söndag 29 maj 2016

Den ändrade migrantrutten

Likt vatten rinner flyktingströmmen där det finns minst motstånd.

Som jag förutspådde i min förutsägelse för 2016 har migrantströmmen till Italien ökat avsevärt, med de påföljande båtkatastroferna. Det är ju nämligen som så att alla flytetyg som lycks ta sig ut till havs blir räddade av EUs marina styrkor. Detta får naturligtvis som följd att allt som flyter används och kommer användas för att ta sig en bit ut och bli räddade till Italien.

Det vi ser nu är dock bara början på den nyagamla migrantrutten mot Italien, där den enda begränsningen är tillgången på gamla båtar. Troligen kommer flyktingsmugglarna dammsuga Libyen på allehanda flytetyg. Fiskarna kommer sälja sina båtar till smugglare då man på ett bräde kan få en i Libyska mått mätt stor summa för sin båt. Den lokalfångade tillgången på fisk kommer minska i Libyen, vilken kanske är ett mindre problem i sammanhanget.

Italien kommer tröttna och på sikt kommer man börja diskutera avvisningar till Libyen, vilket är enda sättet att få slut på båtkatastroferna. Detta förutsätter dock att det blir lite mer stabilitet i Libyen, vilken det inte kommer bli på länge. Men det räcker att ha en part att förhandla (muta med EU pengar) med och nå en deal om avvisningsplatser.

Men som sagt, först kommer det bli värre (mängden sjövärdiga båtar borde väl minska och antalet migranter öka).13 kommentarer:

 1. Utlandssvensk29 maj 2016 14:54

  "Italien kommer tröttna och på sikt kommer man börja diskutera avvisningar till Libyen, vilket är enda sättet att få slut på båtkatastroferna. Detta förutsätter dock att det blir lite mer stabilitet i Libyen, vilken det inte kommer bli på länge. Men det räcker att ha en part att förhandla (muta med EU pengar) med och nå en deal om avvisningsplatser."

  Italien har länge haft sådana avtal, men EU har alltid varit emot dem. Under Gadaffi hade man välfungerande system med direktavvisningar till Libyen av alla MENA figurer som kom med båt. Sen kollapsade detta när "rebellerna" tog över och vi fick då den första större krisen i Schengen när flera länder införde, eller hotade att införa, gränskontroller.

  Men de ständigt pragmatiska italienarna lyckades dock att få till ett nytt avtal med Libyen och lugnet återställdes.

  Fast man ska hålla i åtanke att Sverige på ett dramatiskt sätt har märkt ut sig i kritiken mot Italien för dessa avtal. Förolämpningarna som vi har slungat ur oss har varit helt overkliga och detta har absolut noterats i Italien. De hatar oss och tycker att det är extremt roande att Sverige nu håller på att begå självmord. Från deras perspektiv är det helt rätt åt oss.

  Min gissning är att italienarna kommer att börja dela ut tågbiljetter norrut till migranterna. Det har man gjort förr och man kan nu bara lägga till ett informationsblad om vad man ska säga för att komma till svenska gränsen.

  SvaraRadera
 2. Ja, de som avvisas till Italien från Sverige (flygs dit) släpper Italien tillbaka norrut så fort de landar. Men om vi säger att Italien täpper till, var kommer strömmen rinna då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk29 maj 2016 15:39

   " Men om vi säger att Italien täpper till, var kommer strömmen rinna då?"

   Tja, Spanien täppte till mycket effektivt för länge sen, även då med sedvanliga protester från svenska gråterskor.

   Grekland har vi väl alla läst om till utmattning och det förefaller väl vara någorlunda stopp där nu, även om det säkert kan ändras.

   Jokern i leken är kanske Ryssland? Det stora inflödet till Sverige de senaste åren förefaller vara Afghaner från läger i Iran. Landvägen från Iran till Ryssland är troligen inte så svår om man har lite pengar.

   Ryssarna kunde sen låta "flyktingarna" ta båtar från S:t Petersburg eller Kaliningrad. Äntligen skulle Sverige då få sin alldeles egna kris med flyktingar som dör på havet! Det kunde bli en rejäl nytändning för alla godhetsapostlar! Och ryssarna är minst lika trötta som alla andra på de ständiga svenska moralkakorna, så de skulle väl också finna det hela väldigt roande.

   Radera
  2. Hej.

   Vad sägs om följande:
   För att orsaka fortsatt destabilisering i Östersjö-staterna slussas 'flyktingar' via Ryssland till lämplig gräns in i EU.

   Vad skall Estland, Lettland och Litauen göra om 250k afghaner och andra knackar på? Vad skall Finland göra?

   Särskilt om Ryssland säger att dessa skaror inte är välkomna till Ryssland eftersom de alla angett klara papper (som tyvärr tappats) på att de är på väg till EU-stater.

   Destabilisering till ett lågt militärt pris, och effekten kommer att spilla över på Polen, och kaskadeffekten in i EU lär inte vänta på sig.

   På det svara mina mer öppenhjärtade bekanta: "Voffor skulle di vilja göra på detta visset?"

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. Utlandssvensk29 maj 2016 21:32

   "För att orsaka fortsatt destabilisering i Östersjö-staterna slussas 'flyktingar' via Ryssland till lämplig gräns in i EU."

   Jo, det är så klart ett alternativ. Fast de gamla östländerna är inte så blödiga och lär nog försöka att sätta emot. Om man däremot sätter migranterna på båtar mot Sverige, lär inte svenskarna göra någonting. Att utvisa till Ryssland vore helt klart uteslutet, eftersom man sen tidigare tom. vägrar att utvisa till vissa EU länder pga. att dessa inte anses vara "humanitära" nog.

   Men visst vore det ett passande slut för Sverige? Efter 40 år av hårt arbete skulle vi äntligen få vår helt egna humanitära katastrof, med båtflyktingar och allt!

   Radera
  4. Hej.

   Blödig eller ej: jag betvivlar att någon befälhavare i något land i Europa skulle ge order om verkanseld rakt in i en folkhop omfattande tusentals civilister i färd med att forcera gränsen.

   Och där går stridslinjen: håll gränsen med alla till buds stående medel, inklusive de värsta tänkbara eller stå och se på medan stängsel rivs och väghinder lyfts åt sidan. Båtar kan visserligen uppbringas och bogseras tillbaka, men sedan då? Sedan blir det 'arga leken' mellan två länder om vem som skall bli sittande med båtflyktingarna.

   Att gemensamt anskaffa skrotfärdiga fartyg och fylla dessa med folk för bogsering till Libyen/Algeriet (laglöst land kan ju betraktas som Terra Incognita) varvid fartygen strandas och görs odugliga. Upprepa tills effekten uppträder.

   Men skulle ordningsmakt och försvar följa sådana order? Skulle soldaten vara beredd att trycka av om soldaten inte marinerats i träning som motiverar och rättfärdigar detta agerande?

   Sveriges öde är nog de facto i andras händer, och frågan är vad EU och Ryssland anser sig tjäna mest på. Sedan skall vi på längre sikt inte underskatta den ökande mängden sunni-muslimer i staten olika funktioner - kanske Sverige om tio till femton år ber Saudiarabien om hjälp med att skapa ordning?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  5. Ryssland har redan kört flyktingar till norra Norge och Finland, rykten talar om att det är statsorganiserat. Volymerna dock måttliga, kanske var en praktisk lvning på könt ryskt manér. I Finland verkar det dock ha upphört då endast Ryssar och Vitryssar får passera nu om jag minns rätt.

   Radera
 3. Ja, det är ju inte för inte som Italien är de som mest högljutt argumenterar för en FN-intervention i Libyen på marken. Hade EU:s länder (inte minst Sverige) den allra minsta överlevnadsinstinkt skulle man naturligtvis hakat på Italien snarast och skapat säkra zoner där man upprättar asylcenter vilka snabbt och effektivt behandlar asylansökningarna.

  Tyvärr är väl sådana här rationella och effektiva lösningar på migrantproblemet lika sannolikt som att KD får egen majoritet i valet 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk29 maj 2016 21:10

   @ Martin,

   Angående säkra zoner så var detta ett av SDs stora krav redan 2006. Flera länder i Europa har argumenterat för detta vid olika tillfällen och just 2006 var UK drivande och SD ville att Sverige skulle samarbeta med dem. Men som vanligt var detta helt uteslutet och SD kom inte ens in i riksdagen 2006, utan istället röstade man fram den mest renodlade immigrationsextremisten och sverigehataren som fanns tillgänglig, nämligen Reinfeldt.

   Jag bor nära Italien och från deras perspektiv har de under många år gjort en massa för att förhindra inflödet av MENA immigranter till EU, men mest fått skit för detta. Inget land har varit så aggressivt som Sverige. Detsamma gäller problemet med romer, eller "EU-migranter", som Italien hanterade resolut för länge sen, samtidigt som svenskarna fullkomligt vrålade ut sina gråtmilda fördömanden.

   Jag tror inte att folk i Sverige alls inser hur extremt avskydda vi är i stora delar av Europa. Ingen vill hjälpa oss och många ser med öppen skadeglädje på förfallet.

   Radera
 4. Helt sjukt, inte mycket att tilläga. EU kan reglera invånarnas bananer för maximal säkerhet, men uppmuntrar människor att använda livsfarliga flytetyg.

  @ Utlandssvensk

  Tack för intressant info som vanligt. Jag har sett att en schweizisk militärbefälhavare uttalat sig mycket vettigt om migrantkrisen. Mycket få i Europa förefaller inse att det vi står inför är en kamp syd/nord som kommer att utspelas över decennier, och att kampen kan bli stenhård, för de länder som vill överleva.

  Sverige verkar destinerat för mycket sorg och olycka, även om en snabb kursändring sker (vilket jag ser tecken på). Schweiz synes så mycket bättre rustat, och jag får av de bitar information som blinkar förbi intrycket att man är mycket inställda på att nu förbereda sig för invasionsförsök. Edsförbundet ger på mig ett stabilt intryck, med god decentraliserad beväpning och en intakt infrastruktur för kris (något de flottiga liberalerna i alliansen spolat ner i toaletten).

  Hur stort är krismedvetandet allmänt i Schweiz? Ser man faran och är man beredda att vidta de rätt så kraftfulla åtgärder som kommer att behövas? Hur ser man på det havererande EU, som ju trots allt är en dominerande handelspartner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk30 maj 2016 10:43

   @ 6-10,

   Den mest konkreta åtgärden i Schweiz är nog att man redan för några år sen beslutade att kraftigt öka antalet militärpoliser. Om jag minns rätt satte man upp 5 nya bataljoner.

   Min uppfattning är att detta var mycket sunt och innebär att landet står rustat för att vidta MYCKET kraftfulla åtgärder om man så önskar. Vidare har man fortfarande värnplikt och kan snabbt ställa upp betydande styrkor.

   När man pratar utvisningar i Sverige vet alla att det är fria fantasier. Inte så i Schweiz. Här finns redan ett omfattande och välfungerande system för deportationer och eventuella försök till upplopp eller annat lär krossas skoningslöst.

   Slutligen, vad gäller det allmän krismedvetandet, så har frågan om hur man ska minimera inflöde från 3je världen varit helt dominerande här de senaste 20 åren. Ingen vill ha in fler MENA människor och hela debatten går ut på hur man bäst uppnår detta. Förslagen blir gradvis mer radikala och Schweiz lär nog fortsätta i riktning mot ett de facto förbud mot Islam.

   Radera
  2. Tack Utlandssvensk, för intressant info som alltid, låter mycket lovande.

   Har en liten sidebar. Har som jag tidigare skrivit mycket begränsad erfarenhet av Schweiz, men den lilla jag här är positiv. Intrycket är något strikt, effektivt, dyrt, men med en trevlig attityd. Koll på grejor.

   Minns att jag kom in på en restaurang i utkanten av Bern. Restaurangen föreföll drivas av två bögar. Jag och mitt sällskap var utsvultna efter lång nattkörning över alperna, och tydligen kom vi i "fel" tid för á la cartebeställningar av huvudrätter. Krögarna förklarade detta vänligt, men kunde vänta bara lite skulle de proviantera och servera ett skrovmål. Vi tackade naturligvis ja och bjöds på gigantiska, superba schnitzlar. Mitt intryck var gästfrihet, flexibilitet och en god känsla för business. Inte lika random som i Frankrike.

   Nåväl, jag har intrycket att CH kommer att bli en utmärkt bas i Europa, när det börjar smälla. Jag har tidigare (medan CHF var konstlat låg) tittat lite på CH fastigheter, men hittade inget med intressant avkastning (dessutom är jag okunning om marknaden, så det var mest ett spaningsuppslag). Nåväl det fönstret är väl fn stängt.

   Vad jag förstår är skattmasen i CH rätt rejäl att ha att göra med och förhandlingsbar. Kamprad tillhör ju dem som, vad jag förstår, förhandlat fast avgift (han har väl flyttat hem igen?). Personligen ligger jag fn inte på nivå så att jag tror det blir förmånligt.

   Vad jag förstår så är det nödvändigt att ha en slant på fickan om man ska etablera sig, utan någon avsikt att direkt förvärvsarbeta i CH. Jag bedömer att 1-2 MNCHF är entrénivå. Delar du den uppfattningen? Jag är inte där heller fn, men man kan ju drömma ;)

   När det gäller Schweiz skattesystem så är det, vad jag förstår, inte direkt enkelt eller billigt, utan mer vetting mellannivå. Sist jag tittade fanns kantonal förmögenhetsskatt och kapitalvinster och dividender beskattades inte helt okomplicerat. Är detta korrekt, och finns det vägar att minimiera och okomplicera detta?

   Jag är medveten om att man har ett helt annat synsätt på vad som är "stålar" i CH. En titt på flashback ger vid handen att en tusenlapp är en stor "investering" för många svennar. Numera rätt fattiga bonnlurkar, ur ett schweiziskt perspektiv. Tyvärr har det hårda lugganden av svennarna resulterat i att det mesta beskattas hårt och vid låga fribelopp. Svennarna får behålla lite växelpengar till pizza och netflix, och titta på schlager-EM är ju gratis om man betalat den årliga tributen till Radiotjänst!

   Radera
  3. Utlandssvensk31 maj 2016 13:58

   @ 6-10,

   Vad gäller skatter finns det stora skillnader mellan kantonerna. Jag känner bäst till lågskatteområdena och där är det verkligen inte några "mellannivåer". Upp till cirka 100.000 SEK i månaden är det kring 5-10% i inkomstskatt, beroende främst på om man har barn. Max marginalskatt ligger kring 20% och inträder en bra bit upp, kring en miljon SEK i månaden.

   Förmögenhetsskatt finns och ligger kring 20 bp (dvs 0.2 procent), så på 10 mio SEK i förmögenhet betalar man 20 tusen. Reavinstskatter saknad däremot, så det går bra att handla t.ex aktier utan skatt. Men det finns vissa begränsningar på hur aktiv man får vara för att det inte ska klassas som lön.

   Det du kallar "fast avgift" benämns vanligen "lump sum taxation" och är inget man direkt behöver förhandla fram. Vissa kantoner erbjuder det och oftast finns det något schablonsystem för att avgöra hur mycket du ska betala. Kring 100 tusen CHF per år är nog rimligt. Men man är då begränsad vad gäller den ekonomiska aktiviteten i Schweiz, dvs man kan inte ha ett vanligt jobb. Systemet passar främst rika, äldre personer.

   Vad gäller "entrénivå" beror det så klart mycket på om du har familj och om du tänker jobba när du är här. Kan du få ett vettigt jobb i CH är lönerna höga nog för att du ska gå runt utan problem. Om du däremot ska leva av kapital kan man nog räkna på minimum 50 tusen CHF per år single och hundra tusen CHF för en familj, exklusive boende.

   En vettig familjevilla ligger på minimum 2 mio CHF och en OK lägenhet på 100 kvm på 1 mio. Att hyra kostar 5.000 i månaden för villan och 3.000 för lägenheterna. Observera att jag då pratar om "enkla" objekt. Kvalitén är fortfarande absolut topp men de har ofta några år på nacken och ligger inte i bästa läge. High end objekt ligger på minst det dubbla.

   Slutligen stämmer det helt att svenskarna är "rätt fattiga bonnlurkar, ur ett schweiziskt perspektiv." Men 99% fattar det inte!

   Radera