torsdag 30 oktober 2014

Stockholmare smartare än lantisar?

Återigen är smarta Stockholmare på tapeten i riksmedia. DN är det den här gången  som tar avstamp i Anna Kindberg Batras uttalande om att Stockholmare är smartare än lantisar.

Länk till DN Stockholm

Låt mig en gång för alla reda ut vad som gäller.

Människor har olika IQ. En del har högre, andra har lägre. IQ presenteras som en normalfördelningskurva. De översta två procenten har en IQ på 131 (med den skala som används i Sverige) eller högre och kvalificerar för medlemskap i Mensa (98:e & 99:e percentilen).

På gruppnivå tenderar folk med IQ en bit över snittet attsöka sig till arbeten där denna högre IQ efterfrågas. Var finns då dessa arbetsplatser? Och hur står sig dessa arbetsplatsers tyngd i förhållande till totala antalet personer i den staden?

I Stockholm finns naturligtvis en mängd arbetsplatser där kvalificerad arbetskraft efterfrågas. Dock är Stockholm som bekant en rätt stor stad, vilket gör att Stockholm inte har den smartaste befolkningen i landet på gruppnivå. Visst det bor väldigt många begåvade människor där, men även många normal och underbegåvade. Stockholm hamnar dock ganska högt upp på listan. Dock är det inte så att folk som föds i Stockholm får en högre IQ. Som bekant FLYTTAR folk dit jobben och utbildningarna finns. Stockholms smarta består alltså även av inflyttade ”lantisar”.

Vad händer om man placerar en väldigt högkvalitativ arbetsgivare i en liten ort? Blir då den orten smartast i landet?

JA, det är nämligen så det är. Orten är Lund. En liten ort med mycket stor influens från universitetet. Väldigt många högbegåvade människor har flyttat dit under lång tid. Intelligens är också ärftligt, vilket fått till följd att lundensarna sprutat ur sig en del högbegåvade ungar. De blir dock inte begåvade av att de föds i Lund. Deras föräldrar flyttade dit för att det behövdes matematiker där och sedan förökade de sig med varandra i korridorerna på Lunds Universitet. Det pågår också en inflyttning av begåvade till Lund, eftersom det finns en efterfrågan.

Det finns naturligtvis också högbegåvade personer som inte flyttat till någon storstad eller akademiskt högsäte, utan utövar sina förmågor på andra håll.
Man blir inte "smart" av att födas eller bo någonstans.

 


15 kommentarer:

 1. Man kan kanske förvänta sig lite stringens från en mensan ;)

  En intelligent människa behöver inte nödvändigtvis vara "smart".
  http://www.bokus.com/bok/9780470586952/the-intelligence-paradox/

  Det är nog så att intelligenta människor har förmågan att fatta relativt "osmarta" beslut. Intelligens garanterar inte heller rationalitet i beslutsfattande eller beteende.

  Man kan anta att intelligens ger en högre potential att förstå orsakssamband och eventuellt förmåga att genomföra komplexa analyser på ett korrekt sätt.

  För övrigt har jag stött på intelligenta lundensare som har verkar mer än lovligt osmarta på många plan i det verkliga livet ;)

  Man skulle kanske göra provet? Har säkra källor på att jag är vid eller nära den där översta percentilen....

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stringens hit och dit ;)

   Det är alltid bättre att ha hög IQ än att inte ha det. På gruppnivå löser intelligenta personer alltid problem som kräver en tankeprocess bättre än en ointelligent person. Av någon anledning är dock hög IQ något som provocerar folk något alldeles oerhört, varför det vimlar av missuppfattningar och förtal om att det minsann är på det ena eller andra sättet. Det vanligaste är att man börjar tjata om EQ och att det minsann är mycket viktigare. Vad EQ är för något är det ingen som riktigt vet, men bra är det! Anekdoter kan man hitta om allt möjligt, det bevisar dock ingenting.

   Tänk dig själv. Skulle du helst anställa någon med 120 i IQ än någon med 80 (allt annat lika)?

   Gör testet vettja. Kan ju vara kul att veta, även om den sociala klubben Mensa inte är av intresse. Jag har varit på några sammankomster under årens lopp och det är helt ok. Det roligaste är nog pokerturneringen vid årsmötet. För den som ruttnar av det puckade snacket under fikarasterna på jobbet, kan det vara en befrielse att träffa likahjärnade ibland.

   Radera
  2. Enligt min erfarenhet har även intelligenta människor fel ibland. Men iom att de är just intelligenta så har de större möjlighet att övertyga och få igenom sina ideer, vilket i slutändan kan bli rätt kostsamt. Men förmodligen uppvägs det med råge av alla bra ideer och lösningar de producerar. Vissa tycks t.o.m. snyta dem ur rockärmen helt utan ansträngning.

   Radera
 2. Har du tagit del av den alldeles underbara skriften The Basic Law of Human Stupidity av Carlo M. Cipolla.

  Den handlar förvisso inte intelligens utan om dumhet. Enligt Cipolla är intelligens och dumhet två av varandra oberoende egenskaper. Så även om du är intelligent kan du vara obeskrivligt dum. Läs och begrunda. Du lär skratta en del, det gjorde i alla fall jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var lite rolig och har sina poänger, även fast det saknas definitioner och jag hittade inte vilka experiment han hade gjort. Men på det temat anser jag att den värsta sorten av dem alla är den kreativa dumskallen.

   Radera
  2. Det är ju förstås ingen vetenskaplig avhandling utan en essä. Man får ju ta den för vad den är. Sen jag läste den för många år sedan har jag insett att den är oerhört träffande och applicerbar i verkliga livet. Jag har bland annat en granne som jag i möjligaste mån undviker eftersom hon faller under kategorin B2.

   Radera
 3. Jag måste bara fråga om din syn på intelligens. Är det något som man föds med eller är det något som man kan träna upp? Min egen syn på det hela är att det förvisso finns en genetisk begränsning, men alldeles för få uppnår sin fulla genetiska potential. Genom träning borde man kunna höja sin intelligens avsevärt. Mycket tror jag handlar om att förstå hur hjärnan fungerar och mata den med saker som den kan förstå. Jag tänker t.ex. på hur man kan träna upp sitt minne genom att tänka i bilder, men också att man kan träna upp sina fysiska egenskaper genom att fokusera på känslan i olika rörelser istället för att gå på autopilot. Jag är tränare för en grupp friidrottare och jag tror stenhårt på att alla friska män kan hoppa över 2 meter i höjdhopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis kan intelligens tränas, men med de medfödda begränsningar personen i fråga har. Man kan t.ex. lära sig att tänka efektivt, angripa problem systematiskt, kreativt och logiskt, så att det med tiden blir ens andra natur.

   Många arbeten av intellektuell natur kräver just detta, vilket man kan se som mentalt utvecklande, eller som en yrkesskada beroende på om man frågar personen eller personens partner.

   Dock tror jag det är som med sport, om man inte är intresserad av att träna eller det man försöker träna på så har man en rejäl uppförsbacke. Sen finns det massor av männsikor som aldrig kan hoppa två meter hur mycket de än tränar. Det är förmodligen likadant med intelligens, den har sin egen tvåmetersribba.

   Radera
  2. Man föds med ett genetiskt förutbestämt spann. Sen kan olika faktorer göra att man rör sig inom spannet. Den tydligaste är en näringsriktig kost och att man använder hjärnen i unga år. Det är dock omöjligt att slå igenom sitt genetiska tak. Alla kan inte tränas att hoppa högt.

   Radera
  3. @T
   Lite bättre floskler kan du nog om kost.

   Radera
 4. vilken IQ krävs för att sugas in och begränsas av PK dimensionen ?
  http://www.youtube.com/watch?v=FVmN4GL4o5M&feature=player_detailpage&t=25

  /Jag är rädd och kan inte tänka själv  SvaraRadera
 5. I don't debate my dog
  https://www.youtube.com/watch?v=QB2ocldbb2Q&feature=youtu.be

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att de som toppar IQ listan ofta har asperger, så kan följande film vara värd att begrunda ;-)

  Vilken "restaurang" ? ( should I stay or should I go )
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1wup_K2WN0I#t=6


  "Over sharpen the blade, and the edge will soon blunt"
  -Lao Tse


  /Den goda viljan

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KzGjEkp772s&t=135

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de som toppar "IQ listan" har inte ofta Aspberger. Det händer väl, men det är undantagsvis.

   Radera
  2. Med tanke på att IQ är knuten till tester av logisk förmåga...så skulle jag säga att du har fel. ( svårt att tävla med någon som som använder båda hjärnhalvorna till samma sak ;-)

   Gödel, Einstein,Tesla, Newton, Bohr .....
   http://www.aspergerssyndromeparent.com/famous-people-with-aspergers.html

   http://theaspie.blogspot.se/2010/12/aspergers-syndrom-gyldendals-encyklopdi.html

   Tror inte Sokrates hade asperger...men så såg han bortom logiken ;-)   Radera