lördag 13 september 2014

Kritisk granskning i vardagen

I vår vardag överöses vi med information. Mycket av informationen ger sken av att komma från opartiska källor. I själva verket är mycket att det vi ser, hör och läser, riktade produkter och avsändaren vill att vi ska fatta beslut i en viss riktning. Det gäller allt från politik, konsumtion eller olika intresseorganisationer. Ofta handlar det också om ren okunskap hos avsändaren (se nedan med kudos till @cornucopia på twitter).

Rör inte informationen ditt eget specialområde, eller något område du är särskilt väl påläst i, kan det vara lite klurigt att genomskåda den.

En bra grund är naturligtvis allmänbildning, kombinerat med ett gott minne och ett kritiskt förhållningssätt. Har man ett hum om det ena och det andra så ökar chansen att det ringer en klocka i bakhuvudet. Just klockan som ringer i bakhuvudet är väldigt olika stark och pricksäker hos olika människor. Vissa människor behöver behöver tänka aktivt på vad som kan vara galet, medan vissa processar informationen omedvetet och klockan klämtar fram det korrekta svaret.

Ett bra exempel på väldigt professionell desinformation just nu är kriget i Ukraina. Som bekant (iaf för de med kritiskt tänkande) har Ryssland anfallit Ukraina. Ryssland är dock det land i världen med de mest professionella och välfinansierade desinformationsresurserna. På alla plan sprider man desinformation genom dementier, motstridig information, utredningar, protester etc. Detta sker genom alla olika kanaler. Allt ifrån officiella kanaler (Lavrov/Ryska UD), diverse nättroll som sitter i Ryssland och försöker påverka folk i Sverige på olika forum,  journalister, politiker och offentliga personer. Ett exempel på de senare är f.d. Moskvaambassadören Sven Hirdman, denne har sedan början av Krimkrisen på olika sätt försök mildra synen på Rysslands inblandning i kriget. Sven Hirdman har ekonomiska intressen i Ryssland med kopplingar till regimen..... Ett exempel på journalister är Aftonbladets nyligen publicerade artiklar om Carl Bildt. Artikel här Vid en närmare granskning av Oscar Jonsson framkommer det en del besvärande uppgifter om syftet bakom Artikel här. Har Aftonbladet omedvetet gått Rysslands ärenden? Gällande politiker kan det vara svårt att urskilja om man är genuint pacifistisk och absolut inte vill ha något med vapen att göra och sittstrejkar vid en invasion, eller om det är så att man genom sitt agerande går andras ärenden, medvetet eller omedvetet. Läs gärna Peter Rådbergs svar i valguiden hos försvarsbloggaren wisemanswisdoms Artikel här

En lite enklare övning spottad av cornucopia via twitter

En kritisk hjärna är naturligtvis också uppmärksam angående pro-Ukrainsk desinformation. Denna är dock mkt lågintensiv och bedrivs mestadels av glada amatörer på sociala medier.

Denna bild är tex från gårdagen, där någon försöker påskina att de "proryska" har fått stridsflygplan av Ryssland (Separatistflagga på stjärtfenan).

Skulle detta ske, kommer det troligen rapporteras med stöd av starka bevis från västmakterna.


Såhär ser originalet ut innan photoshop

Koppla på de kritiska hjärncellerna nu och ge er ut i informationsdjungeln.
 
Tillägg nedan 15/9.
 
Bilden nedan florerar på social medier. Här bör man vara vaksam. Är det så att bilden (som i orginalet visar en Grad raket som slagit ned i ett Ukrainskt fordon) nu används av Al Jazeera i deras egna syften? Eller är det så att den inte alls har använts av Al-Jazeera, utan istället är det en produkt från Rysk psyop för att så tvivel om dess ursprung. Man vill kanske påskina att det egentligen  är Pro-Ukrainska källor som stulit bilden från mellanöstern för att felaktigt anklaga Ryssland/Pro-Ryska styrkor.
 
 
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar