fredag 9 september 2016

Medicinska åldersbedömningar införs from 2017

Idag kom beskedet att Rättsmedicinalverket kommit fram till att man ska använda sig av tand och knäröntgen för att fastställa 18-årsgränsen på asylsökande.


Inget land använder knäröntgen, utan det är en ny metod. Varför man väljer att strunta i handledsröntgen som är i bruk i Europa vet jag inte, och det spelar mindre roll bara metoderna är likvärdiga.

Testningarna beräknas komma igång första kvartalet 2017.

Det framgår inte riktigt vilka som skall testas. Gäller det alla som inte fått medborgarskap? PUT? Eller är det bara sådana som kommer nu. Det senare vore helt orimligt.

Då det finns tiotusentals att testa blir det ett grannlaga arbete. Migrationsverket själva är osäkra i 70% av fallen, vilket gör antalet som borde testas rätt stort.

En idé vore att informera alla ensamkommande att de för en chans att ange rätt ålder och sedan en "amnesti" för lögnen. Väljer man att vidhålla lögnen och det visar sig att man ljugit skall det få påföljder.

3 kommentarer:

 1. Enligt DN:s artikel i saken skall åldersbedömningen vara frivillig!?

  Måste väl vara ett missförstånd?

  SvaraRadera
 2. ...eller önsketänkande.

  SvaraRadera
 3. Charaderna fortsätter ålderstesterna skall vara frivilliga,de ca 70% som av migrationsverket anses vara ensamkommande med osäker ålder över 18?skall de testas,eller utvisas som sökande av asyl på felaktiga grunder, tillsammans med Ygemans 80 tusen som inte får asyl...inga klara besked främlingar kommer och stannar politikerna vill ha det så?

  SvaraRadera