onsdag 25 maj 2016

Heja Hanif?

Det har knappast undgått någon att Hanif Bali (M) fick silkessnöret igår.

Hanif uttrycker sig gärna och mkt via twitter och skräder inte orden, vilket säkert kan vara öite nervöst för partiledningen. Den halvofficiella anledningen till petningen vr tydligen att han röstade mot partigruppen i folkmordsfrågan. Jag kan förstå att det krävs viss röstdisciplin i riksdagen om man skall vara ett seriöst parti, men å andra sidan måste man också få röst enligt sin övertygelse, annars borde man avgå om partiet inte tycker som en själv.

Vänstern med Aftonpravdan i spetsen har drivit en rätt hetsk kampanj mot Hanif, om detta påverket AKB är oklart, oklart är även om hon länge stört sig på Hanif och nu tog chansen till petning. 

Jag är dock övertygad om att Hanif kommer komma stärkt ur detta och på sikt kommer få en starkare ställning inom M. Det är ju uppenbart att AKB ruvar till 2018 och då hoppas ta hem en enkel seger, frågan är hur skutan ser ut då. Ladan lär iof vara garanterat tom. 

Gällande Migrationspolitiken är det mkt tråkigt att Hanif "tappar" detta område då han fört fram en hel del vettiga åsikter i frågan. Framförallt rörande ensamkommande "barn".

Jag tror han blev petad för att AKB vill ligga lågt i opposition och låta regeringen köra bort sig i två år till. Hur man kan tänka så kortsiktigt för ett land är riktigt dåligt, det enda rätta måste vara att få till en förändring så snart man kan, om man inte ägnar sig åt kvartalspolitism, vilket Moderaterna synes göra.

Många har skrivit om denna lilla "affär" för er som är intresserade finns en liten länksamling nedan.


http://iotakt.se/blogg/knapptryckarkompaniet/

http://ledarsidorna.se/2016/05/genialt-eller-nat/

http://www.expressen.se/nyheter/moderater-petas-efter-att-ha-rostat-mot-partiet/
21 kommentarer:

 1. Notera att även Niklas Wykman och Finn Bengtsson röstade för att benämna ISIS avskyvärda aktiviteter för folkmord. Wykman har förlorat sin plats i skatteutskottet och är inte längre moderaternas talesman i skattefrågor. Finn Bengtsson har (hittills) inte blivit av med några uppdrag, men det beror sannolikt inte på att han fått rollen av moderaternas certifierade dissident, utan att han endast är suppleant i två utskott.

  Wykman har knappast jagats av vänsterskribenterna - åtminstone inte på samma sätt som Bali - och därför får man nog hitta en annan förklaringsmodell till utrensningen.

  Varför anser moderaterna att det var så viktigt att inte uttala sig mot det pågående folkmordet i mellanöstern?

  Definitivt frågor som bör ställas till den moderata partiledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AKB satsar på att locka nya väljargrupper med en kommande partiombildning till MISIS

   Radera
  2. Utlandssvensk25 maj 2016 13:24

   Niklas Wykman var ordförande för MUF och är en fullständigt skogstokig immigrationsextremist. Under hans ledning tog MUF 2009 beslutet att verka för helt fri invandring till Sverige:

   "Moderata ungdomsförbundet vill att Sverige ska öppna gränserna och införa fri invandring.
   Det beslutades under söndagens under organisationens arbetsstämma på Ekerö utanför Stockholm i söndags.
   Förslaget kom från Jacob Lundberg, Skellefteå.

   Beslutet på MUF:s arbetsstämma var enhälligt."

   http://www.folkbladet.nu/155161/muf-for-fri-invandring-efter-skellefteaforslag

   Alla som överväger att lägga sin röst på M bör inse att det finns gott om sådana figurer i partiet.

   Lite mer från Wykman:

   "Enayatullah Adel har två månader kvar till studenten och jobbar extra som telefonförsäljare. Efter fyra år i Sverige har han lärt sig tala svenska, skaffat sig ett jobb, fått många vänner och lärt sig skratta igen. Hans bror blev mördad i Afghanistan efter att ha varit engagerad i kriget mot talibanerna. För honom är inte bara Afghanistan ett land i krig, utan också en plats där han är i stor personlig fara.

   Nu ligger hans liv och framtid i dina händer. Att utvisa unga människor som vill bygga ett liv i Sverige är dåligt för landet. Att utvisa människor till länder där det råder krig och platser där det är fara för den personliga säkerheten är fruktansvärt. Att utvisa Enayatullah Adel är oförenligt med de moderata idéerna.

   Detta är ingen budgetdiskussion, det handlar om en ung människas liv."

   http://www.mynewsdesk.com/se/muf/subjects/flykting-migrationsfraagor   Radera
  3. Håller helt med vad gäller Wykman. (Balis tidigare åsikter kände jag inte till - tack för upplysningen.)

   Men det stärker min känsla att detta inte har någon vänsterkritik (se Fnordspotting) eller önskan att ligga lågt (Mensanen) att göra. Varför då kasta ut en så "god" person som Wykman?

   Nej, förmodligen är det tecken på en maktkamp inom moderaterna eller så har AKB blivit lovad någon förnämlig position av Wallström om Sverige hamnar i säkerhetsrådet och sådant får inte hindras av olydiga små riksdagsledamöter.

   Radera
  4. Utlandssvensk25 maj 2016 14:03

   @ ProfessorPelotard,

   Angående varför AKB agerar som hon gör, är min gissning att det finns en uppgörelse mellan henne och Löfven, där hon har förbundit sig att inte fälla sossarna nu mot att de sen ska stödja henne efter 2018. Troligen ingår där också planer på att eliminera SD som politisk kraft innan "valet" 2018.

   Bakgrunden till denna tro är:

   - AKB var ute direkt efter att DÖ föll och ville ha en ny uppgörelse.
   - En sådan hemlig uppgörelse skulle förklara Alliansens totala ovilja att fälla regeringen
   - SD utgör ett potentiellt existentiellt hot mot hela sjuklövern och det ligger i deras starka egenintresse att eliminera detta.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. OK! Så de tre frondörernas egentlliga brott var att de röstade ja till en motion som stöddes av sd. Det är det som ingen - absolut ingen - ny-moderat någonsin får göra. (Dvs om inte s röstar på samma förslag - se kommande NATO-omröstning.)

   Man trodde att ett sådant förhållningssätt, dvs att avstå från att rösta på något man tror på bara för att någon man inte tycker om röstar på samma förslag, var förbehållet v och andra extremister. Men det kan mycket väl vara förklaringen till moderaternas beteende.

   Att AKB lever i tron att en DÖ2 ska garantera henne en statsministerposition efter nästa val. Hon är därför både patetisk och komisk när hon i intervju med Expressen framhåller att det är väljarnas önskan att det största partiet (ja, hon sa partiet, inte blocket) ska regera.
   Är människan helt ovetande om att sd mycket väl kan vara största parti efter nästa val? (Hon gör ju sitt till för att att öka sannolikheten för det!)

   Radera
  7. Utlandssvensk25 maj 2016 23:29

   @ ProfessorPelotard,

   Här kan man höra vad Hanif hade att säga om ensamkommande inför valet 2010:

   https://www.youtube.com/watch?v=yZ20PDJtZJY

   Kortfattat säger han att de ska ut i alla kommuner och att inga ska utvisas. Frågan om tvångsplaceringar drev han sen hårt och länge.

   Radera
 2. Utlandssvensk25 maj 2016 12:38

  "Gällande Migrationspolitiken är det mkt tråkigt att Hanif "tappar" detta område då han fört fram en hel del vettiga åsikter i frågan. Framförallt rörande ensamkommande "barn"."

  Hanif var en av de absolut mest utpräglade yrkessnyftarna vad gäller ”ensamkommande” under många år. Han bidrog högst påtagligt till att antalet fick växa till de extrema nivåerna som vi såg under 2014-2015, trots att alla problem (ljug om ålder, kostnader, etc) var helt uppenbara redan 2006.

  Så här skrev han 2009:

  "Ingen kan vara så ensam, så ledsen och så utlämnad som det ensamkommande flyktingbarnet. Därför är jag stolt över Sverige varje dag, inte för att vi är perfekta, utan därför att vi orkar bry oss."

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12112392.ab

  Hanif var även den som mest aggressivt drev linjen att ”flyktingar” skulle tvångsplaceras i alla kommuner samt ältade länge det reinfeldtska mantrat att det inte spelade någon roll vilka som kom eller hur många, det enda relevanta var ”integrationen” och om man bara tillämpade arbetslinjen fullt ut skulle allt ordna sig.

  Sen bytte den gode Hanif totalt åsikt efter valet 2014! Vilken märklig slump, eller hur!

  Inse att Hanif Bali är en till 100% typisk nymoderat, dvs, han tycker det han tror kommer att gynna honom mest vid varje given tidpunkt, inget annat. Att han hamnar i problem nu beror med all sannolikhet bara på att han hade felbedömt hur AKB skulle reagera, vilket i och för sig är förståeligt eftersom ingen nykter person rimligen kan begripa vad den tanten vill.

  De nya moderaterna är en helt renodlad styggelse och ingen rörelse har någonsin orsakat större skada för Sverige. ALLA som satt i det partiet under Reinfeldts styre måste bort permanent och de ledande företrädarna hör hemma inför domstol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet att Hanif & många andra bytt fot, men hellre en Hanif som är för medicinska åldersbestämningar än ngn som inte är för det.

   Radera
  2. Utlandssvensk25 maj 2016 16:07

   @ Tartarus,

   Poängen är att hans trovärdighet är noll och att du absolut inte kan lita på honom.

   Folkpartiet har hållit på med detta spel i årtionden, dvs. man kom med diverse "hårda" utspel angående immigration när det inte satt vid makten för att sen alltid helt släppa det när de var i regeringsställning. De senaste var väl när Ullenhag kom ut som förespråkare för att förbjuda tiggeri, efter att helt maniskt ha gjort allt för att maximera inflödet av romer tidigare.

   Men mycket hög sannolikhet gör M nu samma sak. Om de återkommer i regeringsställning kommer de sen att, som vanligt, göra upp med MP om mer inflöde. Att tro något annat är klassiskt svensk naivitet när den står på topp.

   OM de verkligen ville göra något kunde de göra upp med SD nu. Att de inte gör detta borde vara bevis nog för att de inte menar allvar.

   Radera
  3. Moderaterna har onekligen en del förtroendekapital att ta igen.

   Radera
 3. Att en nymoderat är en nymoderat, är inget nytt, vilket gäller de flesta som är fostrade i MUF sedan FMS-tiden. Gergils och Tritnaha redan på 80-talet. (även om Gergils sedermera nyktrade till från den värsta svampröken. Den fanatiska inställningen om en helt fri värld utan gränser slog nog mer rot under tidigt 90-tal när muren föll och de frihetliga idéerna slog rot även utanför fredsrörelsen och die grünen. Sedan sammansmälte sannolikt detta med farbror Kalles visioner om en Europeisk nation, vilket nog inte för sägas vara ett nymoderat projekt utan ett arv från lärdomarna efter 1a V.K.

  Till detta kommer den berömde opportunismen, och när S och mp körde in i bergväggen, krockade med verkligheten, kunde nog inte moderaterna ligga kvar i samma fåra, utan det blev en anpassning, i spåren efter att moderaterna började falla (i samband med sviterna efter Kristina från Duvemåla) där SD började nå oanade höjder.
  Det är ju s+m anpassning till FP/mp politiken avs migration som är grunden till att SD fått stadig luft under vingarna.

  SCB-PSU
  maj -16-----? gissningsvis runt 23
  nov-15 23,5
  maj-15 25,6
  nov-14 24,2

  2014...23,3
  2010...30,1
  2006...26,2
  2002...15,3
  1998...22,9

  S.W

  SvaraRadera
 4. Vad avser petningen är det nog inte svårare än att hela partisystemet kräver absolut lojala knapptryckare, och lojalitet mot den store ledaren. Akb var synnerligen lydig och lojal knapptryckarchef under Rajrararararajrajrarajraj.

  Den nyutnämnda knapptryckarchefen sitter i samma vinnarposition som akb gjorde, dock är partidisciplin något mindre viktigt i opposition.

  När det visar sig att två starka Riksdagsmän, tillika nymoderater, visar prov på självständigt tänkande följt av handling, måste så klart partipiskan vina - visa gruppen vem som bestämmer, annars försvinner ledarens auktoritet, och det förekom ju vissa upprör även mot hövdingen.

  Ann-Marie Paulsson i knapptryckarkompaniet:

  ”Vad tror ni att ni är?
  Ett remissorgan?
  Som får tycka vad ni vill?"

  "Ni är här för att genomföra
  regeringens politik och
  inget annat.”


  Wyman + Bali visste mycket väl vad de gjorde, de bröt den heliga regeln, och visade att de vågade utmana ledaren - hon som bestämmer, och det blev en tydlig konsekvens, det interna regelverket säger att man ska kvitta ut sig från omröstning om partilinjen strider mot samvetet, och att de som bryter detta och röstar efter övertygelse, får en utvisning, (det är inte konstigare än gult kort i fotboll eller två minuter i hockey) Ungtupparna valde att utmana ledaren, och ledaren följde regelverket, sådant händer inte i s, möjligen mp.

  Karl Sigfrid, riksdagsman från Solna var den sista moderaten som stod fast vid motståndet till FRA-lagen:

  Fredrik Reinfeldt:

  ”Alla har nu godtagit regeringens förslag.
  Det är du – bara du – som är ensam kvar.
  Det är på dina axlar som regeringsmakten vilar.
  Det är du – bara du – som förstör för miljoner människor."

  "Du är den svaga länken! Ska skottet mot regeringen
  komma inifrån? Från en av de egna?
  Tänk efter vad du gör!”


  Att agera självständigt i en fråga som är självklar, folkmordet var politiskt helt ofarligt, (till slilnad från FRA) Herrarna har dessutom rätt, det var nog mer ett prov på att visa lite maktutmaning (likt disidenten Reinfeldt (1994 till 1999) att agera efter vad man tycker är rätt och riktigt)

  att handlingar ska vara en konsekvens av det ethos vi förfäktar)
  att dubbelmoral är både förkastligt (i sig självt) och vad värre är, leder till förryckta förljugna beslut av politiska eliter,
  (vad moderaterna förr förknippade med vanartskommunism :-)

  Detta (ärlighet) är inte riktigt verkligheten inom politiken,
  det är en lite annan värld:

  ”Välkommen till den djävligaste av alla djävliga världar!” förklarade Bo Södersten (s) för Anne-Marie Pålsson när hon bestämde sig för att kandidera till riksdagen för moderaterna 2001. Efter åtta år i riksdagen ger Anne-Marie Pålsson Södersten rätt.

  Snaphanen, som nog inte är helt salongsfähig, skriver underhållande om turerna kring FRA, som ju blev en nödvändighet efter att man släppte gränsen mer eller mindre fri, var enda kotte är totalövervakad, i parti och minut, genom att vi inte kan göra någonting utan storebror Interet. Vad det leder till vet ingen, vad som händer om ledaren blir riktigt ond.

  http://snaphanen.dk/2011/12/04/sondagskronika-reinfeldtlabyrinten/

  S.W

  SvaraRadera
 5. ...och på det spekulativa (retsamma) planet går det redan nu att
  dra preliminära slutsatser om vart opinionen är på väg:
  Genom att extrapolera in juni och dra att snitt av april, maj, juni.

  (om ytterligare tre månader har det inträffat nya näradödenupplevelser (för det politiska systemen), för vem hade januari till mars, kunnat förutse att en Hitlerturk på Sergels torg som krigshetsade mot Armenier, skulle påverka hela regeringen (och hela den politisk/journalistiska diskursen), och vem hade sedan kunnat förutse att de etablerade partiera stoppar huvudet i sanden avseende pågående utrotningskrig (genocide) av minoriteter i Sveriges ädla Riksdag, som vilar på en stadig Svens genuin värdegrund. Våra ledare kan verkligen få oss små människor att känna och verkligen "Svenska" (undflyende flata skenheliga)

  varför det mest
  blir en trivial förströelse) att dra de slutsatser som faller den egna tankebubblan mest på läppen:

  låg = skop, sifo, ipsos, demo (de fyra som mäter SD lägst)

  hög = Novus, Inizio, Sentio, Yougov (de fyra som mäter SD högst)

  alla = snittet av alla fyra för q2

  vilket övergripande brukar hämna relativt nära SCB.

  Beroende på, givet att summan av kardemumman ska bli 100 % (procent = 100-del :-) så kommer detta med nödvändighet att påverka andra partier, dvs mäts SD lågt (magiskt tänkande) -->
  så kommer andra partier att få högre sympati-andel,

  mäts SD högt, magiskt svart tänkande... -->
  så kommer några andra partiers sympatiandelar att bli lägre,
  frågan är då vilka...?
  S.W

  SvaraRadera
 6. --------q2----q2-----q2
  --------låg---alla---hög

  M.....26,1....24,6...23,2 (Ipsos högst; 27,3%: Sentio lägst på 21,6)
  C......6,7....6,6.....6,6
  L......6,3....5,8.....5,2
  KD.....3,9....3,9.....3,8

  Alli..43,0...40,9....38,8
  CLK...16,9...16,3....15,6

  Som synes ett spann på ca 4,2 % (för q2) mellan låg och hög,
  vilket innebär att osäkerheten är fortsatt stor, dvs det kan slå hur som helst i ett verkligt val.

  Noteras att Moderaterna, skiljer 3 % mellan hög och låg, och att C och KD ligger tämligen stabilt med L verkar vara lite svårmätbara.

  SD....16,5...18,7....20,9
  MP.....4,6....4,5.....4,3

  SD svajar 4,5 % vilket förefaller rimligt,
  SD utgör hela osäkerhetsmomentet, både mätningsmässigt,
  men även opinionsmässigt, eftersom politiken så tydligt
  tidigare definierat sig utifrån att inte vara SD, med
  det nu råder ett behov att förklara vad partierna tycker,
  utifrån argument som står på sig själva (vald fakta) oavsett
  "guilt by association"

  MP ligger stabilt oavsett hög eller låg,
  och mäts därmed relativt pricksäkert,
  vilket verkar rimligt.

  S.....25,2.....24,9.....24,6
  V......7,7......7,8......8,0

  S+Vp..32,8.....32,7.....32,5 (staedy as a rock)
  Svmp..37,4.....37,2.....36,9 (se ovan)
  SvmpF.39,6.....39,3.....38,9 (se ovan)

  Här är väljarna alltså inte riktigt lika flyktiga,
  beroende på vilka institut/(intressen) som mäter, vilket ju onekligen innebär att vänsterväljare trots allt går att
  lita på lite mer ;-)

  Fi 2,2 2,1 2,0
  övr 1,0 1,2 1,3
  Sum 3,1 3,2 3,4

  Som synes verkar det Fi och övriga sympatier ligga stabilt och förutsebart. S.W

  SvaraRadera
 7. Jämförs nu blocken:

  -------låg------alla......hög

  SvmpF..39,6.....39,3.....38,9 diff = 0,7 (39,6 - 38,9)
  Alli...43,0.....40,9.....38,8 diff = 4,2 (43,0 - 38,8)
  Diff----3,4------1,6------0,1

  Alliansen sopar banan med S+V+MP+Fi givet det magiska tänkandet att SD mäts lågt enligt skop, sifo, ipos, demo.

  Å andra sidan, eftersom det är så vansinnigt spännande med ovisshet och villrådiga nymoderater, innebär medelvärdet för q2 hög från Novus+Inizio+Sentio+Yougov att valmanskåren mellan höger och vänster ligger tämligen exakt på 39 % (dvs om det so är så osannolikt att det inte kan hända, att de som mäter SD högt, skulle ha en poäng, så är valet inte direkt avgjort :-) i synnerhet inte om akb fortsätter att dansa förföriskt i riktning mot de realistiska visionärerna, för nog måste detta tillfälliga flyktingstopp snart hävas, nog är krisen över redan till hösten.


  --------låg-----alla------hög
  M+SD....42,6....43,3.....44,1---diff låg / hög = 1,5% (blå-gul röra)

  S+SD....41,6....43,6.....45,5---diff låg / hög = 4% (röd-gul oröra)

  diff:....1%.....-0,3%....-1,4% (liten diskrepens)


  --------låg-----alla------hög

  M+SD.....42,6....43,3.....44,1 (inte i närheten av 50 %)
  S+SD.....41,6....43,6.....45,5 (inte i närheten av 50 %)
  snitt----42,1....43,5.....44,8

  S+M------51,2....49,5.....47,8% (M+S hög = under 50 % :-)
  Fortsätter magin mot nollpunkten så har S+M snart 40 % tillsammans.

  Diff:...9-10%.....6%.......2,3%
  TIO PROCENT---------TVÅ %
  för Låg-------------för Hög,


  Stor mätbar osäkerhet mellan S+M relaterat till S+SD eller M+SD, i fråga om de fyra institut som mäter SD lågt resp högt, det kan slå sjövilt. Det enda vi vet är att fortsätter de dansa med mp, så kommer de att fortsätta befinna sig i en miljö där är ont om syre, med försök att svälta ut varandra. S.W

  SvaraRadera
 8. SD utgör helt enkelt en större osäkerhet för mymoderata opinionsanalytiker att dra analyser på, det finns mer utrymme för misstag (en Sahlinare) inom M än för S, pga oberäkneliga väljare. (det gör valet mycket mer spännande), dvs nymoderaternas idé att vara Mädchen für alle, kan både ge vinst, men kan samtidigt ge en Lundgren :-) och vore man själv i ungmoderaternas kläder och hade planer på att sno makten 2022 (personliga maktsträvare), så vill man så klart inte regera 2018 - 2022 heller, utan göra en Reinfeldtare, och ligga och lura i vassen, efter att det visat sig att en alliansregering 2018 - 2022 i minoritet, dvs under 50 % inkluderat grönmögelost, inte heller blev helt lyckad...Jo, Reinfeldts efterlämnade skräckkabinett kommer inte att få det helt enkelt trots den svaga S-ministären. och ännu roligare blir det om Jonas S fortsätter sin solokarriär som statsman, och gör en Gudrun 2002, närmare 12 %, (givet att S positionerar sig rätt, och Sverige dräller av missnöjda 40-talsiter som känner sig svikna av den nya världsordningen, det kan bli succé.

  Tydligare avs q2 2016 (dvs snart halvvägs)

  M+SD - S+SD

  diff:----1%------0,3%-----1,4% (jämna siffror mellan hög och låg)

  (M+S)/2+SD - S+M

  diff:...10%------6%-------2,3%

  Det är här det slår, de som mäter SD lågt (magiskt tänkande) får en relativt stor osäkerhetsmarginal när S+M adderas, eftersom trenden ser ut att S+M fortsätter ner under 50 % för de som möter SD hög.

  ........q2......q2
  --------låg-----hög

  M+SD....42,6 vs 44,1.....innebär 1,5 % mellan låg och hög)-->

  korrelation av var den största villrådigheten återfinns:-)
  Dvs blå-gul röra :-)

  Det förefaller strömma lite mellan SD och M vilket ger en hypotes om "nymoderata" (egentligen en vilsen missnöjd "borgerlig" revolutionär klass) vars vilsenhet kanske kan identifieras som:

  - före detta sossar (som tog steget till det nya arbetarpartiet -06)
  - cyniska marginalväljare som vill skicka signaler
  - tradmoderater vilka ogillar det gröna nyliberala arvet (protest)
  - allmänt oroliga/vilsna människor som är missnöjda med hela den rådande politiska eliten.
  - de EU-skeptiska

  --------låg-----hög
  S+SD....41,6 vs 45,5 (hoppsan, här slår det 4 %)

  Eftersom S är stabila mellan låg och hög, så är diskrepansen för summan av s+sd svårmätt, innebär att den politiska instabilitet som råder avs väljarnas gunst har en slagsida (ställningskrig) som är större avs spill mellan SD och Nymoderaterna, än mellan S och SD.
  (dvs de fula nationalistiska tankarna som förr representerades av folkhemmet, har nu lättare att slå rot inte bland de borgerliga, utan bland de väljare som inte är kvar hos S (eftersom den EU-missnöjda (vänstervänsterrösterna) knappast spiller till SD, medan de EU-missnöjda vänsterrösterna redan spillt över.

  Det är rimligt att anta /hypotetiskt) att S i sin misär och sitt erbarmliga opinionsläge till trots, har större potential att sno röster från SD (eftersom S inte har samma schizofrena position som nymoderaterna (givet att identitetsvänstern och Sahlinisterna ligger lite lågt, och givet att nymoderaterna fortsätter vara vaga med ordning, reda och försvar. S.W

  SvaraRadera
 9. Slutligen (något retsamt)
  givet det magiska svarta tänkandet,
  dvs att SD de facto är större än vad de policyprofessinella opinionsexperterna vill tro, dvs att det otroligt nog skulle ha skapats en ny kull av potentiella latenta SD sympatisörer, som drar vapen, om det inte vänder, vad man nu är missnöjd med, kanske arbetsmarknaden, skatten, bostadskön, säkerheten eller bara den eller mer försämrade kommunala servicen och fortsatt fritt fall för skolan. (det kan ju vara så att våra politiker som anses vara ansvariga för vårt läge, även fortsättningsvis saknar lösningar.

  Dvs vi talar om Österrikeskolan, flykten från etablissemanget.

  .........q2...........q2
  ---------låg---alla---hög
  S+M.....51,2...49,5...47,8
  SD......16,5...18,7...20,9 (21 % är inte lite om det värsta skulle vara framme, dvs vardera blocket runt 40 % och Mp skvalpande runt 4,5 % Parlamentariskt toppenläge, inför en osäker ekonomisk framtid.

  Det går alltså utför....för S+M?

  År----S+M

  1982----69,3% året då Fp marginaliserade sig efter Ullsten/Ahlmark)

  1985... 66,0 % året då C marginaliserade sig och gjorde en Ullsten.

  1988...61,5 % (året då moderaterna sköt sig svårt i foten)

  1991...59,6 % året då farbror Calle blev statschef mha Bert+Ian

  1994...67,6 Kung Carlssons återkomst. Småborgarna backar 6 %

  1998...59,3 % HSB näradödenupplevelse, Gudrun (Fi) drabbar moder Svea

  2002...55,1 % (m+C=21,5% Fp+Kd=22,6% varpå Reinfeldt får en idé)

  2006...61,2 % Alliansen egen majoritet (HSB är trött)

  2010...60,7 % Sahlinismen skjuter S i sank, varpå nya M regerar)

  2014...54,3 % Reinfeldt upprepar Sahlinaren, (så klart...)

  2018...48 % Gissningsvis

  enl Österikeskolan, kommer de två stora att triangulera för att knipa kungen och drottningen, varpå populismens missnöjde växer, samtidigt som SD börjar bli smågiriga och börjar se om sitt hus i jakten på att normalisera sig inför valet 2022 för att regera.

  Fortsätter flykten från våra två statsbärande partier, dvs det kan bli fråga om flykt inte bara till SD utan även till andra partier, så balanserar akb lite farligt :-) S.W

  SvaraRadera
 10. ----------q2-----q2-----q2
  ..........låg....alla...hög

  CLK.....16,9....16,3....15,6 (busjämt)
  gap------2,5-----1,9-----1,3
  MpVFi...14,4....14,4....14,3 (knasjämt)


  ----------q2-----q2-----q2
  ..........låg....alla....hög

  m+SD......42,6...43,3....44,1
  Gap--------0,9...-0,2....-1,4
  S+SD......41,6...43,6....45,5 (på väg mot 50 %...? :-)


  ----------q2-----q2-----q2
  ..........låg....alla...hög

  Allians...43,0...40,9...38,8 (diff på 4,2% = väldigt spännande...:-)

  gap........3,4....1,6... -0,1 (och slutsatsen blev...? flört med mp)

  SvampF....39,6...39,3...38,9 (helt ospännande, inga mätfel här)  Alli+sd....59,4....59,6....59,8 %

  gap---------3,4-----1,6....0,0-----Dött lopp avseende q2 hög :-)

  SvampF+SD...56,1....57,9....59,8 %


  Vad säger man?
  Jo, DÖ lever i högsta välmåga, nymoderaterna har kommit fram till att landet inte går att regera med majoritet utan SD och ska nu fortsätta flörten med mp (eventuellt för att krama partiet ut ur Riksdagen).

  Till sommaren börjar mer inflödet av migranter, svårigheterna att åtgärda de problem i vi har (arbetsmarknaden) med tilltagande ökad social ojämlikhet, bollen är fortsatt väldigt rund, eftersom elefanterna i rummet ska försöka lösa kommande utmaningar i samråd med mp, och utan att kunna få majoritet för sin budget 2018 - 2022, det kommer alltså inte att blir bättre (mer stabilt) och då kommer inte regeringarna kunna fatta obekväma beslut, och då kan det finnas utrymme för BF att börja nypa röster från nya M naturligtvis, men det finfina med detta är att det kan blöda även för KD, C och L, och där är Alliansen möjligtvis lite sårbar :-)

  Det kan förekomma spår av spekulativa världsfrånvända påhitt avs ovan, eftersom datat bygger på en antagen trend för juni, som bygger på data från april och maj, varpå snittet för q2 rymmer lite osäkerhet, (utöver osäkerheten per se att mäta opinioner)

  Vad som är säkert är att andelen marginalväljare som väljer mellan rött eller blått minskar, i kraft av att att missnöjet med den etablerade politiken växer, där frågor om EUs framtid definitivt kan påverka sakernas tillstånd i positiv eller negativ riktning, beroende på hur det går med Brexit, kommande val i Tyskland och Frankrike, BIG-PISS och ekonomisk utveckling i norden. S.W

  SvaraRadera