söndag 3 april 2016

Jätteläcka av hemliga dokument - panama dokumenten

Ikväll brisrade bomben som kallas Panamapapers.

En advokatbyrå i Panama har råkat ut för en läcka. Det är dock inte vilken byrå som helst, utan en i navet av ljusskygga brevlådebolag i skatteparadis. Dvs man hjälper till att dölja vem som egentligen äger pengar, STORA pengar.

Internationella föreningen för grävande murvlar har gradvis blivit inblandade och man har jobbat i ett år+ med att granska dokumenten och spinner sedan sina egna varianter på det som ryker mest i respektive land.

Det kommer nog ganska länge ryka om denna bomb, men initialt har Putin och hans krets fått ta emot en del eld, liksom diverse politiker och kändisar. Tilläggas skall dock att man inte behöver vara skyldig till brott för att man har pengarna i ett skatteparadis, bara man följer sitt lands regler. Sannolikt finns det dock stora mängder ljusskygga slantar i omlopp där.

Det man kan fundera över är vem som gynnas av denna affär. Finns det en tanke bakom är den att skada vissa personer/organisationer. De vi redan visste var skurkar bryr sig inte och skadas inte, däremot "de goda". 

Omfattningen på läckan är enorm. Den handlar om 11,5 miljoner dokument.

Nedan kan ni läsa några artiklar som släpptes ikväll.12 kommentarer:

 1. Det räcker väl om hela PK-media kör sin antiryssland och antiputinpropaganda? eller?
  Att Islands statsminister hade konto där är däremot mer intressant för oss än att du kör "guilt by association" med "vänner" till Putin. Lågt....
  Riktigt fjanti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är känt sedan tidigare att Putin har mkt pengar och han bryr sig knappast heller om ngn i väst får ytterligare agg mot honom. Däremot är uppgifterna om Poroshenko mkt graverande och kommer skada honom då de i tid sammanföll med striderna i öst.

   Radera
 2. Såg just en karta på whitetv.se - Inga personer eller banker i USA eller Kanada inblandade? Ingen vän till någon i USA?

  SvaraRadera
 3. Hur kan man förutsätta att en politiskt inflytelserik person automatiskt har kopplingar till släkt och vänners privatekonomi? Och en hel massa av dessa affärer är dessutom inte olagliga, allt beror på lagarna i respektive land. Idiotiskt.

  SvaraRadera
 4. Har alltid tyckt det varit konstigt med alla skriverier om pengar på konton i Schweiz, Cypern och nu Panama. Om folk har sina egna skattade pengar utomlands är det väl personens ensak. Det kan finnas andra skäl att ha pengarna utomlands än att undgå skatt. En annan sak är om det är oredovisade pengar från bolag som skickats offshore enbart i syfte att undgå beskattning. Man måste hålla tungan rätt i mun här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp precis som jag skrev. Försöker man dock av olika orsaker dölja tillgångarnas rätta ägare kan man fundera på varför...

   Radera
 5. Hej.

  Det som irriterar mig (bortsett från helt vanlig avundsjuka) är att detta blir ytterligare vatten på kvarnen för planekonomifetischister. Kontrollera kapitalet, omfördela resurser, skatter på transaktioner, kontrollera, reglera. Med känt resultat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Hitler hade varit mycket hjälpt av av div vänsterorganisationer i sin jakt på flyende judars kapital i Schweiz (hej Godwin).

   Radera
 6. Kanon med brevlådeföretag. Slippa moms, företagsskatt, deklaration, och helt lagligt. Det olagliga inträffar väl bara om man för över pengar till ett privat konto utan att skatta (om man då bor i Sverige).

  SvaraRadera
 7. Om man som bosatt i landet X äger ett aktiebolag med säte i landet Y, är bolaget som juridisk person med säte i Y skattskyldigt i Y. Om X tar ut pengar från bolaget, vare sig i form av utdelning eller lön, uppstår skattskyldighet för ägaren på dessa belopp i landet X. Om landet Y sedan inte har någon bolagsskatt t.ex., så är det inget som angår landet X. Det borde inte vara något problem.
  Som jag ser det uppstår däremot problem om t.ex. högskatteförespråkare som t.ex. politiker från landet X använder sig av upplägget. Problemet är då dubbelmoralen i att gladeligen avhända sina landsmän i X deras intjänade slantar, medan man själv gör vad man kan för att slippa undan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inga problem, dubbelmoral är helt ok verkar det som. http://www.expressen.se/nyheter/lyxvillor-gods-och-snabba-sportbilar/

   Radera
  2. I fallet med de gods och sportbilsägande sossarna är det nog helt enkelt så att de är mer jämlika än oss andra. Nemas problemas, alltså.

   Radera