fredag 2 december 2016

Boktips inför Julen

Det var ett tag sen senast men idag tänkte jag tipsa om några läsvärda böcker.

Det första tipset är böckerna av Thomas Engström. Det ska bli fyra böcker och enligt Thomas själv på twitter så krystar han ut några sidor ibland från sin exil i Georgien.

Böckerna läses med fördel i kronologisk ordning, men det är inget absolut krav.

Huvudpersonen är föga förvånande en lätt (?) alkoholiserad fd stasiagent som frilansar för CIA vid sidan av sin krogverksamhet. Vi får följa Ludwig på strapatser i Berlin i första boken och vidare till USA och vitmaktrörelsens inblandning i politiken i den andra boken. Den tredje fortsätter i USA med ett riktigt storpolitiskt drama med Kuba.

Jag lyssnade på böckerna som ljudböcker där Stefan Sauk var uppläsare. I början störde jag mig lite på att Sauk hela tiden överdramatiserar varje liten andetag, men efter ett tag blev det lite lugnare och jag började gilla Sauk som uppläsare då han personifierar de olika karaktärerna på ett mkt förtjänstfullt sätt. En av bikaraktärerna, CIA agenten GT är min absoluta favorit, delvis beroende på Sauks fina gestaltning av honom.

Thomas berättarstil är ganska bombastisk och lämnar inte mkt över för fantasin vad gäller miljöbeskrivningarna. Varenda färgnyans eller doft beskrivs i detalj. Även den tråkigaste soluppgång i mellanvästern beskrivs på ett sätt som skulle gjort Björn Ranelid grön av avund. För min del är det aningen mkt av den varan, men det kompenseras kraftfullt av de fantastiska historierna. Det bästa med böckerna är att både berättandet och intrigerna blir bättre för varje bok. Där den tredje var en riktig höjdare. Detta gör att vi med spänning väntar på del fyra som gissningsvis utspelar sig i östra Europa.


Betyget blir fyra bord av fem möjliga.

Den första delen Väster om friheten  kan ni köpa på adlibris för 47:- i pocket.

Del två Söder om helvetet kan ni köpa för 50:- i pocket. Eller 94:- som ljudbok.

Den senaste delen Norr om paradiset kostar 50:- i pocket.

den finns även som inbunden om ni vill ge bort den eller inte gillar pocket. Då kostar den 186:-
eller som ljudbok för 94:-


Det andra tipset blir Operation Saif av Erik Lewin. Boken är en fiktiv berättelse om hur man inom delar av den muslimska världen agerar långsiktigt för att knäcka de västliga demokratierna. Den är också en frän kritik mot hur väst agerat inom Mena och därigenom indirekt bäddat för vad som komma skal i form av terrorattacker och regelrätta angrepp. Boken är klart läsvärd.

Den kostar 213:- inbunden eller 76:- som ljudbok 

Det sista tipset blir David Bergmans uppföljare till 36 timmar , nämligen 6 dagar. Boken är en mkt fartfullt och actionspäckad thriller där man får sitt lystmäte av vapen, IT, attacker på rosenbad och äventyr i Kaliningrad. En bra uppföljare på den första boken.

"36 timmar" kan ni köpa på pocket för 51:-
uppföljaren "6 dagar" kan ni köpa inbunden för 162:-  eller som ljudbok för 147:-

Det var allt för dagens ni-na-na-ni-ninna
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar