tisdag 30 september 2014

Den svenska extremismen del 2


Jag har tidigare skrivit om den svenska extremismen. Här kommer del 2.
Som en del i det svenska etablissemangets trånga åsiktkorridor har turen återigen kommit till censuren. Förra gången var det Tintin och Barna Hedenhös som inte riktig passade galoscherna. Tintin var poppis, men inte någon nationalklenod. Då man lyckades i sitt värv förra gången har man nu flyttat fram positionerna och angriper Astrid Lindgrens verk. Nu har Pippi stämplats som ett rasistiskt verk. Dels klipper man bort ordet ”Negerkung” och även scenen när Pippi drar i ögonen för att likna en kines. Man har även tidigare gjort förändringar i en bok där Pippa viftas på med palmblad av några barn som inte var blonda och blåögda.

Man kan undra var detta skall sluta. Vem har tolkningsföreträde om vad som skall ändras i äldre publiceringar? Är det i vanlig ordning mediadrevet som genom sitt förtryck skall jaga etablissemanget framför sig i den riktning liberalsocialisterna anser vara passande? Det som oroar mig är åt vilket håll det barkar. Åsiktkorridoren blir smalare och smalare. Man ger sig inte bara på nutida uttryck, utan börjar även redigera i äldre publikationer.
Så vad står på tur? Bibeln och Koranen kanske? Vågar man stöta sig med någon av de personer som tror på dessa sagor? Den förra troligen, den senare…skulle inte tro det då kritik av den inte passar inom åsiktkorridoren.

Hur ska man göra med redan tryckta publikationer. Kommer det sändas ut kulturförtryckare i mörka kåpor till biblioteken, som med svarta penndrag stryker det som inte passar dagens åsiktskorridor? I Botkyrka har man tydligen redan sållat ut de böcker som inte passar för stunden. När åsiktskorridoren blir ännu smalare, antar jag att man fortsätter sålla.

Det oroande är att en ny normalbild etableras där det är helt legitimt att censurera hej vilt bland det som inte passar. Tänk om åsiktkorridoren förändras, då är den nya normalbilden redan på plats och man kommer raskt rensa ut andra böcker som inte passar. Kreationism och annat värre otyg lurar i vassen. Är det en tidsfråga innan böcker som beskriver evolutionen på annat vis än att det är guds verk rensas ut från skolbiblioteken?

Bokbål har prövats i historien, resultatet var tveksamt.....
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar