onsdag 6 april 2016

Mensanen spår om framtiden

Jag lovade för några veckor sedan att jag skulle spå lite om vad jag tror om framtiden inom diverse områden, då jag har rätt hyfsat ofta (se länken ovan). Jag hade redan en papperskludd igång sedan januari, men annat kom emellan. Dessvärre slog en av spådomarna på kludden in iom terrorattacken i Bryssel. Nåväl, nu kommer några tankar om den kommande tiden inom diverse områden.

Migrantkrisen

Europa kommer stänga sina yttre och inre gränser. Avtalet med Turkiet kommer halta betänkligt då jag har svårt att se vilket land som skall ta emot flyktingar från Turkiet enligt principen "En från Grekland till Turkiet ->en till EU från Turkiet". Redan nu ser vi har antalet migranter har sjunkit avsevärt. Detta har att göra med att gränsbommarna söderut smällde ned innan den säsongbundna vågen kommit igång.

Det vi kommer att få se är en markant ökning av antalet migranter till Italien, vilket kommer tvinga Italien att agera i form av direktavvisningar, eventuellt med hjälp av Frontex. Kanske får vi se svensk kustbevakning på nya uppdrag i medelhavet, denna gång med avstigning i Libyen istället. Gällande Libyen är det känsliga fredsförhandlingar igång mellan Tripoli och Benghazi, om dessa lyckas kommer EU troligen försöka betala sig ur migrantströmmen därifrån.

Till Sverige kommer det komma betydligt färre än förra året. Min gissningar är 35-45 tusen på årsbasis. Detta är dock fortfarande en stor "utmaning" för att använda politikerspråk.

Regeringen kommer slå sig för bröstet att deras åtgärder fungerat, och MP mfl extremister kommer kräva uppluckingar i reglerna, helt i onödan då få kan ta sig hit ändå.

Man kommer misslyckas med sin ambition att avhysa migranter med avslag. Vi kommer få ett parallellsamhälle med illegala migranter som jobbar för 50:-/h svart. Då svenska folket anser att kontraktet med staten är brutet kommer det finnas en stor efterfrågan på billig arbetskraft utan papper. Grattis LO, det blev inte riktigt som ni hade tänkt er....

Kollapsen

Oavsett vad Reinfeldt säger, står Sveriges kommuner och skattebetalare inför bistra tider. Som bekant räknar Migrationsverket med upp till 420 miljarder i initial kostnad de närmsta åren. Kommunerna har redan nu börjat få rätt kännbara kostnader maa den tvingande lagen om kommunplacering, främst av den anledningen att man i panik tvingar bygga diverse baracker till de anvisade migranterna. En kostnad för barackbygge jag sett är 150 000 per boende. Säg att 80 000 (dvs hälften av de som kom förra året) måste inhysas i nya baracker, kommer en kostnad om 12 miljarder läggas på kommunerna bara i byggkostnader. Dessa byggnationer är inga investeringar, utan kommer behöva rivas om 5-10 år eller när de nu är söndermögglade. När statens bidrag upphör efter 2 år, dvs från 2017 och framåt kommer vissa kommuner i praktiken gå i konkurs. Exempelvis Ljusnarsberg. Ngt staten inte kan tillåta och man kommer höja skatterna för omfördelning till de som "tagit ansvar". Till detta kommer också kommun och landstings kostnader för "välfärd".

Svensk Politik

Att spå om den politiska utvecklingen är lite svårare av den enkla anledningen att politikerna vänder kappan efter vinden snabbare än man hinner trycka "Enter". Jag tror dock att vi blir sittande med Löfven fram till valet 2018, av den enkla anledningen att ingen vill ta över det sjunkande skeppet. Anledningen att man inte vill det är att man saknar ryggrad att ta tag i de problem som finns, Alliansen vill som bekant ha ngn form av socialliberalism (dvs socialism light). Att ta över 2017 och direkt införa stenhårda besparingar och kursändringar skulle troligen leda till valförlust 2018, varför man hellre väntar till 2018 och kan få 4 år på sig. Men dessvärre kommer man då ta över ett skepp i betydligt sämre skick än om man skitit i "DÖ" och det blivit extraval förra året.

Den som kan hända är att MP eventuellt skickas ur regeringen och Sossarna får till ngn ny deam med alliansen om superminiritetsregering, men MP är troligen för maktgalna och överger säkert alla hjärtefrågor om de får stanna vid köttgrytorna.

Sverigedemokraterna kommer gå starkt framåt i flera kommuner (då kommunplaceringarna kommer få andra än glesbygden att få chans till spännande möten). Men då den initiala migrantkrisen gällande antalet som kommer, inte kommer vara lika överhängande tror jag inte man kommer växa i samma takt på riksnivå som tidigare. Jag tror SD kommer stabilisera sig runt 25% till valet 2018.

Inom socialdemokratin kommer vi få se fler och fler uppror mot den förda identitetspolitiken och man kommer inleda en återmarsch mot gamla tiders industrisossar (vilket inte gynnar mp).

Terrorism

Som jag skrev ovan besannades tyvärr mina papperkluddrade farhågor om ett större terrordåd i Europa innan jag fick tid att blogga om mina spaningar. Det kommer dock ske ytterligare dåd i Europa (jag räknar ej Turkiet dit). UK, Frankrike & Belgien är de länder där jag befarar att sannolikheten är störst. Även Tyskland löper en stor risk, men jag tror man är skickligare på att avstyra dessa där.

Sverige kommer inte uppleva ett välorganiserat dåd likt det i Bryssel. Det som kan tänkas hända här är att någon "ensam galning" får fatt på ett vapen eller bygger en tryckkokare. Skadeutfallet kommer i vilket fall bli lågt.

Anledningen till att jag inte håller Sverige så högt är att vi ligger långt ned på den internationella terroristradarn. De stora dåd som utförts har varit noga planerade och sanktionerade från högre ort inom IS/AQ. Effekten av en attack mot SE vore försumbar. Däremot har vi ju många återvändande terrorister, men när IS nu är på reträtt i Syrien och på sikt kommer vara en spillra av sitt forna jag, kommer de ("svenskarna") nog främst ägna sig åt internetjihad.

Mellanöstern

De militanta islamisterna kommer få ta emot en mängd bakslag under de kommande två åren. I Irak kommer de sakta drivas tillbaka av Iranstödda trupper, på samma sätt som man i Syrien kommer tappa mark mot den oheliga alliansen mellan Kurder och Assad. Assad har som bekant aktivt stöd av Iran och Ryssland. Turkiet sitter i en rävsax sedan man lyckats stöta sig med Ryssland och Assad/Iran. Assad utrymde helt sonika norra Syrien och lät kurderna ta över. Turkiets stöd till islamister i Syrien kommer behöva upphöra och man måste vända sig till västmakterna igen för att hitta en säker hamn, detta är dock omöjligt såvida man inte fimpar stödet till islamisterna i Syrien. Detta kommer sammantaget göra att IS kommer få det mkt svårt i Syrien. Ryssland är dock inte intresserade av en total seger för Assad, utan gynnas av ett stökigt Syrien då det sätter press på Turkiet och EU. Skurkstaten Saudi kommer fortsätta pumpa in pengar till islamisterna i Syrien samt AQ i Yemen, av den enkla anledningen att man inte vill att Iran skall få större inflytande. Chansen till framgång kommer dock vara begränsad då Saudi är ett skitland som helt saknar allt förutom massvis med stålar, och man kan inte enbart vinna med stålar.

Ryssland

Ryssland får en egen rubrik då jag vet att många av er är särskilt förtjusta i vårt östra grannland. Putin kommer fortsätta upprustningen som planerat och han kommer som person stå fortsatt stark som envåldshärskare. Många ekonomers raljerande om oljeprisets påverkan på Putin & Ryssland kommer komma på skam då Ryssland skiter i oljepriset. Visst kommer det såklart märkas i Rysslands kostnadsutrymme, men det kommer tas av befolkningen inte av militären. Ryska folket är vana att bita ihop när det kärvar och det kommer man göra även denna gång.

De lågintensiva konflikterna runt Rysslands gränser kommer fortsätta. I Ukraina kommer det fortsatt vara en frusen konflikt och ryska storanfall kommer utebli. I Moldavien och kaukasus kommer det bli rörigare, där Transnistrien och Azerbajdzjan ligger i skottgluggen för nya Putinistiska äventyr.

Baltikum kommer inte invaderas, men man kommer fortsätta ha en politisk & ekonomisk konflikt, och provokationer i likhet med kidnappningen av Eston Kohver kommer ske igen.

Man kommer också visa sin militära styrka genom anflygningar mot och kränkningar av grannarnas territorium (i luften och under ytan).

Den ryska retoriken kommer vara fortsatt konfrontativ mot väst.

Åsiktskorridoren-Media

Omsvängningen i Media har som bekant börjat för ett tag sedan, där både Expressen och GT har tagit ledartröjan, samt vissa skribenter hos SVD & Di. Aftonbladet som varit det brunsmetande översteprästerna kommer tvingas till reträtt, liksom TV4 och i viss mån SVT. På några års sikt kommer de rabiata identitetshetsarna vara marginaliserade och sitta och gapa i slutna grupper med viss spillover till oss övriga. Tänk lite som kommunisterna förr, de fanns där men saknade reellt inflytande.

Svensk säkerhet - Försvarsmakten

Kraftiga rustningar av svensk försvarsmakt skulle behövas, men kommer utebli. Som anges ovan är utrymmet lika med noll då allt krut och låneutrymma bränns i migrationshaveriets spår.

Att tillsätta en ny försvarsberedning så kort efter den förra kanske låter fint, men att köra en långbänk till på några år är bara ett sätt för politikerna att slippa ta ansvar och köra med sitt vanliga "Vi väntar på försvarsberedningens analys 2018"

Det som behöver göras är att utlösa beredskapskrediten och kalla in så mkt folk på repövningar man bara kan. Det snabbaste sättet att höja förmågan är att öva, inte köpa in dyra fåtaliga vapensystem. Det senare kan göras på lång sikt.

Sammanfattning

2016-2017 kommer bjuda på en lugnare omvärld i stort, enstaka terrordåd undantaget, men en eskalerande kollaps i Sverige. De som berörs av kollapsen är de redan svaga. För många är det kanske skit samma egentligen om man betalar 2% mer i skatt samt om vårdköerna blir längre, men de som är i behov av den gamla "välfärden" kommer det bli märkbart. Som alltid med andra ord. Eliten klarar sig fint och fotfolket får betala, så har det alltid varit och så kommer det alltid vara. Reinfeldt kommer fortsätta ha gran och äta lutfisk, och det kommer även jag. Men för många kommer det bli kännbara förändringar. Till skillnad från Reinfeldt har jag dock förmågan att lyfta blicken från min egen julgran och se den större bilden, och den ser lite grådaskig ut för samhället i stort.

Självfallet kommer mkt av det jag skriver ovan vara fel, man förhoppningsvis har jag fler rätt än en pilkastande apa.  Varsågoda att ta fram motorsågarna ;)
47 kommentarer:

 1. Det mesta låter rimligt.

  Ett par tillägg:
  Allt fler "jägare" i landet.
  Medborgargarden i olika former allt mer rumsrena.
  Islamismen kommer inte att utmanas offentligt, utan kommer att få fortsätta bubbla under ytan. Kanske återkommer den om ett decennium? (Det finns de som säger att Iran kommer att bli allt farligare de närmsta tio åren innan det kollapsar och blir helt irellevant.)
  Stor splittring, ingen talar om utanförskap, man håller sig bara borta från allt fler områden.

  SvaraRadera
 2. ännu ett tillägg: Trump kommer att vinna i USA, som långsamt kommer börja dra sig tillbaka från den internationella arenan (NATO etc.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ja, det glömde jag. Har Trump som vinnare i valet.

   Radera
  2. Intressant att ni tippar Trump. Sa själv redan för 1,5 år sen att USAs nästa president heter Clinton. Är definitivt inget fans av henne men står fortfarande fast vid den åsikten.

   Sanders hinner inte ikapp. Trump vinner hos republikanerna. Trump må ha sina lojala anhängare men i det stora racet har han ingen chans. Alldeles för stort motstånd. Både inrikes och utrikes. Ja till och med i egna partiet.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @ Anonym

   Tyvärr är Trump lite sent ute rent demografiskt, så egentligen borde det vara kört. Gruppen heterosexuella, vita män är helt enkelt, relativt sett, för liten numera.

   Dock är Trump en vinnartyp i trippel Alfa-klass. "Everybody" loves a winner, och det finns möjligtvis ess som Trump ännu inte spelat. Han är duktig på detta.

   Det som oroar lite är att Trump-antipatierna hos gruppen "gifta män" nyligen närmat sig nivån hos "gifta kvinnor", vilket är illavarslande. Av någon anledning tror ju många kvinnor att Trump kommer att trycka på kärnvapenknappen hur som helst och att Hillary är någon slags säker hamn. Inget kunde ju vara mera fel, Hillary har redan många amerikanska liv på sitt samvete (Tripoli tex) och är sannolikt köpt av främmande makt. Hon borde sitta i fängelse, med bortkastade nycklar. Inte ha avtryckarknappen till USA:s kärnvapen.

   Radera
  5. Underskatta inte hur ideologisk drivet det Republikanska partiet är. Påminner om till exempel England under Cromwell: det är viktigare att någon är "en av oss" än att han är kompetent.
   Trump har inte varit tillräckligt rättrogen i frågor som abort. GOPs ledning kan mycket väl välja en betydligt sämre kandidat, bara han är renlärig.

   Radera
 3. Min teori är att vi bara sett början på en upptrappning av ett religionskrig som pågått sedan 600-talet. Det är egentligen fel att kalla det terrorism.

  En annan fråga är hur det kommer att gå för Sverige när folk inte är trygga här längre. Under ett halvt sekel har vi jagat ut de rika och driftiga, men så kallat vanligt folk har haft det lagom bra. Nu har de inte riktigt det längre, vad händer då? Detta att inte känna trygghet inför överhöghetens ansvarstagande är nytt för Sverige sedan många hundra år. Vi har blivit en del av europa.

  Tredje, blir det kamp om resurser i en ändlig värld blir det inte kul. Blir det ingen sådan kamp, kommer monopolister och regelskrivare fortsätta löpa amok.

  SvaraRadera
 4. Jag tror nog att du kan pricka ratt med det mesta.
  Till skillnad mot manga har du en realistisk syn pa saker och ting och det blir inte, kaos, krasch, undergang, blodbad.

  Du valde att inte diskutera eventuell borskrasch + pyst bobubbla i svedala :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, finns andra som tippar bostadskrasch hela tiden. Den lär komma, om det blir om 1 eller 5 år vette tusan.

   Radera
  2. Utlandssvensk6 april 2016 18:47

   "Tja, finns andra som tippar bostadskrasch hela tiden. Den lär komma, om det blir om 1 eller 5 år vette tusan."

   Jag är med på det! Den kommer, men när är helt omöjligt att spå om. Min gissning är att den utlösande faktorn blir att större grupper svenskar börjar lämna landet. Vi har redan sett en lång period med extrem "white flight" inom landet, men vi närmar oss nu snabbt punkten där det inte finns någonstans kavar att flytta, om man vill ha en rimligt trygg existens för sin familj. Övre medelklassen och överklassen börjar att begripa detta och MÅNGA funderar på att lämna landet.

   Räkna med kraftigt ökande utbud på villor och bostadsrätter i de högre prislägena under detta år.

   Radera
  3. Utlandssvensk
   Hur många kan lämna landet? Gissar att det räcker med en prisnedgång på 30 procent så sitter även en mycket stor andel av de välbeställda fast i bostadslån de inte kan lösa.

   Radera
  4. Jo, men jag tror att efterfrågan på de mest poppis områdena kommer bestå, däremot kommer kraschen tidigare & hårdare i galet överprissatta ytterområden. Typ som väster haninge under kraschen pp 90-talet.

   Radera
  5. Utlandssvensk6 april 2016 20:21

   @ Riga, Tartarus

   "Hur många kan lämna landet?"

   I princip de som är förmögna eller kan få ett rimligt välbetalt jobb i ett annat land. Den första kategorin är ganska liten men den andra borde innefatta åtminstone några hundra tusen personer.

   "Gissar att det räcker med en prisnedgång på 30 procent så sitter även en mycket stor andel av de välbeställda fast i bostadslån de inte kan lösa."

   Det stämmer säkert, men innebär även att det finns ett tydligt incitament att sälja snabbt. Många begriper nog detta.

   "jag tror att efterfrågan på de mest poppis områdena kommer bestå"

   Kanske, men som jag ser det är det där den största andelen av människor med internationellt gångbar kompetens återfinns. Dessa kommer att börja lämna landet. Samtidigt är det ett stort tillskott av nyanlända som kommer att hålla marknaden uppe i de mer sunkiga områdena.

   Det jag tror att man ska hålla ögonen på är ny lagstiftning som tvingar friskolor att ta emot asylanter eller liknande. Som jag ser det är det nästan säkert att detta kommer under 2016 och om jag har rätt kommer detta att bli en MASSIV trigger för folk att lämna landet.
   Radera
  6. Ang bostadsbubbla.

   Håller absolut med om att den kommer men vi är inte där än. Priserna kommer fortsätta att öka ett tag till. Ska du bygga ett helt nytt hus idag, 4-5 rum och carport kostar det ca 4 miljoner. Så länge du kan hitta liknande eller större, renoverat för 2,5-3 miljoner kommer priserna öka. Med den invandring vi haft på senare år gör att det är otroligt mycket folk ute på bostadsmarknaden.

   Folk är dessutom dumma. I mitt exempel från ovan om 4 miljoners kåken tänker många: Jag lägger ett bud på 3,5. Det är ju ändå mindre än att bygga nytt. Sen att det behöver renoveras för ytterligare 2 är något som inte verkar gått in i huvudet. Obs! Exempelet jag beskrivit handlar givetvis inte om sjöutsikt, city etc.

   Till er som letar säger jag bara så här. Var på er vakt! För ett år sedan var jag och familjen i köpartagen. Vi var på säkert 20 olika visningar. Av dessa var det tre stycken som låg i direkt anslutning till (eller kommande) asylbostäder. Inget mäklare direkt skyltar med. Du måste göra din research själv. Konfronterade alla dessa med frågan vad som byggs i närheten eller vad den stora byggnaden i slutet av gatan används till? En var ärlig och sa som det var medan de andra två påstod att det inte visste eller hade möjlighet att kolla upp det. Konstigt då jag inte hade några problem att ringa kommunen och få svar direkt.

   Blev aldrig något köp av hus för vår del. Är riktigt glad för det. Min förhoppning är att inom två år titulera mig på denna sida som utlandssvensk2! :-)

   Tack för en bra blogg!

   Radera
  7. @utlandssvensk: det finns redan lag på att friskolor MÅSTE upplåta plats till barn som inte stått i kö.
   Troligtvis dock inga problem. De som inte kan anpassa sig kommer att "mobbas" ut. Och de som anpassar sig är inga problem.

   Radera
  8. Utlandssvensk7 april 2016 08:42

   @ Lotta,

   "det finns redan lag på att friskolor MÅSTE upplåta plats till barn som inte stått i kö."

   Har du några detaljer eller länkar?

   Det här med anpassning kan möjligen funka om det är ett väldigt litet antal som kommer, men nu pratar vi tillskott på cirka 20% för gymnasierna. Att de svenska 16-17 åringarna skulle lyckas framtvinga anpassning ur stora grupper av 20-30 åriga MENA män tror jag knappast på. Motsatsen verkar betydligt mer trolig, dvs. att MENA männen blir "kungar" som gör vad de vill på skolorna. Vem ska stoppa dem?

   Det som hände i Köln och Kungsträdgården är endast en mild bris jämfört med vad som väntar de svenska skolungdomarna.

   Radera
  9. @utland: här t.ex. http://www.svd.se/krav-ska-fa-fler-skolor-att-ta-emot-flyktingbarn

   TRIGGER-WARNING!?!

   http://skolvarlden.se/artiklar/fridolin-regler-friskolor-behover-andras
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/fridolin-fler-skolor-maste-ta-emot-flyktingar/

   jO, på gymnasiet kan det förstås bli problem. Å andra sidan, så kan INGEN komma in på de bästa skolorna och linjerna som saknar tillräckligt höga betyg. Men det kan ju bli ännu värre på mindre populära linjer... :-( (Och på mindre orter där det kanske bara finns en skola... ja du... huga!)

   Radera
  10. utlandssvensk7 april 2016 11:21

   @ Lotta,

   Tack för länkarna.

   Som jag förstår saken finns det inga regler som kan tvinga friskolor att ta emot nyanlända och det man nu utreder är att ge dem möjligheten att göra detta utan hänsyn till kösystemet, inte att tvinga dem. Jag är dock helt övertygad om att detta endast är första steget.

   Sen såg jag något i en av artiklarna som pekar på en annan möjlighet.

   "Till årsskiftet höjer regeringen schablonbeloppet för skolor som tar emot asylsökande elever med 50 procent."

   Eftersom många friskolor är rena affärsverksamheter är det nog helt möjligt att få in asylanter enbart genom att erbjuda högre skolpeng för dessa. Då lär det inte bli några protester från skolorna! Om sen en del svenska föräldrar är missnöjda, tja, vem bryr sig?

   Radera
  11. Jag har, som många i min bekantskapskrets, börjat se mig om utomlands efter alternativ för mina barns skolgång (internat). Mina krav har varit 1 rimlig restid dvs började sökandet inom kort radie från sverige och expanderade sedan om jag inte hittade någon skola som uppfyller kraven, 2 bra utbildning, 3, helst engelska som undervisningsspråk, 4 rimliga terminsavgifter. Hittills ligger Danmark bra till, det verkar finnas många bra internat, nära hem, bra utbildning och många som erbjuder IB utb på engelska. Terminsavgifterna är väldigt fördelaktiga om man jämför internationellt, tex Schweiz.

   Radera
  12. utlandssvensk8 april 2016 22:07

   "Hittills ligger Danmark bra till"

   Det var intressant? Vad ligger årskostnaden på där?

   Har du kollat de gamla Östländerna, t.ex Polen och Ungern? Jag skulle gissa på rimliga priser och motiverade elever där.

   Vad gäller Schweiz är det väldigt dyrt, ingen tvekan om det. Men med IB bör man betänka att man då sannolikt sitter fast med höga kostnader även för universitet, samt att det är löjligt svårt att komma in på de bästa. Där är det en stor fördel med en schweizisk utbildning, eftersom ungarna då lätt kommer in på absolut topprankade universitet och dessa är gratis.

   Sen tycker jag att man ska fundera över det här med engelska som undervisningsspråk. Varför inte se till att barnen blir trespråkiga, om man ändå ska flytta runt dem?

   Radera
  13. Bra synpunkter utlandssvensk. Är barnen begränsade i val av universitet om de går IB? Då blir det att ta med det i beräkningen. Skulle de börja redan nu till högstadiet hade nog danska fungerat som undervisningsspråk, så hinner de lära sig tills gymnasiet. Annars är engelska nog bäst, som de redan behärskar, men det kan behöva omvärderas mht begränsningar i vilka universitet de kan söka. Kostnaderna i sek för internat och undervisning ligger på mellan 140-180 tkr sek / år, av det verkar vi kunna få ca 100 tkr täckt av vår kommun genom skolpengen. 40-80tkr kvar alltså, nästan insparat bara på lägre matkostnader mao ;-)

   Hittils har jag främst tittat på Bagsvärd och Herlufholm, de verkar vettiga. Östeuropa har jag inte övervägt, Danmark framstod snabbt som ett vettigt alternativ. Nära oss om de 'fastnar' där och vill gå på universitetet i dk med sina skolkompisar.

   Radera
  14. Utlandssvensk10 april 2016 14:39

   Det var väldigt attraktiva priser i Danmark! I Schweiz kostar det minst det dubbla.

   "Är barnen begränsade i val av universitet om de går IB?"

   Som jag har förstått saken gäller att du måste ha väldigt höga poäng från IB skolor för att komma in på de bra brittiska eller amerikanska universiteten. Vidare är det så att i Sverige och Schweiz värderas IB utbildningarna inte högt vid antagning till universitet. Men jag vet inte vad som gäller i andra länder, som Danmark.

   Dock är det värt att kolla upp. Jag känner många som har valt IB vägen för sina barn och sen blir väldigt frustrerade när det är dags för universitet. Ofta blir utfallet andra klassens brittiska eller amerikanska universitet. Dessa är fortfarande mer eller mindre dyra (väldigt dyrt i USA) och arbetsmarknaden är direkt dålig när de kommer ut.

   Något som kan vara värt att överväga är att få dem att läsa tyska. Det borde funka fint i Danmark och ger en betydande extra flexibilitet när de ska till universitet samt har ett högt värde på arbetsmarknaden.

   Radera
 5. Varför sker det som sker och ofta mot majoritetens vilja... Blir mer och mer konspiratorisk.

  Biggest Scam https://www.youtube.com/watch?v=dsqGR31zoVA

  SvaraRadera
 6. Jag är villig att hålla med där, jag tror att bopriserna och börsen kommer att backa rejält, vilket leder till stora familjetragedier. Dessutom kommer resursbristen, framförallt olja, att bli mycket märkbar. Detta dröjer iof några år till.

  Vad tror ni händer med tryggheten inom landet? Kommer vi att få se en upprustad poliskår som tar tillbaka kommandot, eller går vi mot djungelns lag då vi har alltför många arbetslösa med minskat bidrag som inte är/vill vara en del av samhället, samt alla dessa som vistas här illegalt?

  SvaraRadera
 7. Utlandssvensk6 april 2016 18:32

  Modigt att sätta så pass detaljerade prognoser på pränt!

  Jag är betydligt mer åt "doom and gloom" hållet vad gäller Sverige.

  "Till Sverige kommer det komma betydligt färre än förra året. Min gissningar är 35-45 tusen på årsbasis."

  Du argumenterar väl här och möjligen får du rätt. Historien visar dock att migranterna är duktiga på att hitta nya vägar och en del av de länder du nämner som bromsklossar, som Italien, fullständigt hatar Sverige och är nog helt villiga att bara ge migranterna en tågbiljett norrut. Det har de gjort förut!

  Vidare lär det inte bli några fungerande åtstramningar vad gäller anhöriginvandring innan pengarna är slut och det faktum att Mig verket nu tecknar MASSOR av treårsavtal kommer att göra det, på kort sikt, lättare att ta emot stora volymer.

  Min gissning blir 75.000 asylsökande och lika många anhöriga under detta år.

  Angående "kollapsen" tror jag att vi under detta år kommer att gå in i en ny fas där det blir öppet våld mellan grupper av svenskar och migranter. I princip alla svenska föräldrar kommer att finna sig i en sits där deras barn och ungdomar tvingas att gå i skolan tillsammans med mycket äldre MENA män. En andel av dessa föräldrar kommer att ta till våld. Grova gruppvåldtäkter och liknande kommer att börja mötas av vedergällning. Många asylboenden kommer att eldas upp och polisen kommer att svara med hårda tag mot svenskarna.

  "Sverige kommer inte uppleva ett välorganiserat dåd likt det i Bryssel."

  Här har jag motsatt uppfattning. Allt tyder på att Sverige hittills har fungerat som ett safe haven för jihadisterna och att de pga. detta inte har velat ställa till med något här. Men eftersom det nu är helt uppenbart att Sverige är stor exportör av terror kommer övriga västländer att framtvinga hårdare tag här. Detta kommer nästan garanterat att resultera i minst ett stort terrordåd detta år.

  Vad gäller Mellanöstern och Ryssland har jag ingen stark uppfattning. Möjligen får du helt rätt, eller så händer det något helt annat. Inbördeskrig i Saudi verkar t.ex inte alls omöjligt. Det här med att de har "massvis med stålar" gäller inte riktigt längre. Med nuvarande takt har de bränt alla reserver inom cirka 5-7 år, men det kan också gå mycket fortare om de ger sig in i större militära äventyr, vilket verkar fullt möjligt. Stannar oljan på de här nivåerna kan de snabbt hamna i kris och finna internationella lånemarknader stängda.

  Den som lever får se.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir en spännande återblick i januari 2017 ;)

   Radera
  2. Det är väl därför de verkar vara på offensiven. De vill inte att barnen skall ha endast en kamel i öknen igen. Eller hur nu deras talesätt var.

   Radera
 8. utlandssvensk6 april 2016 20:44

  En annan fundering:

  Vad tror panelen om turistnäringen i Sverige? Mediabilden i omvärlden är direkt nattsvart och många potentiella turister har rejält omvärderat Sverige som destination. Vidare har Mig Verket sugit upp massor av hotellbäddar i landet och många turistorter saknar nu helt övernattningmöjligheter.

  "I vissa kommuner blir det inga hotellbäddar alls, så självklart påverkas turismen, säger Lena Larsson, vd vid Småland Turism."

  "Enligt Migrationsverket har landet i nuläget 370 anläggningar. Presstjänsten uppger att "uppskattningsvis de allra flesta var hotell och vandrarhem tidigare"."

  "Men samtidigt står det klart att ännu fler turistbäddar behövs. Den gångna veckan uppgav Migrationsverket att man behöver förnya upphandlingar av 60 000 platser samt därtill utöka kapaciteten med ytterligare 20 000 platser till sammanlagt 96 000 asylbäddar."

  http://www.svd.se/turism-hotas-nar-migrationsverket-soker-hotell

  Jaha, 96.000 bäddar! Detta är ungefär hälften av alla hotellbäddar i landet, alternativt en tredjedel av alla bäddar! För detaljer, se sid 9 i detta dokument:

  http://www.scb.se/Statistik/NV/NV1701/2012A01/NV1701_2012A01_SM_NV41SM1305.pdf

  Detta innebär rimligen en total katastrof för hela turistnäringen och att många orter kommer att avfolkas och sen vara renodlade asylbyar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du har helt rätt angående turistnäringen, och att många mindre orter med stora asylboenden kommer att successivt tömmas på svenskar. Turismens framtid ser inget vidare ut. Förutom bristen på boenden, vem vill komma hit och betala för att bli våldtagen, misshandlad och rånad? SVerige börjar få riktigt dåligt rykte utomlands.

   Radera
  2. Som turist i Sydafrika nuförtiden är risken påtaglig att man slutar sitt liv i ett dike och inlindad i en plastsäck. Sverige kommer att göra resan åt samma håll.

   Radera
  3. utlandssvensk6 april 2016 23:59

   "och att många mindre orter med stora asylboenden kommer att successivt tömmas på svenskar."

   Jo, det borde rimligen bli effekten. Jag tycker att man redan ser detta i t.ex Skåne, där en del riktigt fina och väldigt high end småorter verkar vara under prispress och många fina kåkar kommer ut. Höganäs kommun, med Arild och Mölle, är möjligen ett exempel på detta. Väldigt, väldigt fint men med massor av asylanter. Jag har varit där mycket men tycker inte att det är så trevligt längre. Aldrig att jag skulle släppa ungarna fritt i Höganäs.

   Fast jag har inte jättebra koll. Någon här som har några exempel på att stora asylförläggningar drar ner fastighetspriserna på mindre orter?

   Radera
  4. @ Utlandssvensk

   Det här är något jag väntat på. Turismen har ju faktiskt växt stadigt på senare år, och bidrar nu väsentligt till BNP. Och detta är ju riktiga jobb, inte något som hamnar på svennebanans skattenota (utan väldigt mycket motsatsen).

   Det verkar inte som om tidigare års våldsökning har haft någon större effekt, men för att veta detta måste man ju känna till i vilken utsträckning en turist valt exvix Norge eller Finland över Sverige pga våld. Jag gissar att detta HAR VARIT försumbart, då nationsbilder tenderar att släpa efter 10-30 år (om inte mycket omvälvande händelser får globalt genomslag).

   Det vore mycket intressant att veta om det finns studier över hur våld, rån, kriminalitet i ex vis Rio eller Sydafrika påverkar turisters reslust. Rio har väl klarat sig hyfsat, likaledes världens största turiststad Paris, men vi bör ju även tänka på att pull-faktorn är extremt hög för dessa. Sverige är ju inte lika unikt, landet kan i många turistiska avseenden lätt substitueras med Finland eller Norge (när det gäller tomte- och norrskensturism är just så fallet).

   När nu antalet turistbäddar faller pga av att skattebetalarna köpt upp dem, bör rimligen bristsituationen rendera en tunnare supplydida och problem/högre priser. En presumtiv turist kan lätt frestas att istället välja Norge (som dessutom har en fn fördelaktig valutasits med en svag NOK).

   Summan av kardemumman? Jag tror att Sveriges turisttillväxt (minst) knäcks och att bidraget till BNP stagnerar/minskar, detta i en tid då det verkligen skulle behövas..

   Migverk och kommuner bjuder fn över allt och alla. Baksmällan kan bli kraftig, någonstans skall det ju tas. Antingen genom att svina till arbetande svenska skattehjon eller upplåning och skuldsättning av framtida generationer (det senare förutsätter att någon vill låna till det svenska "samhällsbygget")

   Lycka till, Svea.

   Radera
  5. Utlandssvensk7 april 2016 09:34

   @ 6-10,

   "Jag gissar att detta HAR VARIT försumbart, då nationsbilder tenderar att släpa efter 10-30 år (om inte mycket omvälvande händelser får globalt genomslag)."

   Jo, det stämmer nog rent allmänt. Men vad gäller Sverige har landet nu fått närmast hysteriskt mycket mer täckning av internationella medier det senaste året än vad som har varit fallet tidigare. i t.ex UK har det nog skrivits lika mycket om oss det senaste 12 månaderna som de föregående 10 åren. Och det har varit extremt negativt.

   "Det vore mycket intressant att veta om det finns studier över hur våld, rån, kriminalitet i ex vis Rio eller Sydafrika påverkar turisters reslust."

   Jo det vore kul att se. Vissa ställen, som Paris eller Venedig, kan väl överleva det mesta. Men Sverige? Knappast, tror jag.

   Jag kom att tänka på ett annat turistmål som för 20-30 år sen var själva definitionen av high end men som nu knappt existerar som resmål längre, nämligen Acapulco. Där fanns det extrema pull faktorer och under en tid var det samma glamour där som Rivieran i Frankrike. Men med våldsexplosionen i Mexiko har turistindustrin där bara dött.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @ Utlandssvensk

   "Men vad gäller Sverige har landet nu fått närmast hysteriskt mycket mer täckning av internationella medier det senaste året än vad som har varit fallet tidigare. i t.ex UK har det nog skrivits lika mycket om oss det senaste 12 månaderna som de föregående 10 åren. Och det har varit extremt negativt."

   Helt enig om detta. Vi ser en slags ketchupeffekt nu när det gäller Sverige, det har varit skakigt länge men nu kom mycket på en gång. Gissar att det påverkar allra mest i Europa, ffa länder i vår närhet.

   Ju längre bort man kommer från Sverige smälter Schweiz och Sverige ihop till något diffust land (ingen nackdel, som jag ser det). Jag brukar fö le glatt när någon skiner upp och säger: ah,Toblerone och klockor. Ibland uppger jag tom schweizare själv, vilket kan vara aningen vanskligt, men har lett till mycket roliga diskussioner med ffa finnar, som med någon drink innanför västen ofta lättar sitt hjärta beträffande synen på svenskar. En av dessa gav mig dessutom sitt kort och lovade hjälpa "schweizaren" med vad som helst på orten i fråga. Nej tiden då att vara svensk gav plusvärde lider snabbt mot sitt slut..

   Radera
 9. Är det inte så att MigV står för kostnaderna även två år EFTER att PUT eller TUT har beviljats?

  Dvs de som kom 2015 får sina besked 2017 och sedan tar kommunerna över ansvaret 2019 först?

  SvaraRadera
 10. En fundering om framtiden:
  Nederländerna röstade i går Nej till utvidgning mot Ukraina. (Tack! Det minskar risken att EUs skattebetalare ska bli ännu mer pungslagna.)
  Sen har du Brexit oxå... Om det kommer att finnas folkvandring genom EU innan 23:e juni så tror jag att det är garanterat att britterna röstar Ut. David Cameron vill att Frontex ska patrullera Libyens vatten och skicka tillbaka migranter till Libyen.
  Det är naturligtvis möjligt att midsommar är för tidigt för att britterna ska få upp ögonen för (det ytterligare) fiaskot med EUs migrationspolitik och därför röstar In.
  Själv är jag väldigt osäker. Jag känner flera britter som kommer att rösta Out - och dessa är egentligen europhiler. Om migranterna spränger de grekiska koncentrationslägren, så kommer britterna att rösta Out.
  Och ECB trycker pengar like there's no tomorrow... (det är ju därför som det är så svårt att hitta vettiga placeringar och omöjligt att se OM det blir krasch - det KAN ju även bli hyperinflation.)

  Kort sagt: EU stapplar från det ena misslyckandet till det andra och det finns inget som tyder på att det kommer att förändras under 2016 - och framåt.

  SvaraRadera
 11. SD framåt i kommunerna? Förmodligen, men MP kommer också gå framåt. Glöm inte att alla (ja, a-l-l-a) utländska medborgare får rösta i de svenska kommunalvalen, om de varit folkbokförda i kommunen i tre år. Vilket alla 250tkr flyktingar som kom rekordåren 2014-15 kommer att vara kvalificerade för till valet 2018.

  Bered er för spännande valresultat.

  SvaraRadera
 12. Farbror kalle på ADD är outtröttlig, (och imponerande) och kommunicerar outtröttligt i avgörande frågor, ska bli intressant om det blir memoarer till slut.

  CB ”En central och viktig slutsats i våra studier är att

  det INTE är jihadismen -_> som orsakar kriserna utan snarare
  är kriserna -_> som orsakar jihadismen.

  S.W ser man på, sylvass slutledningsfråga (alltså inte ironiskt mot CB, utan att det är kriserna + utanförskap, tänk we shall overcome, som skapat explositiviteten. och hur löste Reinfeldt utanförskapet, jo genom att 5-faldiga det.

  CB ”Såväl Afghanistan lite längre tillbaka i tiden som nu Irak och Syrien är goda illustrationer av detta.”

  S.W För att inte tala om Libyen. Afanistan har fyra vändor:
  Först Ryssarna, sedan CIA och kontragrejorna, sedan USAs intåg, sedan västs uttåg (9/11 och kriget mot terrorismen) och intåg i Irak, (andra vändan) sedan USA/;Englands uttåg ur Irak, och åter till Afghanistan, som öppnade dörren för maktvakum, dvs IS, som sedan innebar att man lämnade även Afghanistan åt sitt öde, för att ägna sig åt Libyen, och sedan det magiska Arabiska våren, och så då Syrienkatastrofen.

  Allt detta under pågående utvidgning av EU, som gjorde Putte och Co brända som barn, och sedan full rulle mot kaos. Icke att förglömma Iran – Irak-kriget och sedan Kuweitkriget. Den där turen i Irak, utan att ha en plan för en ny statsordning, dvs man öppnade på locket för Kurdernas situation, och för kampen mellan Shia och Sunni, och för Saudiernas bävan för Iran, det var väl ingen vidare bra konsekvensanalys från start.

  CB ”Och den slutsatsen har självklart politiska konsekvenser.”
  Hm, så även praktiska i form av flyktingkriser och terrorism, som vänt upp och ner på Europa och skakar EU i sina grundvalar. Detta att integrera religion, dvs Islam, i våra nationalstater, måste vara tiderna sämsta idé, eftersom det visar på att ingen lärt sig ett enda dugg av 30-åriga kriget och följderna efter detta fram till 2a V.K. Minst bildade i denna fråga synes Svenskar vara, trots att det var vi som i hög grad, jämte England, gjorde oss fria från högre ordningar från start, dvs nationell rådighet över de isoteriska frågorna. :-) S.W

  SvaraRadera
 13. CB ”Det handlar om hur politiken skall prioriteras och inriktas.”

  S.W kryptiskt, på nationell nivå, på lokal nivå? Eller individuell nivå? Eller på EU-nivå, det är det nog ingen som vet, förutom att vi har demokratiska nationella instituioner, som EU-eliten inte lyckats avskaffa, och därmed kommer det alltid en demokratisk konsekvens, om politiken styr fel. Dvs missar uppdraget från Demos.

  CB ”Och krislösning blir därmed än mer centralt.”

  S.W Ett nytt normaltillstånd, som är en soppa som ingen kan ta sig ur, det fanns stabilitet, så destabiliserade man Europa, med hjälp av dels kraftig migration, och upplösta det statsfinansiella ansvaret, ekonomiska samband ska ansvarsutkrävas där de uppstår = gammal borgerlig dygd, men så drabbades borgerligheten av centralsocialistisk yra, förklädd till Eufori, och så glömde man bort vem som står för fiolerna.

  CB ”Att besegra Daesh militärt är förvisso möjligt, men avgörande är ju vad som kommer därefter.”

  S.W Mer kaos, eftersom vi importerat män med religiös övertygelse, och placerat dem i reservat, och sedan trott att detta skapar mervärden för vrå ekonomi, när det i själva verket skapat grogrund för nya religionskrig. Westerholms Beirutartikel idag är skrämmande aktuell, att ingen har en aning om hur det fungerar, förutom då de som själva vet hur det fungerar, dvs de religiösa, dvs vi förstår inte dem, de förstår oss. Smart.

  CB ”Västliga militära insatser har redan besegrar jihadister i t ex Anbar-provinsen i Irak och Helmand-provinsen i Afghanistan, men i och med att man senare misslyckats med att få ett legitimt och accepterat styre där har jiihadisterna återkommit.”

  S.W Misslyckats är ett understatement, man kommer aldrig att lyckas, och sedan har man kanaliserat in utrikes dundertappar inrikes i EU, inte minst sverige, hur tänkte vår politiska klass?

  CB ”Och det är ju viktigt att vi i ansträngningarna för att möta den fjärde vågen inte lägger grunden för en än mer potent femte våg.”

  S.W och där får vi reda på vad som komma skall, och hur ska politiken hantera detta i en demokrati, med allt fler muslimer? Jo, det finns bara en väg, minska flödet, och balansera med shia, eftersom man inte kunnat lyfta dessa ”utanförskapsområden” hittills, kommer det bara att bli sämre framgent, pga kritisk massa och allt mindre resurser, bra jobbat.

  CB ”Vi har anledning att lära av de gågna årens misslyckanden i stället för att bara rabbla robusta formler.”

  S.W klokt, man har mer eller mindre sänkt EU, av rent storhetsvansinne, och helt underskattat demografiska och kulturerlla etniska faktorer, som ytterst är klan, dvs blodsfrågor, mitt i all detta IS, som är en cross-over över allt. EU hade varit komplext nog, utan Muhamedanerna.

  Nu är det Muhammedanerna som sänker EU, och det kan man vara glad över, om man är skadeglad, men det blev en olycklig effekt, att man offrade både den kloka lugna EU-skutan, och samtidigt lyckades sätta mellanöstern/nordafrika i brand.

  CB ”Men den som är intresserad av just dessa frågeställningar rekommenderas varmt att läsa just den omfattande ICG-rapport som handlar om just detta. Den läses just nu med stort intresse på åtskilliga ställen av betydelse runt om i världen. Och det är just genom analyser och rekommendationer som dessa som ICG gör ett viktigt arbete.”

  S.W Om man hinner, hoppas någon balanserad person skriver ett referat.

  http://www.crisisgroup.org/

  http://www.crisisgroup.org/en/regions/global/exploiting-disorder-al-qaeda-and-the-islamic-state.aspx

  http://www.crisisgroup.org/en/regions/middle-east-north-africa/syria-lebanon/syria/b049-steps-toward-stabilising-syria-s-northern-border.aspx

  S.W

  SvaraRadera
 14. ”När organisationen sattes upp för 20 år sedan uppfattades kriser av typ Balkan som marginella restföreteelser i en värld som gick mot allt mer av samarbete och stabilitet.”
  20 år sedan var 1996, visserligen hade Sovjet kollapsat, men inte fasiken var det frid och fröjd i Afganistan,
  15 000 sovjetiska soldater miste livet i Afganistan i kombination med Sovjetunionens sammanbrott och internationella påtryckningar föranledde att de sovjetiska stridskrafterna drog sig tillbaka 1989  maktkamp mellan olika mujaheddinfraktioner 
  1994 uppstod som en motrektion mot kaos och laglöshet (naturligtvis) varpå världen begåvades med talibanrörelsen (detta var ingen bra grej)
  Talibanerna kom till makten 1996 och kontrollerade 90 procent av landets yta. Talibanerna införde islamistiska sharialagar och ändrade landets namn till Islamiska emiratet Afghanistan.
  Jmfr IS.
  Mohammed Omar fick titeln amir al-muminin (De troendes härförare).
  Landet blev ett tillhåll för militanta islamister, tex Usama bin Ladens rörelse al-Qaida som föga förvånande har samma ursprungsland Saudi, som IS. Inte var det shitter i vart fall, eftersom inte bara Saudierna var åp krigsstigen mot Iran, det fanns ju fler.
  1998 sprängde al-Qaida de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania… varpå utmaningarna började. Talibanregimen vägrade lämna ut Bin-laden varpå Clinton-administrationen bombade (vad man trodde var al-Qaidas träningsläger), vilket visade sig vara civila byar.
  1999 införde FN sanktioner mot Afghanistan  människor svälter.
  Afghanistan erbjöd sig att utlämna bin Ladin om USA kunde presentera bevis för att denne hade planerat attackerna. USA avvisade kravet. Afghanistan angreps 7 oktober 2001 (av USA). Talibanregimen avsattes och USA fick ett helt land att administrera. Målet för invasionen var att tillfångata eller döda Usama bin Ladin, för att visa sig handlingskraftig mot 9-11. Belackarna till USA påstår att det egentliga motivet var olja vilket inte stämmer då detta inte finns i Afganistan, snarare mineraler, och då att man ville ha ett brohuvud mot Iran.

  Det var lite rörigt efter Kuweitkriget, och efter att det utbrutit stillestånd emllan Iran-Irak och efter att Talibanerna rockat loss och tagit över hela Afganistan, suck, inget nytt under himlen, Taliban eller ISIS, Muhammedaner är de, Sunni, och sponsrade av ngn med mycket pengar. S.W

  SvaraRadera
 15. Vad hände då för 20 år sedan 1995 - när ingen kunde förutsäga Muhammedanernas vrede?

  Mona Sahlin hade använt kontokort för tjänstebruk till privata utgifter, och det var inte bara Toblerone, hon betalade felparkeringsavgifter med samma kort, och någonstans där var det som fiskens huvud började ruttna, regler gäller skattebetalarna, inte lilla mig.

  Kristina från Duvemåla hade urpremiär

  Israels premiärminister Yitzak Rabin skjuts ihjäl i Tel Aviv vid ett fredsmöte. Frid vare med honom, och sedermera blev det inte bättre med höken Sharon, som såg kommande problem komma, och ville ta itu med Palestinierna en gång för alla. Därmed bäddades sängen för den instabile Nettan Yahoo.

  Sverige och Österrike blir medlemmar av EU, som därmed har 15 medlemsstater

  Första svenska valet till Europaparlamentet
  (41,2 % valdeltagande) angående CBs farhågor för den Hollänska omröstningen :-)

  S 28 % gav 7 mandat
  M 23 % gav 5 mandat
  Mp 17 % gav 4 mandat
  Vp 13 % gav 3 mandat
  C 7 % gav 2 mandat
  Fp 5 % gav 1 mandat, (det mest EU-positiva)
  KD 4 % gav noll mandat...

  Tot: 22 mandat, 2 %(numera) av EU, som betalar överlägset mest i bidrag per capita, och 100 ggr mer avs kostnader för flyktingar.

  EU-motståndarna… Miljöpartiet + Vp får mycket större röstandel än i senaste svenska riksdagsvalet…och ändrar visst åsikt, lönen är ju marknadsmässig.... Nu börjar man kunna köpa sig bostadsrätter i Stockholm och komma upp sig ordentligt, smakar det så kostar det, eller kostar det, så smakar det.

  Svenskarna röstar på EU-skeptiska partier, och blir rikligt belönade, ombudet blir ännu mer belönade, av EU, och sedan är alla väldigt positiva till EU, och så börjar man upplösa subsidiaritetsprincipen, och så börjar man med en migrationspolitik, där Sverige anser sig avvika från övriga EU.

  Mp börjar använda sitt parlamentariska inflytande till att upplösa maktbasen de själva valts från, folkets makt, demos, och detta rekylerar så klart, genom att sakpolitiken börjar träffa fel, och det väljarna tar fr givet, statens grunduppdrag, inte plötsligt var så givet, inte ens miljön, även om Ygeman av politiska skäl, tar fram detta som en ngt positivt för EU, så är det inte riktigt så.

  Det första kontraktet för bygget av bron över Öresund undertecknas

  USA skickar soldater till Somalia för att bistå då FN-soldaterna avslutar sitt uppdrag

  Operation Blixt (Operacija Bljesak) - en offensiv militär operation som genomfördes av den kroatiska armén under det kroatiska självständighetskriget ---> Serbiens armé i katastrof, varp det rekylerar, Serbisk nationalism och rekyl.

  Bosnienserbiska armén (BSA) intar den av FN skyddade staden Srebrenica i östra Bosnien och avrättar 8000 bosniska muslimer.
  Clinton meddelar att han beordrat 1 500 amerikanska soldater till NATO-styrkor i Bosnien och Hercegovina och Kroatien .

  Carl Bildt, EU:s fredsmedlare, utses till chef för det civila återuppbyggnadsarbetet och fredssamordnare i Bosnien-Hercegovina,
  G7-gruppen beslutar om ett stort biståndsprogram till Mexiko.
  S.W

  SvaraRadera
 16. 1996

  Carlsson misslyckas med först Mona sedan andra kronprinsar varpå Sverige får den dynamiske Persson, som gör upp med det gamla vålnaderna från Palmes tid.

  Trots kraftigt motstånd från flera medlemsstater beslutar Europarådet att göra Kroatien till sin 40:e medlemsstat.

  Göran Persson kritiseras för att under ett besök i Kina ha hyllat landets politiska stabilitet :-)

  Kofi Annan från Ghana till FN:s generalsekreterare
  Mona Sahlin lämnar Sveriges riksdag

  Försvarsbeslut: det svenska försvaret inleder sin nedläggning. Antalet brigader sätts till 13,
  antalet stridsfartyg till 33
  antalet flygdivisioner till 13.

  Östersjökonferensen inleds i Visby, och är det största internationella toppmöte i Norden under modern tid --> resulterar i bildandet av Östersjörådet.

  Sverige deltar i den Natoledda FN-styrkan IFOR i Bosnien.

  Svenska marin- och flygförband samövar med Nato i Östersjön, Skagerack och Norska havet.

  Saudiarabiens kung Fahd överlämnar av hälsoskäl de löpande regeringsaffärerna till kronprins Abdullah

  Amerikanska soldater evakuerar amerikaner från Liberia, där de sökt skydd på USA:s ambassad

  Robert Mugabe vinner presidentvalet i Zimbabwe

  Inbördeskrig utbryter i Zaire USA skickar militärflyg till inbördeskrigets Zaire för att hjälpa till med FN:s humanitära arbete

  1997

  En bomb på Stockholms stadion exploderar, men inga människor skadas

  33 % av börsvärdet i svenska företag är utlandsägt

  börsbolaget Trustor plundrats på 600 miljoner SEK

  En rapport utkommer om att Sverige har högst skatteuttag inom EU

  Andelen svenska hushåll som är beroende av socialbidrag har enligt en rapport ökat med 40 % under 1990-talet

  EU:s nya "konstitution" Amsterdamfördraget undertecknas

  Europarådet beslutar att inrätta en domstol för mänskliga rättigheter

  Den statliga Demokratiutredningen tillsätts i Sverige,

  Ludmila Engquist får Svenska Dagbladets guldmedalj.

  Sigvard Marjasin avslöjades med att ha klippt sönder butikskvitton i samband med inköp till representation, så att det inte framgår vad han köpt in. Tingsrätten friar landshövdingen i Örebro län men han är dömd som fifflare av folket.

  Talibanerna behärskar nästan hela Afghanistan
  Tony Blair blir premiärminister i Storbritannien, sätter punkt för 18 års konservativt styre

  Sverige blir ordförandeland i FN:s säkerhetsråd

  Jugoslaviens parlament väljer Serbiens president Slobodan Milošević till Jugoslaviens president...


  CB ”Men nu har kriser gått från att vara marginella i till att bli centrala för det internationella systemet, och det finns en betydande risk för att politisk överbelastning i de olika maskinerierna leder till felaktig eller missriktad politik.”

  S.W Problemet är nog mer vad det är som orsakat denna Muhammedanska rekyl, det går inte att bortse från Afghanistan, och stormaktskriget i spåren av Iran-Irak-kriget, (tänk Oliwer North) och dessvärre Irak-invasionen, som, även om den var ett misstag/lurendrejeri avs massförstörelsevapen, aldrig hade en lösning för freden efter Sadam, man hade ingen plan för Iraks alla minoriteter, och definitivt inte på detta med Shia - Sunni - Kurder - Turkiet etc etniska prylar och Turkiets syn kunde väl USA ha funderat på, när Kurderna bistod i Irak-kriget, ur akan i elden, klart Turkarna promoverar IS för att få bukt på Kurdisk fram-march. Genom Turkiet kommer sedan hela Svarta Havsbyken upp, inkl Krim inkluderat Georgien, samt naturligtvis EUs expansion mot Svarta havet, vilket för tankarna till upptakten till 1a VK, dvs första och andra balkankriget, där Turkiet/Soamnerna i högsta grad led nederlag som grundande morderna Turkiet, --> folkmordet på Armenierna :-( Suck. S.W

  SvaraRadera
 17. CB ”Och därför behöva insatser som de som ICG gör mer än någonsin.”

  S.W jepp – lite mer krass cynisk debatt, om hur i helvete vår demokrati ska fungera framgent, genom att importera stormaktspolitikens fruktansvärda spel, genom att Sverige är en Mädchen für alle, som tar hand om efterskalven? Till en viss gräns, som sagt var, gränsen kallas borderline. Hövdingens sannolika storhetsvansinne.

  CB ”I styrelsen sitter också ett antal f d utrikesministrar och andra med erfarenhet av politikens och krishanteringens konkreta praktik som kan bära vittnesbörd om detta."

  "Gemensamt försöker vi att inrikta arbetet så att det blir så relevant som möjligt.”

  S.W Hoppas bara inte de som varit med och lagt grunden :-) skämt åsido, men detta med ett överstatligt EU och att Europas åldrande befolkningar ska lösa politikens pensionsskuld med hjälp av Muhammedaner, var nog lite av magiskt tänkande…

  CB ”I dag på förmiddagen fortsatta gårdagskvällens diskussioner om de politiska och humanitära utmaningarna i flyktingkrisen, och innan jag tvingades att lämna hann vi också med en genomgång av olika utmaningar och insatser i Latinamerika.”

  S.W Oj då det krisar varstans.

  CB ”I pauser och måltider blir det också åtskilliga samtal om olika utmaningar inom FN-systemet. Att detta i många avseenden befinner sig i kris med serier av besvikelser bakom sig råder det ingen tvekan om.”

  S.W Jojo men, det fungerande inte före 2a VK heller, och med Ryssland arga som bin, och Kina på ekonomisk hazard, kan man fundera lite, på det där om olja och naturtillgångar och snart 10 miljarder människor. Jösses flickor.

  CB ”Den stora frågan nu är dock självfallet utseendet av en ny generalsekreterare efter Ban KI-moln, och så småningom börjar ju fältet av kandidater att klarna.”

  S.W det var väl den posten som hövdingen siktade på, dvs förklaringen till att han satte precis allt på spel, har att göra med hans starka vilja att bli en humanitär storpamp, och därav hans positiva syn på Ryssland….inför valet. Moder Threrese i ny tappning.

  Vägen till helvet kantad av de godaste föresatser, vad fasiken ska vi med en GS till, sist vi hade posten, i samband med Belgiska Kongo, gick det inget bra. Belgien är nog ganska kolonialt, man kan ju undra varför det blev EU = Bryssel...

  CB ”Men det kan ju också ha sitt värde att lite närmare känna av den politiska temperaturen. Trump är plötsligt utmanad på den republikanska sidan av Cruz, och något triumftåg för Clinton på den demokratiska är det svårt att tala om.”

  S.W Vilken soppa, en temperatur om ngn, att även demos over there, är trötta på etablissemanget, som tagit oss ändå hit.
  ”Det blir också diskussioner om den politiska utvecklingen i Europa i olika delar. Jag vet att det finns en tilltagande oro för vart utvecklingen i olika avseenden kan föra på väg.”

  S.W Jepp, det är en rekyl på gång, och vi har en sannolik finansproblematik att ta hand om, närmast åren, det är många banker som inte är solventa, pga övervärderade tillgångar, och kommande ökningar av ränta och pris på realt kapital, tex olja och övriga råvaror. S.W

  SvaraRadera
 18. Din analys om Ryssland låter ganska neokonservativ. Det hjälper inte hur bra du än är på matematisk logik om du inte känner till kultur och historia..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mig ha viss insikt i dessa ämnen också. Neokonservativ bah. Jag var kraftig kritiker till bolbningen av Serbien rörande Kosovo exempelvis, samt mkt tveksam till följdeffekterna av Libyen insatsen.

   Radera