fredag 10 oktober 2014

Kvällspostens ledare-En Kökkenmödding

Jag återkommer till min käpphäst om ärlighet i debatten. Man börjar sakta närma sig den rosa elefanten, men dessvärre når man inte ända fram. Kvällsposten har en ledare om asyl/flyktingpolitiken, där man menar att det inte funkar med en socialistisk regim (läs också dagens tidigare inlägg om gamla och nya sossar som tangerar ämnet).

Ett utdrag ur artikeln nedan i kursivt (min fetstil).

”Det kommer hursomhelst att öka invandringen till Sverige - i detta fall av asylsökande. Vilket då kostar en hel del, först handlar det om Migrationsverkets utgifter för den direkta mottagningen. Det behövs många fler förläggningar och handläggare, och så vidare. Sedan kommer kommunplacering där också kostnaderna är stora. Prognoserna har skrivits upp flera gånger.
….
Sedan 2006 har såväl asylinvandringen - som kostar - och arbetskraftsinvandringen - som lär vara en god affär ökat. Så kostnaderna kan ha stigit en del. Men samtidigt står sig svensk ekonomi väl på makronivå medan länder med liten eller ingen invandring går sämre, så någon avgörande negativ betydelse tycks inte finnas.”

Slutsatsen man drar är rätt märklig. Först konstaterar man att det kostar kosing. Sen att svensk ekonomi på totalen ser fin ut och slutsatsen blir att det inte finns någon negativ betydelse. Den självklara reflektionen är väl att om man tar bort ”kostar en hel del” ur ekvationen borde det väl finnas ännu mer överskott i statens finanser eller? Att vi inte dragit på oss så mycket kostnader så att vi gått i konkurs innebär ju inte att det saknas en negativ betydelse (i ekonomiska termer).
Återigen dansar man runt den springande frågan. Erkänn att det kostar (vilket man gör) men kom då till slutsatsen att skatten måste höjas eller att utgifterna på andra områden måste minskas, eller att utgifterna på ett befintligt område måste omfördelas.

Ärlighet mot väljarna lönar sig i längden. Väljarna har ju uppenbarligen sagt att dagens asyl/flyktingpolitik är rätt (87 %) redovisa också då varifrån pengarna ska tas. Journalisterna måste också börja skriva ärliga ledare. Visst de har en agenda, men lite mer stringens vore av godo.
Däremot är kostnaden inte opåverkbar. Om arbetslinjen får råda, om bidragstänkandet pressas ut, och om skolan lyckas, kort sagt om integrationen går bättre än nu, kan kostnaden sänkas åtskilligt.

Och det är hur detta ska ske som borde debatteras mer än i dag. Och då är det förslag i liberal riktning som behövs. Arbetsmarknaden måste bättre kunna dra nytta av alla - även de med låg utbildning. Ska alla få bostäder måste bostadsmarknaden göras friare. Och så är det på område efter område.

Att det finns en magiskt liberal trollformel som trollar bort alla kostnader är naturligtvis bara rent trams, om man fasar ut bidragen så sjunker naturligtvis kostnaderna för invandringen. Men då lämnar vi väl den socialliberala tanken? Om integrationen går i ett huj och alla börjar jobba direkt är ju fantastiskt. Men nu har vi haft nyliberaler vid rodret i 8 år och kostnaderna har skenat och arbetslösheten har ökat i reella tal. Jag tror inte heller att man kan trolla fram lågkvalificerade arbetstillfällen.
Jag skulle vilja kalla denna ledare en riktig kökkenmödding!

Artikeln här

1 kommentar:

 1. Sverige har ramlat ner i nåt KRAVLÖST självdestruktivt masochistiskt mörker, en start är att fundera över "the golden rule" ...ställa krav istället för att låta sig bitas i handen....

  Generous "TIT FOR TAT" like 10% to stop the echoes
  http://www.radiolab.org/story/103951-the-good-show/
  ( om inte annat lyssna på slutet )


  http://thedaniel.github.io/posts/the-shadow-of-the-future/
  http://www-ee.stanford.edu/~hellman/Breakthrough/book/pdfs/axelrod.pdf
  http://www-personal.umich.edu/~axe/
  http://bio.kuleuven.be/ento/pdfs/schwartz2000.pdf

  The winner was a strategy called TIT FOR TAT that started out nice, and then simply repeated the last thing its counterpart did.

  In the later Prisoner’s Dilemma tournaments, overly nice strategies were exploited by clever strategies that played nice for a while and tried to figure out just how much meanness it could get away with. In other words, if strategies were too forgiving, they would NOT SURVIVE.

  NOTERA att Shadow of the future innebär att man ser anledningar att ”samarbeta” över lång tid ( inte helt uppenbart att det är/måste vara på det viset … ;-)

  /L'Oreal 'Because You're Worth It

  Undras när glassen 87'an kommer .. formad som Sverige =)

  * 87 % änglavit vanilj
  * 13 % brun nötkräm

  Toppad med nåt rött slisk, smurfblå kulor och nåt oätligt grönt ...

  How do parents recognize their offspring when the cost of making an error is high?
  http://www.theguardian.com/science/grrlscientist/2012/nov/13/animalbehaviour-zoology

  SvaraRadera