekonomiskt, direkt (eget mottagande) eller indirekt (transfereringar) fr.o.m 2018-2019 och framåt.

Senare idag kommer ett spännade inlägg om hur man kan ta en kommun i öret när vi återvänder till Danderyd i ett nytt inlägg om kommunpaniken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar