söndag 11 december 2016

Påverkansoperationer mot Sverige i realtid på SVT

Ikväll sändes SVT-Agenda. Ett av ämnena var påverkansoperationer mot Sverige. Chefen för MUST närvarade och kommenterade det hela föredömligt, inga konstigheter och inga nyheter.

Det märkliga kommer när SVT tar in Jan Guillou som ngn form av expertkommentator. Visst har Guillou viss expertis på området, han var ju avlönad av KGB och hade nära band med terrorister i MENA. Men att han plockas in är nog pga den helt fiktiva Hamilton soppan, som bär få likheter med verkligheten.

Nåväl programmet handlar alltså om påverkansoperationer mot oss där C MUST särskilt nämner att den vanligaste metoden är att sprida misstänksamhet mot information, att så frön till tvivel osv. 

Och in kommer den gamle KGB-mannen Guillou och gör just detta då han fastslår att det är överdrivet osv. 

Vi fick alltså live se en påverkansoperation. Frågan är om SVT fattar detta eller om det var ett metvetet drag från ngn på SVT som tagit med mytomanen Guillou? Eller var man bara naiva kanske, det är ju poppis idag. Men jag kan inte riktigt greppa ironin i att man har ett program om påverkansoperationer och sen tar med Guillou med hans historia av mytomani och KGB förflutna.

Mindblowing!

4 kommentarer:

 1. En annan sak var ju denna att man observerat drönare vid militära övningar.
  Det häpnadsväckande var att man inte visste var de startade eller var de landade.
  Har vi alltså ett så inkompetent försvar så man inte ens kunnat lösa detta?
  Makalöst! //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett problem är att det saknas befogenheter. Nuförtiden måste man ju ha tillstånd för att filma från drönare, dvs ev polissak. Är det vid skyddsombjekt kan vi (försvarsmakten) ingripa, men inte helt lätt då man inte bara kan skjuta ner skiten. Personlogen tycker jag man borde införa drönarförbud kring all militär verksamhet, med rätt att oskadliggöra ev farkoster. Det finns redan kdag drönarfångare. Dessa är större autonoma varianter som helt sonika flyger ifatt drönare och slänger ett nät på dem. Skjuta ner är knepigt då kulor går långt. Ett alt kan vara att störa ut dem. Men som sagt lagstiftaren måste ge oss Verktygen.

   Radera
  2. Vi har ju både flyg och helikoptrar med all teknisk utrustning, så hur svårt är det att spåra en okänd drönare om man verkligen vill?
   Nä detta skapar inget förtroende för det svenska försvaret. //tompas11

   Radera
 2. En drönare kan köra efter en programmerad rutt. Den kan alltså flyga utan att få kommandosignaler från något håll. Då går det inte att spåra någon avsändare. Den kan sända vidare bilderna den tar och sedan kan den offras i havet, vilket gör att den inte avslöjar platsen där användaren befinner sig. Säg dessutom att det kommer en hel svärm med drönare. Det är inte lätt för en helikopter att följa efter dessa. De är heller inte lätta skjuta ned, de är små och rör sig förhållandevis snabbt. Det går med hagel men dessa når inte långt. Nät är effektivt, men då skulle det behövas särskild utbildningen och utrustning för detta på alla förband. Drönare är problem. /AJ

  SvaraRadera