måndag 13 oktober 2014

Genikampen-Finalen


Spoilervarning........

Deltävling 1

Flygande dockan.

Människan har drömt om att kunna flyga sedan urminnes tiden. Många av oss har säkert i olika grad försökt bygga flygande farkoster i form av pappersflygplan och enklare drakar.

Själv har jag alltid fascinerats av att ge mig på olika byggprojekt av detta slag. Allt ifrån flygplan, fallskärmar och raketer har med varierande framgång försökt ta luftrummet i besittning. Jag vet hur sjukt svårt det är att bygga något som flyger någon längre sträcka.

Att försöka bygga en luftfarkost i full skala är i teorin samma sak, men i praktiken något helt annat.

Båda lagen försökte bygga någon drakliknande variant.

Blåa laget kom 8.20m innan dockan körde nosen i gruset.

Lag röds docka fick en hård start mot klippväggen för att sedan dala ned lite försiktigt då draken mest liknade en fallskärm.

Blåa laget vann och det blev en duell mellan Gustav och Linnea, där Gustav avgick med segern.

Magnus & Gustav bildade nytt lag

Deltävling 2 Graven

I denna tävling skulle man gräva upp och sätta ihop ett människoskelett. Vissa delar hörande till hund fanns också med. Denna övning var nog ganska svår för alla som inte är anatomiskt utbildade. Mycket kan man gissa sig till, men att pricka in alla ben och exkludera fake-benen var en svår uppgift.

Gustav och Magnus klämmande på varandra blev det närmaste paradisehotell vi kom i den här programserien (tack gode gud). Smart av Fredrik och Erika att fokusera på hand/fot där flest poäng fanns. Magnus och Gustav borde ha tagit varandra i hand istället för att klämma på nyckelbenen då de visade sig att de råkat kasta om fötterna, vilket gav rätt många felplacerade ben.

Gustav och Magnus till Duell.

Hur mycket av hjärnans massa består av vatten? Gustav resonerade sig fram till en ungefärlig andel och prickade någorlunda nära. Magnus körde på sitt turnummer som visade sig vara helt fel…igen (minns trebuchet-övningen). Återigen visar Magnus att han inte tillhör den analytiska skaran. Han var dock ett kul inslag i tävlingen, men hade nog passat bättre i Robinson.

Lite synd med sådan snabb massaker på deltagare i sista avsnittet, det kunde gärna ha varit ett eller två program till för att vaska fram ett finalstartfält.

FINALEN

Kul med en final mellan mina tre favoriter! Gustav, Erika & Fredrik

Rond 1

Ravens matriser!

Klockrent. Äntligen! Jag önskar att man fått se matriserna lite längre då det var lite svårt att försöka lösa dem hemma i tv soffan. Med reservation för snabbtitten, men jag tycker att Fredrik har en poäng med att hans ena fel faktiskt kan tolkas på två sätt. Det borde ha kunnat bli en tom ring också. Men jag kanske missade något i den snabba titt vi TV tittare fick.

Rond 2

Memory-här gällde det att minnas en bildserie, förflytta sig 100 m och sedan återge den. Nog så knepigt. Speciellt om förflyttningstiden var lång (gräsklippare).

Resultatet i rond ett gav utslag i form av vilket fordon man fick använda i rond två. Kul idé, dock ganska utslagsgivande i memory momentet. Stackars Fredrik satt och harvade fram och tillbaka på sin gräsklippare, jag led lite med honom. Man såg att han liksom lutade sig framåt för att minska luftmotståndet…hehe. Gustav utnyttjade sin snabba bil på ett utmärkt sätt.

Nästa del var Sudoku. Där man skulle få fram fyra siffror till ett kombinationslås. Fredrik började lösa pusslet lång senare än de andra men lyckades snabbt ta igen försutten tid. Alla deltagarna var framme och chansade på liten olika kombinationer, men Fredrik var den som snabbast kom fram till ett antal möjliga kombinationer och lyckades få upp låset och blev vinnare av Genikampen.

Stort grattis Fredrik! Och även Erika och Gustav som gick till finalen.

En gemensam nämnare för finalisterna var att de alla var stresståliga, analytiska och visade prov på ett spänstigt intellekt. Trots en del något märkliga deltävlingar lyckades SVT vaska fram de tre bästa till sist (puh).

Blir kul att se nästa säsong då SVT säkert har slipat formatet ytterligare. Jag hoppas det blir ännu färre ”vem vill bli miljonär” frågor och mer Raven och problemlösning. Jag vill även att vi tittare ska få lite mer tid att se uppgifterna och klura på lösningar. Detta är en programidé där tittarna kan vara delaktiga. Bygg en app vettja så vi kan sitta i soffan och lösa problemen i realtid.

5 kommentarer:

 1. "Monster-Soduko" som skulle ta en timme att lösa? Knappast! Fixade den (förkyld och onykter) på mindre än tjugo minuter. Den var INTE av den svårare varianten.

  SvaraRadera
 2. Sudokun i Genikampen var inte så svår som de antydde i programmet. Jag skulle klassa den som medelsvår, alltså en 3:a på min 6-gradiga skala:

  Svårighetsgrader för sudoku
  (1) Busenkel
  (2) Lätt
  (3) Medel
  (4) Svår
  (5) Jättesvår
  (6) Extrem

  Är man erfaren som jag, men inte extremt snabb, skall det normalt ta 15-30 minuter att lösa den. Det tog mig 16 minuter, men sedan är det förstås svårare när man står ute i en TV-inspelning.

  Mats Anderbok, Lund

  SvaraRadera
 3. " men jag tycker att Fredrik har en poäng med att hans ena fel faktiskt kan tolkas på två sätt. Det borde ha kunnat bli en tom ring också."
  -Kan du utveckla? Jag tolkade tom ring som det enda rätta svaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt och antecknade lite när jag tittade, och inser nu att jag blandade ihop vad Fredrik svarade med facit när jag skrev inlägget. Övningen uppfattade jag som en summering där plupp utanför ringen var plus och innanför ringen minus. Jag tänkte att summan skulle bli noll i den okända. Har tittat på reprisen nu och Fredriks svar är ju noll, så jag förstår varför han svarade det. Den tomma ringen är ju dock det mer uppenbara svaret.

   Radera