onsdag 21 december 2016

Hur gick min spådom om 2016?

I våras lämnade jag en appdom här på bloggen, där jag gjorde vissa bedömningar om framtiden.

Naturligtvis riskabelt, men att göra bedömningar utifrån givna fakta är ngt jag gillar.


Hur gick det då? Hade jag rätt om något?

Vi tar det rubrik för rubrik.


Migrantkrisen

Jag förutspådde stängda gränser, ökade flyktingar via italien och fler som drunknar där. Jag gissade på 35-45k migranter till SE. Att mp blir kvar i regeringen men att det pga det minskande migrantflödet kommer komma rop på öppnade gränser igen. Och att man kommer misslyckas med omfattande avhysning av migranter med avslag.

Jag tycker nig jag prickade ganska bra. De flesta bedömare trodde på 80-100k migranter.

Kollapsen

Jag förutsåg omfattande påfrestningar på kommun och landsting, ngt som kommer öka 2017-2018. Även där verkar det stömma tycker jag.

Svensk Politik

Sosseregeringen sitter kvar med mp. Alliansen är fegisar. SDs tillväxt går långsammare, men kommer öka mer i vissa kommuner. Och begynnande uppror inom S mot identitetspolitiken.

Även här stämmer det nog. Oklart dock hur SD går pp kommunnivå, men de ökar så sakteliga och min  gissning på 25% 2018 tror jag håller. M har ju som bekant försökt ta migrationsfrågan, vilket ppverkar tillväxten.

Terrorism

Inga terrordåd i Sverige, men väl i Frankrike och Tyskland. Fick tyvärr rätt på den senare punkten också.

Mellanöstern

IS drivs tillbaka, men ingen seger för Assad. Precis som förutspått ;)

Ryssland

Rustningen fortsätter trots oljepriset, inga storanfall i Ukraina, ingen invasion av Baltikum, fortsatt antivästlig retorik, ryska klåfingrigheter i Moldavien. Rätt på dessa punkter. Jag trodde dock Azerbadjan skulle bli lite hetare, även om det varit en del stök där under året. Jag förutsåg inte heller den ryska inblandningen i Montenegros val.
.

Åsiktskorridoren-Media

Nu när M mfl plötslig tycker ngt helt annat i migrationsfrågan så är man inte längre unisont rasist när man har åsikter om migranthaveriet. Aftonbladet håller dock stången fortfarande liksom många tyckare. Man ser dock mkt kindre av godhetens apostlar i media nu. Arnstad Ernman mfl har fått klart kinskad mediatid. Det gpr sakta framåt, lite långsammare än jag trodde, vilket visar hur djupt den identitetspolitiska rötan sitter i Sverige.

Svensk säkerhet - Försvarsmakten

Det blev ingen Svensk rustning, som förutspått. Tack vare en driftig ÖB har vi dock lyckats höja vår tröskel med befintliga medel.

Valet i USA

Ja Trump vann, som jag förutspådde.

Sammanfattning

Jag vill inte låte alldeles självgod, men nog lyckades jag få in ngt fler rätt än den pilkastande apan ;)

En spådom om 2017 kommer komma i januari.


3 kommentarer:

 1. Ja, det var bra jobbat! Otroligt att det inte har blivit några terrordåd än, men det kommer nog.

  Blir spännande att se dina gissningar för 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varenda svenne som blir jagad för sin hudfärg och otro liksom alla tjejer som råkar illa ut av samma anledning är väl exempel på terror?

   Radera
  2. Det var ju lugnt i Belgien, till dess att de började jaga terroristerna från Parisdåden där. Fram till dess hade Belgien varit förskonat från terrordåd, inte för att de var så bra på att jaga terrorister, utan för att de var så dåliga på det. Landet var en safe-haven för islamister och man (så att säga) skiter inte där man äter. Sverige är nästan en karbonkopia av den Belgiska situationen, börjar vi sätta åt islamisterna här kommer det väldigt snart att smälla. Tyvärr. Glöm inte att en av terroristerna var islamist från Malmö. Det får väl stå som min, dystra, spådom för 2017. Hoppas att jag har totalt fel, jag skulle vara den första att fira i så fall.

   Vänligen
   Roten

   Radera