onsdag 7 december 2016

Sverige 7:e mest populära asyllandet inom EU

EU har som bekant 28 medlemsländer. Av dessa 28 låg vi som klar etta tidigare vad gäller antalet som söker sig hit jmf med folkmängden.

Regeringen har ju deklarerat att vi nu har EUs miniminivå gällande migrationsregler. Men detta verkar inte ge riktigt den effekt som basuneras ut. Vi är fortfarande 7:e mest populära landet av 28 som destinationsland för asylsökande. Skulle inte Balkanrutten vara stängd  skulle vi komma mkt högre. Det finns alltså fortfarande en stark pullfaktor till Sverige. Vad den består av kan man ju fundera på, men anhöriga och tillgång till gratis sjukvård mm är nog en del i det hela. Vill man på allvar sköra i antalet migranter hit måste pullfaktorn åtgärdas, man kan inte förlita sig på id-kontroller och att andra länder håller sin gräns. Som jag tidigare skrivit om har antalet som söker asyl,på flygplatse ökat markant, ngt som lär fortsätta.

Infon ovan kommer från Morgan Johanssons svar i riksdagen igår.

3 kommentarer:

 1. Vi har, som Sebastian Kurz (Österrikes utrikesminister som orkestrerade stängningen av balkanrutten) riktigt påpekar, Makedonien att tacka för det dramatiskt minskade flödet av migranter. De håller gränsen, med stor ansträngning och helt utan egen vinning. Där ligger mycket av förklaringen till minskat inflöde. EUs lägstanivå? Pyttsan! Gratis sjuk och tandvård, full tillgång till bidragssystemen, goda chanser att stanna (legalt eller illegalt). Att komma till Sverige är fortfarande en vinstlott.

  Vänligen
  Roten

  SvaraRadera
 2. ...och svenska politiker vill så gärna fortsätta posera med gottepåsen men sedan vill de av någon outgrundlig anledning tippa skörden hos Orban i Ungern!

  Och det kallas att Orban skall 'ta ansvar'. För svenska politikers poseringslusta?

  Hur tänker man då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stavas: signalpolitik.

   Vänligen
   Sam Ask

   Radera