onsdag 14 september 2016

Hemvärnet sätter upp speciella krisenheter

Åtminstånde en av militärregionerna har tydligen beslutat att sätta upp särskilda enheter ur hemvärnet  för sk tidvis tjänstgöring. Man skall med kort varsel kunna kallas in och tjänstgöra 1-2 veckor, med brandmanslön. Anledningen är det försämrade omvärldsläget.

 Vad skiljer detta från vanlig hemvärnsberedskap? Det vanliga hemvärnet mobiliseras om det skiter sig på riktigt, dvs en ganska stor åtgärd och man ska då vara rätt säker på att ngt är i görningen. Dessa nya förband skall kunna kallas in och tjänstgöra några veckor om ngt halvrisigt händer. Främst tror jag det rör sig om två saker. För det första rena insatser i civilsamhället, ex bekämpa skogsbränder. Försvarsmakten får nämligen allt svårare att få fram sina anställda soldater i dessa lägen, då ersättningen för dessa "insatser" tydligen suger. För det andra tror jag det handlar om bevakningsuppgifter avseende enskilda händelser, ex en ubåtsjakt, där man vill få ut folk och bevaka mkt yta under en begränsad tid.

Hemvärnet ställer ofta upp i eftersök och vid bränder etc, men det sker alltid på frivilligt basis hos den enskilde och man vet aldrig hur många som anmäler sig, dessa nya förband skall alltså vara klara från början och snabbt kunna sättas in i sin helhet med ledning och allt och de deltagande soldaterna ska inte behöva fundera på om de får 20:- om dagen för besväret.

Lägg därtill den nya permanenta grupperingen på Gotland som Cornu skrev om idag. Men allt är nog frid och fröjd, nya iphån 7 är ju på G!
16 kommentarer:

 1. Vi kan vara lugna Junker vill nu bygga sin super-EU-armé. Dessutom vill han ha bort populism dvs censurera.

  Politiker har inte fattat vad som sker, globalismens tid är förbi. Deras enda hopp är lyfta liket Hillary in i vita huset, vilket borde vara helt omöjligt om det finns tänkande människor och valet går korrekt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen blogg är väl komplett utan minst ett Kremlsinnat troll :/ Lars

   Radera
  2. Super-EU armé? Ja tack! Gärna ett EU-FBI, ett skarpt Frontex och gemensam flyktingpolitik också. Lyft makten från pajasarna i Rosenbad och kör skarpa, samordnade insatser över gränserna. Men ryssen föredrar väl ett splittrat Europa...

   Radera
  3. Trump har gått om Hillary överallt, ligger nu lika även i många traditionellt blå stater. Usa och Ryssland kommer börja samarbeta. Natoländer kommer få börja casha upp eller gå ur. M och S har lämnat oss helt utan försvar och borde ställas inför riksrätt, i vilket fall måste förvaret byggas upp igen. Flyktingar ska hjälpas på plats.

   Its a movement inte bara i USA utan i hela europa, framtiden ser plötsligt mkt positiv ut.

   Radera
  4. Du tycker att det är positivt att Nato-ordningen skulle sägas upp? Att USA (demokrati) skulle börja samarbeta med Ryssland (personkultsdiktatur)? Ja, det hade iaf gynnat våra ryska vänner. Så split och söndring har varit deras arbetsredskap länge, tror inte de övergett det nu.

   Skulle Hillary vara sämre för oss i Sverige än Trump? Tror inte det, inte på långa vägar. Vad, rent konkret, är sämre med Hillary? Trumpisterna ogillar sådant som antingen inte påverkar mig (utbyggd välfärdsstat i USA) eller som påverkar mig positivt (vidmakthållen stabilitet och säkerhetsgarantier genom NATO). Samma med ökat stöd till Europa/EU istället för ökade ryggdunkningar med Ryssen Putte.

   Förklara nu för mig varför Trump är så bra? För att han lovar att bygga en mur mot Mexiko? (påverkar mig icke) Kasta ut alla sydamerikaner? (påverkar mig icke) Skrota Obamacare? (påverkar mig icke) Lovar bli bästa kompis med Putin, skrota stödet till EU, säga upp skyldigheten att bistå allierade i NATO? (det låter däremot inte så munter för mig).

   Vänligen
   Rysstrollet

   Radera
  5. Hej Rysstrollet,

   Samarbete är bättre än konflikt mellan de två militärt starkaste länderna.

   Hillary har dåligt omdöme, allt hon rört har blivit katastrof, Libyen ett exempel. Hon har kört "pay for play". Företag, länder, personer har betalat för att få tjänster. Senaste som kommit fram nu i email är att tom ambassadörer har fått sina poster genom att betala. Ville någon ha direktlina till Kinas ledare så har man betalat Clinton.

   Radera
 2. Vid släckning i västermanland var det brandmannavtalet som gällde.
  Problemet är snarare att de flesta inom HV har ett arbete där det inte bara går att gå på dagen utan reprisaler.
  Lönen är ganska värdelös sett till att man eventuellt behöver leta ett nytt jobb efter ett antal bränder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl anta att de som anmäler sig till denna nya "enhet" har stämt av med arbetsgivaren att det är ok. Vid ubåtsjakten var det mkt si och så ang ersättningen, minns inte om det löste sig till sist.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. OT. Förstår inte hur Jan Björklund ens kan tänka tanken att kicka liberalernas största stjärna nästa partiledare Birgitta Ohlsson. Att religiösa friskolor sprider sig som en löpeld är bara ett tecken på att det nya eu växer fram, vi kan inte stoppa utvecklingen.
  //Annie Bladt

  SvaraRadera
 5. Det lär vara underrättelseförbanden det handlar om...de är direkt underställda MRS i syd och de lär ryckas tidigt

  SvaraRadera
 6. Intressant, just nu klassar jag detta som obekräftade uppgifter/desinformation.

  Ingen C MR har mandat att göra detta.

  För övrigt så har de inte heller någon ansvar eller befogenheter över Hv förbanden i fred. Framgår av FM arbetsordning bl.a.

  Därrmot kan de ju få order av HKV att de i fred ska samordna insatser vid stöd till samhället inom sitt område.
  Ansvarig för Hemvärnsförbanden är dock C PROD och under honom C OrgE.

  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror din klassning spelar mindre roll då detta är ett faktum. Har själv fått se informationen. Om du hakade upp dig på "beslutat" i texten så kanske du ska haka upp dig mindre på ordvalet, jag förutsätter att beslutet fattats på behörigt sätt inom FM. Det kanske var så att MR fick i uppdrag att bistå så beslutet exekverades.

   Radera
  2. Hej "Andreas",

   Varför skulle denna organisatoriska lösning inte vara något du gillar? Det finns inget i texten ovan som stöder den åsikt du torgför. Jag klassar din åsikt som löst snack (om inte propaganda) för att försöka skapa förvirring och misstänksamhet. Hoppas du får hyggligt betalt i trollfabriken, har ni fått ergonomiska skrivbord än? Det är mer eller mindre standard i väst, eftersom vi tar han om vår befolkning. Lite annorlunda i Ryssland som sluter sig inåt. Det gynnar inte direkt den ryska befolkningen, börja handla och producera varor och tjänster som gör livet bättre istället.

   Vänligen
   Det rüssofobiska självhatande Rysstrollet

   Radera
 7. Hej.

  Är det någon som vet om Hemvärnet omfattas av samma förordningar som reguljär militär re: understöd vid polisinsats?

  Bara en tanke.

  Allt är inte ryss som stimmar
  och i förortens murkna vatten
  mörka krafter simmar;
  vad händer i natten?

  Ej är där puts och studs
  ej stram givakt - manöver
  men månne gäng - Al Quds?
  som tjänar klöver

  Det är ej ryssar överallt
  så ta det kallt
  och tänk:
  främmande makt - tusenfalt
  står beredd på 'ortens asfalt

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 8. Sverige har aldrig varit tryggare. Och snart börjar väl Let's Dance också!?

  SvaraRadera