måndag 13 oktober 2014

Rysk UND-inhämtning i Sverige

Samhället har börjat vakna upp ur sin törnrosasömn genom de upprepade kända ryska kränkningarna av svenskt territorium. Skipper har en fantastisk sammanställning på bloggen. Länk nedan.

P3 dokumentär körde också en liten återblick till en del kända och mindre kända händelser. Bl.a fick vi återuppleva berättelser om Polska tavelförsäljare och om jakten på utländska marina specialförband. Den Sovjetiska hjälmen har jag en viss relation till vilket var lite extra roligt. Det finns också naturligtvis massvis med händelser som inte fick plats i programmet. Länk nedan till programmet.

För oss som har några år på nacken var det lite som en promenad utmed memorylane. Vi minns TIR lastbilarna utanför de militära skyddsobjekten (jag har själv varit och jagat efter sådana i norra Sverige) och tavelförsäljarna, som familjens halvgalna hund jagade iväg i mitten på 80-talet (en familjemedlem var krigsplacerad på en krigsflygbas, vilket kan ha tilldragit sig intresse, vad vet jag). Ute vid farfars gård fick hemvärnsmännen och/eller polisen ofta rycka ut till de lokala mobförråden då det varit misstänkt aktivitet där.
Böcker man läste var ”Operation Garbo” och ”Anfall på Sverige”. Oklart om det går att köpa dessa böcker längre. Finns kanske på blocket eller tradera.

Alla gjorde lumpen och fick en någorlunda duvning i vad som hände i Sverige och vad man borde hålla utkik efter. I skärgården var var och varannan kobbe militärt skyddsområde. Filmen ”förebudet” visades i olika sammanhang. Länk nedan.
Då var statens bästa spejare redo och höll utkik, nämligen allmänheten.

Idag är det surdeg och latte som gäller. I skogen gnäller man om det finns en bom som hindrar SUV:en från att köra närmare kantarellförrådet. Man tror att Ryssland är något land långt borta som kanske bråkar lite med sina grannar. Ingen skulle notera TIR-lastbilar eller mysko typer som stryker runt. Var och en sköter sitt. Generationen som är födda på 80-talet och senare har ingen aning om hur det var förr. Vilket är skrämmande för det är fortfarande så, det är bara det att vår vaksamhet har försvunnit. Möjligen var det en nedgång i RU aktivitet ett tag, men de slutade aldrig och allt tyder på att aktiviteten har accelererat. Kränkningarna vi ser är bara en liten del av det som pågår. Vilka kända kränkningar rapporteras inte? Vilka kränkningar upptäcks inte? Inom vilka andra delar av samhället verkar Ryssland (inflytelseagenter m.m.)? Säpo varnar t.ex. för Ryska krigsförberedelser. Länk nedan.

Jag hoppas att allmänheten sakta vaknar till liv igen, men jag betvivlar det. Den folkliga förankringen och medvetenheten som man fick på köpet med ett värnpliktsförsvar är oerhört svårt att skapa artificiellt.
Lars Wilderäng (som driver bloggen cornucopia?) har skrivit några ”moderna” operation Garbo som förhoppningsvis höjer medvetandenivån lite. Nämligen ”Midvintermörker” och ”Midsommargryning”. Rekommenderas!

8 kommentarer:

 1. säg det med musik
  http://youtu.be/cyPsqsH8I4M

  SvaraRadera
 2. Mensan med särskrivning i rubriken. Snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missar en korr ibland. Fixat, tack för påpekandet.

   Radera
 3. Så enastående välformulerat!

  SvaraRadera
 4. Menar du att en andel av befolkningen inte kan relatera till "kalla kriget"? Svag ironi kan läsas in i frågan.

  Allvarligt: vem har ansvaret avseende folkbildning nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många självklara informella och formella funktioner från förr har försvunnit. Fins tex funktionen"beredskapsdirektör" på Vattenfall fortfarande?

   Radera
 5. Det var ett intressant, men något felaktigt, P3 dokumentär som upprepade flera gamla 'sanningar' och drog lite väl stora och historielösa växlar på och om neutralitetspolitiken. De flesta i Sverige var, i alla fall i slutet på 80-talet, införstådda med att neutralitetspolitiken inte var absolut. Till skillnad från Schweiz var vi aldrig formellt neutrala vilket var öppen information. Att Sovjet, som påstods i programmet, endast förberedde och kartlade Sverige då de insett att vi i realiteten samarbetade med Nato, och underförstått aldrig skulle ha förberett invasion av Sverige om vi i verklig mening varit neutrala är rent trams. Sovjet var ett expansivt imperium som ämnade lägga så stora delar av världen under sig som möjligt. Sverige var ett mål i sig, särskilt då Sovjet gärna sett Östersjön som ryskt innanhav och gärna tillskansat sig de svenska malmtillgångarna.

  SvaraRadera