onsdag 7 december 2016

Signalement på misstänkta

Som ni säkert vet är det si och så med offentlig redovising av signalement på misstänkta gärningsmän.

Ibland är det befogat, ex om man står inför en vittneskonfrontation kan det kanske vara olämpligt om en målsägande som själv saknar minnesbilder får en gm beskriven för sig på förhand.

Men om polisen inte har ngt att gå på och behöver allmänhetens hjälp måste naturligtvis signalementet spridad, eller bilderna om spdana finns. Ofta ser man i tidningar att bilder pixlas eller att ett signalement är mkt vagt. Ibland är det för att polisen inte gått ut med ett fullständigt signalement men ibland väljer media att själva undanhålla signalementet, varför detta blir totalt värdelöst. Anledningen till undanhållande är ofta, tror jag, för att inte understödja migrationskritik. Jag skulle vilja påstå att detta gett totalt motsatt effekt. Undanhållandet leder till osäkerhet varför folk drar sina egna slutsatser och kanske misstänker en betydligt vidare krets än vad ett specifikt signalement hade lett till.

Ett färskt exempel skriver Staffan Danielsson om på sin blogg

Polisens signalement nedan.

Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska.

Sydsvenskan signalement

Det signalement polisen har är att han ska vara mellan 19 och 26 år och vara 165-170 centimeter lång.

Där har sydsvenskan valt att helt bortse från gärningsmannen och bara beskrivit cykeln. Troligen är det för att gm var ljusbrun och inte talade svenska. Konsekvensen blir att många nog misstänker "alla" med utländskt utseende och rykten tar fart där den ena gruppen eller den andra pekas ut. Hade signalementet i sin helhet publicerats hade gruppen misstänkta beskurits ganska kraftigt.

Jag är övertygad om att man i alla fall skall publicera så mkt fakta det går och låta folk dra sina egna slutsatser. Den politiserade tillrättalagda bilden som media och vissa politiker och myndigheter försöker servera oss är kontraproduktiv och leder till ett mer polariserat samhälle.


2 kommentarer:

 1. Slutade prenumerera på Sydsvenskan för ett år sedan, orkade inte med alla deras snyftreportage och indoktrineringsförsök. Tidningen går numera under namnet Asylsvenskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningen har, förutom detta, blivit helt tom på redaktionellt material. Förutom kultursidorna, som satsar stort på att berätta hur fint det är med mellanösternkultur och (outgrundligt) en mycket bra täckning av dödsmetall(!)scenen. Förutom detta består tidningen av årligen återkommande "temanummer" om ramadan, där tidningen byter form till ramadan-bilaga redan en vecka innan start.

   Vänligen
   Sam Ask

   Radera